logo
Imprimir
09-02-2024 | 14:48hs
•SALUT

La Unitat d'Epilèpsia dels hospitals Trueta i Santa Caterina tracta uns vuitanta pacients a la setmana

La doctora Cristina Coll, neuròloga de la Unitat d'Epilèpsia dels hospitals Trueta i Santa Caterina, destaca la importància d'adoptar hàbits de vida saludables

La jornada, que se celebrarà dilluns 12 a la sala d'actes de l'Hospital Santa Caterina de Salt a partir de les 15.00 hores, abordarà l'epilèpsia des de diverses perspectives, incloent-hi l'estigma social associat a la malaltia, l'impacte que té en les dones, la seva relació amb l'esport, la conducció i la feina, així com altres temes rellevants com l'epilèpsia durant l'embaràs i la lactància, l'atenció a les crisis convulsives, la comorbiditat i la polifarmàcia.

L'epilèpsia és una malaltia neurològica crònica que afecta aproximadament 50 milions de persones a nivell mundial, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS). A Catalunya, se'n calcula una prevalença d'entre 7 i 8 persones per cada 1.000 habitants. A la Regió Sanitària de Girona, es calcula que entre sis i vuit mil persones pateixen algun tipus d'epilèpsia. La Unitat d'Epilèpsia dels hospitals Trueta i Santa Caterina, un referent en aquest àmbit, atén al voltant de vuitanta pacients cada setmana.

L'epilèpsia es desencadena per una hiperexcitabilitat en l'activitat elèctrica del cervell, generant episodis coneguts com a "crisis epilèptiques". Malgrat que tothom pot experimentar alguna crisi puntualment, la malaltia es diagnostica quan aquestes crisis es repeteixen de manera recurrent. Les crisis epilèptiques poden presentar-se de diverses formes, com convulsions, absències, moviments involuntaris o alteracions sensorials.

La doctora Cristina Coll, neuròloga de la Unitat d'Epilèpsia dels hospitals Trueta i Santa Caterina, destaca la importància d'adoptar hàbits de vida saludables, assegurar un bon descans nocturn, realitzar exercici físic regular i evitar el consum de substàncies tòxiques per a aquelles persones que pateixen aquest trastorn. Afegeix que adquirir coneixements sobre la malaltia és fonamental per millorar la qualitat de vida dels pacients.

La jornada també abordarà la diversitat de l'epilèpsia, amb diferents tipus de crisis que poden variar en funció de la seva etiologia, l'edat del pacient i els símptomes experimentats. Es posarà èmfasi en la influència de les hormones en les dones en edat fèrtil, especialment en situacions com l'embaràs, la lactància o la menopausa.

La doctora Coll subratlla l'estigma social associat a l'epilèpsia, que sovint afecta més la qualitat de vida dels pacients que les pròpies crisis epilèptiques. També destaca la importància de comprendre que el diagnòstic d'epilèpsia comporta indicacions legals, sense que això impliqui discriminació social.

L'epilèpsia, malaltia documentada des de temps antics, ha experimentat avenços significatius en la seva comprensió al llarg del temps. Actualment, la recerca continua progressant per identificar factors genètics, neurobiològics i ambientals que contribueixen a l'epilèpsia, amb l'objectiu de desenvolupar tractaments més efectius i millorar la qualitat de vida dels afectats. La cirurgia també és una opció per a alguns pacients candidats.

En resum, la jornada del Dia Internacional de l'Epilèpsia a Girona pretén no només proporcionar informació rellevant sobre la malaltia, sinó també crear un espai de diàleg i suport per a pacients, famílies i la comunitat en general.
Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/228969_launitatdepilep-iadel-ho-pital-truetai-antacaterinatractaun-vuitantapacient-ala-etmana-1.htm