logo
Imprimir
28-08-2023 | 10:44hs
•CATALUNYA NORD

Del 24 al 27 d'agost, Cotlliure acull un congrés sobre justícia i drets humans en el context europeu i territorial

El primer dia de conferències i debats està dedicat a explorar el cas català com a contraexemple de la justícia, el dret dels pobles i les minories nacionals a la Unió Europea

Amb un entorn idíl·lic a la vila costanera de Cotlliure, s'inicia el Programa de la Universitat d'Estiu / Congrés dels Països Catalans, que aquest any es centra en la justícia i els drets humans, i en particular en la qüestió de si els Estats estan jugant en contra de l'Europa i dels territoris.

El primer dia de conferències i debats està dedicat a explorar el cas català com a contraexemple de la justícia, el dret dels pobles i les minories nacionals a la Unió Europea. El vicepresident de Régions et Peuples Solidaires, Jordi Vera, moderarà les sessions, que tractaran temes com els acords de Schengen infringits, destacant el cas del Coll de Banyuls i altres passos fronterers. Els ponents Pierre Becque, advocat i antic alcalde de Banyuls, i Alfons Quera, director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, analitzaran aquesta problemàtica.

A més, es posarà èmfasi en la repressió, els mandats d'arrest i les violacions dels drets democràtics dels ciutadans, incloent-hi l'espionatge, amb la participació del professor d'Història Contemporània de la Universitat de Perpinyà, Nicolas Marty, i Aurora Madaula, diputada i membre del Parlament Català. També s'abordaran les repercussions jurídiques en relació amb el conflicte entre el Regne d'Espanya i els catalans amb la presència del president legítim de Catalunya, Carles Puigdemont. Aquests debats busquen aprofundir en la situació actual i buscar solucions per garantir la justícia i els drets dels pobles a la UE.

El segon dia del congrés es dedicarà a examinar la situació a Ucraïna, un país europeu en guerra. La presidenta de l'Aliança Lliure Europea, Lorena Lopez de Lacalle, moderarà aquesta jornada, que inclourà un debat sobre l'estat actual de la guerra a Ucraïna amb la participació de Liza Dimitrieva, membre de la Unió dels Ucraïnesos de França. A més, es tractarà el tema de les minories en el context d'aquest conflicte amb la presència de Fernand de Varennes, Rapporteur especial de les Nacions Unides sobre la qüestió de les minories, i possiblement d'Eline Cornu, directora de la Divisió de les Minories Nacionals i de les Llengües Minoritàries al Consell d'Europa.

La segona part del dia es centrarà en el respecte dels drets humans i la política internacional de la Unió Europea. François Alfonsi, president de R&PS i eurodiputat dels Verds - ALE, i Magali Gozzi, vicepresidenta de R&PS, moderaran aquesta sessió que inclourà debats sobre el conflicte de l'Haut-Karabakh, amb la participació d'Heghine Evinyan, directora executiva de la Federació Euro-armènia per a la Justícia i la Democràcia. També es discutirà sobre el dret internacional i el dret a l'autodeterminació, amb la presència de Raphael Fisera, conseller sobre la qüestió dels Drets Humans al grup dels Verds / ALE. Altres temes importants que es tractaran inclouen el combat per un Pròxim Orient basat en els drets humans i la democràcia, amb la participació de Fayik Yazigay, delegat de l'HDP (Partit Democràtic dels Pobles), i Claire Gago-Chidaine, animadora de l'amistat kurda al Parlament Europeu. A més, es discutirà la qüestió amaziga a l'Àfrica del Nord amb la presència de Belkacem Lounes, secretari general del Congrés Mundial Amazic i expert de l'ONU en Drets dels Pobles Indígenes.

El tercer dia del congrés estarà dedicat a les reformes institucionals i constitucionals i al debat sobre el qual podem esperar en aquest àmbit. La coportaveu de Régions et Peuples Solidaires, Lydie Massard, moderarà aquesta jornada, que inclourà discussions sobre les llengües regionals prohibits a l'administració, amb la participació de Marie Costa, alcaldessa d'Amèlie-les-Bains. També es farà una avaluació i es plantejaran perspectives sobre les llengües regionals, amb la presència de Paul Molac, diputat de R&PS de Bretanya i vicepresident del grup LIOT a l'Assemblea Nacional. Es debatrà sobre la creació d'una majoria parlamentària a favor dels territoris amb la presència de David Cormand, eurodiputat del grup dels Verds / ALE, i un responsable del grup LIOT. Altres temes importants que es tractaran inclouen la democràcia territorial i com respondre a les aspiracions territorials, amb la participació de Véronique Bertile, mestra de conferències en Dret Públic a la Universitat de Bordeus. També s'analitzarà l'exemple de Còrsega i el seu camí cap a l'autonomia amb la presència de Gilles Simeoni, president de la Col·lectivitat de Còrsega.

El congrés finalitzarà el quart dia amb la continuació de les discussions sobre les reformes institucionals i constitucionals. Els participants debatran sobre els reptes i les oportunitats que es presenten en aquest àmbit, analitzant els casos concrets de les llengües regionals i la democràcia territorial. Serà una jornada en què s'abordaran les inquietuds i les aspiracions dels territoris en la cerca d'una millora de la seva situació institucional i constitucional.

En resum, aquest programa de la Universitat d'Estiu / Congrés dels Països Catalans ofereix una oportunitat única per aprofundir en qüestions fonamentals de justícia i drets humans en el context europeu i territorial. Amb la participació de destacats experts i ponents, el congrés promet ser un espai de diàleg, intercanvi d'idees i reflexió per cercar solucions als reptes actuals i futurs en aquest àmbit.
Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/211903_del24al27dago-tcotlliureaculluncongre-obreju-ticiaidret-human-enelcontexteuropeuiterritorial-2.htm