logo
Imprimir
29-01-2024 | 16:19hs
•SALUT

Reconeixement al servei de farmàcia de l'Hospital Trueta per la qualitat assistencial als pacients ambulatoris

La cerimònia oficial de lliurament del certificat Q-PEX ha tingut lloc aquest migdia a la sala d'actes del Trueta

El Servei de Farmàcia Hospitalària de l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha estat distingit com el primer de Catalunya a rebre el certificat de qualitat Q-PEX, que certifica l'excel·lència en l'atenció als pacients en l'àmbit ambulatori. Aquesta acreditació, avalada per la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH), reflecteix els alts estàndards assolits pel Servei en l'atenció als pacients externs, les activitats docents i de recerca.

La cerimònia oficial de lliurament del certificat Q-PEX ha tingut lloc aquest migdia a la sala d'actes del Trueta. Aquesta acreditació representa un pas més en el compromís del Servei amb la millora contínua del seu sistema de gestió i qualitat organitzativa, ara centrat en l'atenció farmacèutica als pacients ambulatoris i en la dispensació de medicaments d'ús hospitalari (MHDA). Durant el 2023, el Servei de Farmàcia va realitzar més de 26.000 dispensacions de medicació a uns 6.000 pacients externs.

Els medicaments hospitalaris de dispensació ambulatòria (MHDA) són aquells que es dispensen a l'Hospital, i no en oficines de farmàcia, fet que ve determinat pel grau de complexitat i multidisciplinarietat de l'atenció sanitària i el seguiment de l'estat de salut dels pacients. Aquest tipus de tractaments representen més del 75% de la despesa total de medicaments de l'Hospital.

La certificació Q-PEX avalua 118 indicadors relacionats amb el lideratge, la planificació, la gestió dels recursos, la innovació, la investigació i la millora contínua de l'atenció als pacients externs en la farmàcia hospitalària. Amb tres nivells de certificació (bàsic, mitjà i avançat), aquesta avaluació permet detectar necessitats i establir un model d'atenció al pacient ambulatori que consideri la millora de la comunicació entre el pacient i els professionals.

Les farmacèutiques responsables de l'Àrea de Qualitat del Servei, Ana Pérez i Elisabet Nogué, destaquen que la certificació "és fruit d'un treball conjunt de diferents professionals del Servei de Farmàcia, especialment de l'Àrea de Pacients Externs i de l'Àrea de Qualitat. Tots hem sumat elements per donar a cada pacient la millor atenció possible, revisant els processos i introduint noves eines d'estratificació i comunicació".

Jordi Nicolás, vicepresident de la SEFH, destaca que "l'Hospital Josep Trueta de Girona s'incorpora al grup d'hospitals que han rebut la certificació de qualitat Q-PEX en l'atenció de pacients externs. Aquest fet indica l'actitud clara del centre d'incorporar línies d'excel·lència basades en certificacions de qualitat, en aquest cas amb relació a l'experiència farmacoterapèutica dels pacients i dels professionals que treballen en aquest àmbit".

La certificació Q-PEX va seguir un procés d'autoavaluació del Servei per identificar la situació de l'atenció als pacients externs. Una auditoria externa va avaluar els estàndards necessaris per obtenir la certificació Q-PEX de nivell mitjà.

L'augment de pacients externs, derivat del creixent envelliment de la població i la cronificació de patologies, es considera un dels principals reptes en farmàcia hospitalària. Aquesta certificació es focalitza específicament en l'atenció farmacèutica als pacients que reben medicaments des de les Consultes Externes, amb l'objectiu de millorar la satisfacció dels usuaris i implementar les millors pràctiques en aquest àmbit.

María Costi, directora d'Accés al Mercat i Relacions Institucionals de AbbVie, patrocinadora de la SEFH, felicita l'Hospital de Trueta per ser el primer a Catalunya a rebre la certificació Q-PEX. Aquest reconeixement destaca la millora contínua del sistema de gestió i qualitat organitzativa, evidenciant l'atenció farmacèutica als pacients externs i la dispensació ambulatòria de medicaments d'ús hospitalari.

Amb més d'un milió de dosis dispensades als pacients ingressats l'any 2023, el Servei de Farmàcia del Trueta continua jugant un paper essencial en la gestió eficaç i segura dels medicaments, així com en el foment de l'ús racional d'aquests, garantint un accés equitatiu per als usuaris.
Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/227841_reconeixemental-erveidefarmaciadelho-pitaltruetaperlaqualitata-i-tencialal-pacient-ambulatori--1.htm