logo
Imprimir
24-03-2023 | 14:02hs
•SALUT

El conseller de Salut inaugura l'Àrea d'Intervencionisme del Trueta, que entrarà en funcionament el 3 d'abril

També ha visitat el nou Laboratori de Reproducció Humana Assistida, que serà de referència a la R

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha inaugurat avui l’Àrea d’Intervencionisme de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, que ha suposat una inversió de 7,2 milions d’euros, entre obra i equipament, i que permetrà posar el centre al capdavant del terciarisme pel que fa a procediments mínimament invasius guiats per imatge. Després d’un any i mig d’obres, les noves instal·lacions es preveu que entrin en funcionament el dia 3 d’abril.

El Conseller Balcells ha manifestat que es tracta d’una “instal·lació magnífica, de primeríssim nivell, que permetrà assolir totes les necessitats pel que fa a radiologia intervencionista amb una tecnologia d’última generació”. Balcells, ha afegit que se sent “molt content” que aquest equipament “estigui al Trueta i que l’hospital de referència de la Regió Sanitària de Girona tingui les instal·lacions adequades, tal i com toca.

El Conseller ha afegit que és una instal·lació amb una clara “visió de futur, perquè està clar que cada vegada hi ha més procediments que es poden fer intervencionisme, i més per via ambulatòria”. Afegeix que “això és un gran què perquè els pacients tenen menys agressivitat en la intervenció, és més resolutiu, hi ha menys ocupació de llits, és més confortable per al pacient i això és la visió de futur.”

Balcells ha declarat que “totes aquestes inversions que estem fent al Trueta, en cap cas desdibuixen tot el procés del Nou Trueta, que està en una fase de procés participatiu molt interessant, ja hi ha més de 500 ciutadans i ciutadanes que s’han incorporat en aquesta fase”. “Per tant, –ha dit- el nou Trueta va endavant. I mentre no es fa el Nou Trueta hem de tenir-ne l’actual ben equipat”.

El nou espai està situat a la planta baixa de l’edifici principal de l’Hospital Josep Trueta on s’ha realitzat una reforma integral que ha suposat una inversió de 4 milions d’euros. S’hi han habilitat tres sales d’intervencionisme degudament aïllades per les radiacions que s’emeten durant el procés d’aquest tipus de proves. Una de les sales estarà destinada radiologia intervencionista, una a neurointervencionisme i una a procediments vasculars, tot i que els espais seran polivalents en funció de la necessitat assistencial que hi hagi. També s’hi podran realitzar procediments cardíacs, que actualment també s’estan portant a terme a la Unitat d’Hemodinàmica i a la Unitat d’Arrítmies.

A part de les tres sales d’intervencionisme, també hi ha una gran zona de preparació i recuperació de pacients amb 8 punts assistencials, a més de dos boxs d’aïllament. L’Àrea està dotada de totes les zones de suport, com ara control d’infermeria, àrea de treball per als especialistes, magatzem, vestidors per a pacients i professionals, etc. Tot plegat en una superfície d’uns 720 m². També ha estat necessari fer una nova sala tècnica d’instal·lacions de tractament d’aire, a la planta segona, de 165 m².

El Conseller Balcells ha manifestat que es tracta d’una “instal·lació magnífica, de primeríssim nivell, que permetrà assolir totes les necessitats pel que fa a radiologia intervencionista amb una tecnologia d’última generació”. Balcells, ha afegit que se sent “molt contents” que aquest equipament “estigui al Trueta i que l’hospital de referència de la Regió Sanitària de Girona tingui les instal·lacions adequades, tal i com toca.

El Conseller ha afegit que és una instal·lació amb una clara “visió de futur, perquè està clar que cada vegada hi ha més procediments que es poden fer intervencionisme, i més per via ambulatòria”. Afegeix que “això és un gran què perquè els pacients tenen menys agressivitat en la intervenció, és més resolutiu, hi ha menys ocupació de llits, és més confortable per al pacient i això és la visió de futur.”

Balcells ha declarat que “totes aquestes inversions que estem fent al Trueta, en cap cas desdibuixen tot el procés del Nou Trueta, que està en una fase de procés participatiu molt interessant, ja hi ha més de 500 ciutadans i ciutadanes que s’han incorporat en aquesta fase”. “Per tant, –ha dit- el nou Trueta va endavant. I mentre no es fa el Nou Trueta hem de tenir el Trueta actual ben equipat”.

Equipament d’última generació

A banda de destinar més d’un milió d’euros per a l’equipament ordinari de l’espai (lliteres, monitors, torres d’anestèsia, etc.), les sales han estat dotades d’aparellatges d’última generació, amb els quals guanyarem en qualitat, seguretat, facilitat i eficàcia. S’hi ha instal·lat un angiògraf vascular, amb un costde 871.200 euros, i un angiògraf biplà per realitzar procediments de neurointervencionisme, d’1.225.575 euros. Aquest equipament biplà permetrà dues projeccions a la vegada, fet ens farà guanyar en seguretat per al pacient. Ambdós aparells han estat finançats dins el Pla Inveat, del Ministeri de Sanitat, per la inversió en equipaments d’alta tecnologia. També està previst que una de les sales incorpori a mitjà termini un tomògraf computat (TC) de manera que serà una sala híbrida d’última generació.

A la tercera sala s’hi traslladarà l’equipament d’intervencionisme endovascular que es va renovar el desembre de 2019 el qual, en el seu moment, ja va suposar una inversió d’1.167.790 euros. A la sala que queda alliberada, s’hi instal·larà més equipament de radiologia diagnòstica.

Així doncs, amb la posada en marxa d’aquesta nova àrea, l’Hospital Trueta fa un salt molt important pel que fa al terciarisme, ja que passarà de disposar de tres sales on realitzar procediments d’intervencionisme, a disposar-ne de cinc: les tres noves i les dues que ja hi havia de cardiologia.

A la nova Àrea d’Intervencionisme hi treballaran professionals dels serveis d’Angiologia i Cirurgia Vascular, Neurologia, Radiologia i Cardiologia, i Anestesiologia, juntament amb personal d’infermeria especialitzat i amb professionals de protecció radiològica.

En aquestes sales es realitzaran tots els tractaments endovasculars a tot el cos: intervencions programades com ara nefrostomies, tractaments de tumoracions hepàtiques, reparació de fístules arteriovenoses d’hemodiàlisi, implant de vàlvules aòrtiques transcatèter, etc. i procediments de caràcter urgent com són embolitzacions d’hemorràgies agudes (postquirúrgiques, produïdes per traumatismes, digestives i de les vies respiratòries), tractaments d’obstruccions vasculars (angioplàsties i implants d’stents), d'aneurismes arterials i trombectomies mecàniques en infarts cerebrals aguts, entre altres.

Durant aquest any 2022, els professionals de l'Àrea d’Intervencionisme han realitzat més de 1.500 procediments de radiologia intervencionista del cos (com ara embolitzacions de sagnat agut), més de 660 procediments de cirurgia endovascular i més de 270 procediments de neurointervencionisme, amb uns resultats molt satisfactoris. El fet de disposar de tres sales i poder fer tractaments de manera simultània, permetrà incrementar l’activitat un 50% aquest any, i fins a un 80% a partir del 2024 i, fins i tot, ampliar la cartera de serveis d’intervencionisme; és a dir, es podran realitzar per intervencionisme i de manera mínimament invasiva procediments que fins ara s’havien de realitzar dins un quiròfan, com ara els implants d’endopròtesis d’aorta. Aquest fet suposa una gran millora per als pacients i, alhora,permetrà reorganitzar lleugerament l’activitat de l’Àrea Quirúrgica. La nova Àrea no només facilitarà augmentar els procediments, sinó que és també una gran millora per als pacients, ja que es disminueix el temps d’espera dels tractaments de les patologies temps depenent i que guanyaran també en confort.

Nou Laboratori de Reproducció Humana Assistida

El conseller també ha visitat el nou Laboratori de Reproducció Humana Assistida, que serà de referència a la Regió Sanitària Girona i que ha suposat una inversió de prop d’1,7 milions d’euros: més d’un milió en obres i prop de 600.000 euros en equipament. En relació a aquest nou espai, el conseller ha manifestat que el nou Laboratori “permetrà fer al sistema públic tot el procés de la reproducció humana assistida, que és de justícia” i suposa “un pas més per consolidar el Trueta com el centre de referència de tot Girona”.

El Laboratori de Reproducció Humana Assistida està format per dues àrees, una on es realitzarà la part més assistencial i de contacte amb els pacients, i l’altra que integra tres laboratoris: el d’Andrologia, el de Fecundació in Vitro i el de Criobiologia. El Laboratori d’Andrologia és on es realitzarà el diagnòstic i posterior preparació del semen per procedir a les inseminacions artificials o fecundacions in vitro; el Laboratori de Fecundació in Vitro (FIV) és on es durà a terme la identificació dels oòcits i la posterior fecundació; i el Laboratori de Criobiologia és on es criopreserven (congelen) els embrions sobrants que s’emmagatzemen a una zona específica.

Se’ls ha dotat d’equipament tecnològic d’última generació, tant per al manteniment de l’espai en les condicions més bones per al procés, com per minimitzar l’estrès dels embrions. També s’ha equipat el Laboratori de FIV amb el sistema de traçabilitat més avançat que hi ha al mercat, que funciona amb etiquetes de radiofreqüència i que permet fer la identificació i el seguiment d’espermatozous, oòcits i embrions en tot moment.

El nou Laboratori es posarà en marxa inicialment el dia 3 d’abril de manera parcial, atès que només començarà l’activitat el Laboratori d’Andrologia. Posteriorment, s’aniran posant en marxa la resta.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/201194_elcon-ellerde-alutinauguralareadintervencioni-medeltruetaqueentraraenfuncionamentel3dabril-1.htm