logo
Imprimir
05-06-2023 | 17:55hs
•POLíTICA

JUNTS demana el traspàs integral de la N260 i N230 dins de Catalunya

Actualment, la connectivitat per carretera a l'Alt Pirineu a través de l'N-260 requereix una mitjana de tres hores per recórrer els 165 quilòmetres que separen els municipis de Puigcerdà i Pont de Suert

El Grup Parlamentari Nacionalista, representat per Josep Lluís Clèries, Portaveu al Senat de Junts per Catalunya, i Mayte Rivero, també Senadora de Junts per Catalunya, han presentat una MOCIÓ a debatre a la Comissió de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, en la qual insten el Govern a transferir íntegrament la titularitat dels trams catalans de les carreteres N-260 i N-230, així com els fons necessaris per dur a terme les millores de mobilitat i seguretat de tot el traçat.

Exposició de motius:

L'Alt Pirineu disposa d'una xarxa de mobilitat terrestre que es configura en funció de la complexitat de l'orografia del territori. Entre les diferents carreteres que conformen aquesta xarxa, destaquen l'N-260, una infraestructura que recorre el sud de la serralada dels Pirineus des de Portbou (Alt Empordà) fins a Aragó, coneguda com l'Eix Pirinenc. En conseqüència, la carretera N-260 connecta les comarques de l'Alt Pirineu des de l'enllaç amb el Ripollès per la Collada de Toses, passant per Puigcerdà fins al Pont de Suert. En segon lloc, l'altra gran via d'accés a l'Alt Pirineu que connecta amb la resta del territori és la carretera N-230, que uneix les Terres de Lleida amb Vielha (Vall d'Aran) i la frontera francesa en un traçat per transcórrer en diferents trams entre territori català i aragonès.

En ambdós casos, tant la carretera N-260 de l'Eix Pirinenc com la carretera N-230 procedent de Lleida són de titularitat de l'Estat espanyol i, més concretament, del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. En els últims quaranta anys, aquestes infraestructures, essencials per al territori pirinenc, han patit un dèficit d'inversions crònic per part de l'Estat espanyol, tant en matèria de seguretat viària com en manteniment i construcció de túnels i altres obres per millorar la seva mobilitat.

Actualment, la connectivitat per carretera a l'Alt Pirineu a través de l'N-260 requereix una mitjana de tres hores per recórrer els 165 quilòmetres que separen els municipis de Puigcerdà i Pont de Suert. Una situació que es repeteix de la mateixa manera amb la carretera N-230. El context orogràfic d'alta muntanya condiciona tot el recorregut de qualsevol infraestructura. No obstant això, l'estat de la carretera és també fonamental per al correcte desenvolupament de la circulació. Els traçats, en conjunt, són lents, perillosos i no sempre accessibles davant les inclemències del temps. Un exemple d'aquesta necessitat és la reivindicació de ciutadans i administracions del territori per la rotonda de Montferrer, en el tram de l'N-260 entre Montferrer i Castellciutat, a l'Alt Urgell, per reduir la sinistralitat a la via, o els necessaris túnels al Port del Cantó i al Coll de Perves.

En conseqüència, una manca d'inversions en infraestructures d'aquesta importància significa un dèficit de comunicacions per als ciutadans del territori, que redueix significativament la generació d'oportunitats econòmiques i empresarials, la captació d'inversions, la qualitat de vida dels habitants i el desenvolupament de projectes conjunts entre els valls pirinencs. Per tant, és fonamental per al futur del Pirineu i dels seus ciutadans l'adequació d'aquestes infraestructures per disposar de les millors condicions possibles, i això només és possible amb una inversió real i amb una gestió directa.

Per tot això, els senadors i senadores de Junts per Catalunya presenten la següent MOCIÓ:

La Comissió de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana insta el Govern a:

Realitzar el traspàs integral de la titularitat dels trams catalans de les carreteres N-260 i N-230.

Destinar els fons necessaris per dur a terme les millores de mobilitat i seguretat de tot el traçat.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/207672_junt-demanaeltra-pa-integraldelan260in230din-decatalunya-1.htm