logo
Imprimir
07-02-2024 | 18:34hs
•LA GARROTXA

En funcionament la primera comunitat energètica d'Olot

29 habitatges del barri de Montolivet ja funcionen amb l’energia que genera la instal·lació

Amb l'inici d'aquest any, ha començat a operar la primera Comunitat Energètica a Olot. Un total de 27 famílies del barri han connectat 29 habitatges a través de la posada en marxa de la primera xarxa a Catalunya, gestionada per una entitat veïnal amb la col·laboració de l'Administració Local.

El projecte va iniciar-se formalment l'any 2021 amb la creació de l'Associació Comunitat Energètica de Montolivet (ACEM). Aquesta iniciativa, totalment innovadora a Catalunya, va ser impulsada per Elena Capdevila, una veïna del barri que, en contacte amb el programa de renovació energètica d'habitatges de l'Ajuntament d'Olot, GarrotxaDomus, va iniciar els primers passos per fer-ho realitat.

Des de gener d'aquest any, la Comunitat Energètica de Montolivet ja està plenament operativa, comptant amb la participació de 28 socis, que inclouen 27 famílies del barri que s'han convertit en 'prosumidors' - consumidors i generadors d'energia solar neta i renovable, amb la possibilitat de compartir-la entre ells. A aquests socis se'ls suma l'Ajuntament d'Olot, que alimenta l'Escola Bressol i el local veïnal amb energia renovable d'origen solar.

El projecte, amb un cost de 34.000 euros, ha permès la instal·lació de 90 plaques fotovoltaiques al teulat de l'Escola Bressol Municipal. Pel que fa als costos, l'Ajuntament d'Olot ha assumit el 17% del total, mentre que la resta s'ha repartit entre les famílies (entre un 1 i un 7 %), segons el seu consum elèctric previst.

Segons els càlculs de l'ACEM, aquesta instal·lació permetrà generar més de 40.000 kWh anuals, reduint les emissions de diòxid de carboni en aproximadament 10,3 tones anuals. Aquesta és la primera fase d'un projecte que es preveu que s'ampliï amb la participació de més famílies interessades.

La Comunitat Energètica de Montolivet és pionera a Olot i a Catalunya per la seva estructura de participació conjunta entre la iniciativa pública i privada. L'objectiu principal és que els habitatges generin l'energia necessària per al seu consum i també es pugui plantejar un sistema d'utilització dels excedents de xarxa.

Amb l'objectiu de garantir un seguiment precís de la producció i el consum d'energia, cada veí/veïna tindrà accés a un aplicatiu d'acompanyament energètic en línia proporcionat per l'empresa Bassols Energia, que també ha estat implicada en el procés d'implementació.

La Generalitat de Catalunya ha triat la Comunitat Energètica de Montolivet com a projecte pilot per impulsar la innovació social i la participació ciutadana en eficiència energètica. Des del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), han destacat la comunitat d'Olot com a model pioner en la participació activa dels consumidors en el sistema energètic i la millora de la gestió de l'energia mitjançant una governança basada en la participació oberta i voluntària dels seus membres.
Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/228752_enfuncionamentlaprimeracomunitatenergeticadolot-1.htm