logo
Imprimir
08-02-2023 | 15:30hs
•+ NOTíCIES

La Fundació Institut Català del Suro recupera 4.500 taps de suro per reciclar a la Barcelona Wine Week

Els taps es destinaran a desenvolupar noves aplicacions amb suro

La Fundació Institut Català del Suro (ICSuro) ha repetit com a partner de sostenibilitat de la Barcelona Wine Week (BWW) per mitjà del reciclatge dels taps de suro de les ampolles que es destapen a la fira. S'han recuperat 4.500 taps de suro, que es destinaran a projectes d'economia circular per tal de donar un nou ús a aquest suro que malgrat haver complert la seva funció com a tapament, conserva la majoria de propietats, com la resistència al pas del temps o l'aïllament tèrmic i acústic.

L'aliança entre l'ICSuro i la BWW, que ha consistit en la col·locació i gestió de 50 urnes de recollida de taps, l'han formalitzat el director general d'Alimentària Exhibitions i responsable de la BWW, Toni Valls, i el president de la Fundació Institut Català del Suro, Joan J. Puig.

Per Joan J. Puig, "el binomi suro-vi és indissoluble perquè parlem de dos productes d'un origen 100% natural i que han anat històricament lligats. Per tant, és imprescindible que el sector surer estigui al costat dels cellers recolzant-los en matèria de sostenibilitat en un esdeveniment de referència com la Barcelona Wine Week".
Amb accions estratègiques com el reciclatge de taps, però també el càlcul de la petjada de carboni o l'aposta pel màrqueting per mitjà del disseny dels taps de suro, el sector surer treballa per reforçar la cultura del suro dins del sector vitivinícola i que els cellers vegin en el tap un aliat no només per aconseguir l'òptima evolució dels seus vins, sinó per augmentar la sostenibilitat dels seus productes. En aquesta línia, l'ICSuro ha participat en una jornada sobre ecodisseny i sostenibilitat del sector vitivinícola en aquesta BWW juntament amb la Federación Española del Vino, Ecovidrio i el Grup Freixenet.

El reciclatge de taps
Amb l'aposta pel reciclatge de taps la Fundació Institut Català del Suro treballa en contacte amb altres entitats de reciclatge i gestió de residus com Ecoembes, Ecovidrio o l'Agència de Residus de Catalunya per buscar vies per reutilitzar aquests taps d'una forma viable ambientalment, socialment i econòmicament.

L'objectiu principal d'aquesta línia de treball és allargar la vida del suro dels taps perquè continuï amb la seva funció de reservori de diòxid de carboni i donar un valor major al producte final més enllà del seu compostatge per mitjà del seu reciclatge al contenidor orgànic.

El projecte Alcorke
Els taps recollits per l'Institut Català del Suro a la Barcelona Wine Week es destinaran al projecte Alcorke, un projecte d'economia circular amb la col·laboració de l'Agència Catalana de Residus per donar una segona vida als taps utilitzats per mitjà de la seva recollida, trituració i mescla amb adhesius per utilitzar-los als escocells dels arbres i paviments dels parcs infantils.

Es tracta d'un projecte que es troba en fase pilot i que permetria absorbir una gran quantitat de taps que actualment es destinen al compostatge i donar-los una nova funció en l'urbanisme municipal. A més a més, compta amb un gran potencial pel que fa a l'educació ambiental i el foment del reciclatge.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/196755_lafundacioin-titutcataladel-urorecupera4500tap-de-uroperreciclaralabarcelonawineweek-1.htm