logo
Imprimir
31-07-2023 | 19:33hs
•CATALUNYA NORD

Cultura i política s'uneixen en la Universitat Catalana d'Estiu del 17 al 23 d'agost

El dia 21 d'agost, en el marc de la 55a Universitat Catalana d'Estiu, es realitzarà un emotiu homenatge a la figura de Pau Casals

La Universitat Catalana d'Estiu celebra la seva 55a edició amb una programació plena d'actes i commemoracions. Dels dies 17 al 23 d'agost del 2023, l'esdeveniment es converteix en un espai de reflexió i debat sobre temes d'interès per a la societat catalana.

La inauguració del festival compta amb la participació d'il·lustres personalitats com el conseller de salut de la Generalitat de Catalunya, Manel Balcells, el batlle de Prada, Yves Delcor, i la presidenta de l'Institut d'Estudis Catalans, Teresa Cabrè, entre d'altres. La lliçó inaugural titulada "L'exili dels presidents Lluís Companys, Josep Irla i Josep Tarradellas" és a càrrec de l'acadèmic Oriol Junqueras de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Un dels temes centrals és la política lingüística universitària, que generarà un interessant debat amb experts com Marina Massaguer i Comes, assessora de política lingüística del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, i Jordi Matas i Dalmases, vicerector de relacions institucionals, comunicació i política lingüística de la Universitat de Barcelona, entre d'altres.

La història i el present del català a l'escola també seran temes analitzats, amb la participació de destacats docents i experts en educació.

Així mateix, es rendirà homenatge a figures rellevants de la cultura catalana com Antoni Deig, bisbe de Menorca i Solsona, Pompeu Fabra, a l'ocasió dels 75 anys de la seva mort, i Pau Casals, als 50 anys de la seva desaparició.

El dia 21 d'agost, en el marc de la 55a Universitat Catalana d'Estiu, es realitzarà un emotiu homenatge a la figura de Pau Casals, destacat violoncel·lista, director d'orquestra i compositor català, en ocasió dels 50 anys de la seva mort.

L'acte comptarà amb la presència de destacades personalitats polítiques i culturals, entre elles, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, així com els expresidents Jordi Pujol (126è president de la Generalitat), José Montilla (128è president de la Generalitat), Carles Puigdemont (130è president de la Generalitat) i Quim Torra (131è president de la Generalitat).

Aquesta commemoració també comptarà amb la participació de Manel Gasch, abat de Montserrat, que ens aproparà al significat de la relació entre Pau Casals i aquest emblemàtic monestir.

A més, l'acte comptarà amb la intervenció de Jaume Carbonell i Guberna, professor d'història de la música a la Universitat de Barcelona, qui ens oferirà una visió acadèmica sobre el llegat artístic i musical de Pau Casals.

El record i l'homenatge a aquesta gran figura de la música catalana seran una oportunitat per retre un merescut tribut a la seva contribució a la cultura i l'art en els Països Catalans. La commemoració serà un emotiu acte que unirà la música i el sentit d'identitat catalana, recordant la seva vida i obra i posant en valor el llegat que ha deixat en la història musical del món. L'acte tindrà lloc el dia 21 d'agost a les 12 del migdia.

Els Països Catalans també tindran un espai per a la reflexió sobre la seva realitat i el futur en el segle XXI, amb un debat sobre el nou Congrés de Cultura Catalana.

La Universitat Catalana d'Estiu, com a espai d'enriquiment cultural i acadèmic, també recordarà als seus membres més destacats, com Joan Alegret i Llorens, figura important en el món teatral, i Joan Pau Giné, cantant rossellonès.

La diversitat temàtica i la participació de personalitats rellevants fa de la 55a UCE una oportunitat única per a la reflexió i l'intercanvi d'idees sobre temes clau per al futur de Catalunya. Un esdeveniment que continuarà sent un referent en el panorama acadèmic i cultural dels Països Catalans.
Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/213152_culturaipolitica-uneixenenlauniver-itatcatalanade-tiudel17al23dago-t-1.htm