logo
Imprimir
04-04-2024 | 19:13hs
•ACTUALITAT GIRONA

Teisa inverteix més de 7 milions en dos anys per electrificar la cotxera de Montfullà i reforçar la connexió de bus de Girona i Salt

Han incorporat quatre autobusos elèctrics per reordenar els horaris de diverses línies

La companyia d'autobusos Teisa ha invertit més de 7 milions d'euros en els últims dos anys per reforçar la connexió entre Girona i Salt amb quatre nous autobusos elèctrics i per electrificar la cotxera de Montfullà. Per fer-ho, s'han instal·lat carregadors ultraràpids que podran utilitzar els busos de la mateixa empresa i també estaran a disposició del públic general per a la càrrega de vehicles de qualsevol classe.

La inversió s'enfila als 7,1 milions i la subvenció provinent dels fons Next Generation arribarà als 1,8. D'aquests, 210.000 euros són per electrificar la cotxera de Montfullà; 1.485.000 euros per a l'adquisició d'autocars de baixes emissions i 136.000 van dirigits a la instal·lació de nous carregadors.

Entre el 2022 i el 2023, Teisa ha invertit 6,3 milions en vint autocars de baixes emissions, cinc d'ells elèctrics. El primer, en marxa des del 2023, és pel servei de transport públic a la demanda Clic.cat la Garrotxa. Els quatre restants prestaran servei a partir del 15 d'abril: dos a la línia L9 i els altres, a les línies L3 i L4. Aquestes millores comptaran amb el finançament del Departament de Territori.

Són busos 100% elèctrics amb una autonomia aproximada d'uns 400 quilòmetres, tot i que les previsions de Teisa és que no arribaran a gastar el 50% de la bateria al final de cada jornada. Amb aquests quatre autobusos, s'estalviaran 84.000 litres anuals de combustible i s'evitarà l'emissió a l'atmosfera de 318,19 tones de CO? l'any.

Teisa aprofitarà la posada en funcionament dels nous vehicles elèctrics per reordenar els horaris de les línies L3 (Salt – Girona, pel carrer Major), L4 (Salt – Girona, per l'Hospital de Salt) i L9 (Salt – Girona – UdG) amb la creació d'una cadència al llarg del dia de sortides cada 5 minuts entre les dues poblacions. Serà de 3 o 4 minuts a finals del 2025 un cop finalitzin les obres d'infraestructura que preveu el projecte BRCat, el carril bus ràpid que permetrà augmentar fins a un 40% les freqüències actuals.

La cotxera de Montfullà

Pel que fa a l'electrificació de la cotxera de Montfullà, el sistema permetrà que vehicles de qualsevol mena la facin servir de 9 del matí fins a les 9 de la nit amb pagament per targeta bancària, mentre que la companyia carregarà els seus busos elèctrics a la nit.

Entre 90 i 100 vehicles caben a la cotxera, que ha adequat a les seves instal·lacions una benzinera i un rentador. Ja a l'interior, està equipada amb espai per al personal, un despatx per al vigilant, un menjador, sales de descans, dutxes i lavabos.

En total, s'han invertit 422.000 euros per disposar d'un centre preparat per a 2.000 kVA (kilovoltampers) de potència elèctrica, i això permetrà en un futur -i a partir de la progressiva instal·lació de carregadors- la càrrega nocturna de fins a 24 autocars. La part destinada a l'electrolinera publicoprivada compta amb la instal·lació de dos carregadors ultraràpids de 150 kW i doble sortida, aptes per a quatre vehicles de qualsevol classe, amb comptabilitat CCS2 i Chademo. A la part interior de la cotxera, inicialment hi ha dos carregadors més ja instal·lats, i amb la preparació per a vuit carregadors més, que donaran servei a vint places.

Aquesta inversió també ha contemplat una despesa de 340.000 euros més per electrificar quatre cotxeres amb cinc carregadors de 150 kW i doble sortida: els dos interiors de Montfullà, un a Olot, un a Banyoles i un altre a la cotxera de Pont Major de Girona.

Les millores s'han presentat en un acte que ha comptat el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, la consellera de Territori; Ester Capella; director de Teisa, Àlex Gilabert; l'alcalde de Salt, Jordi Viñas; la regidora d'Hisenda de Girona, Sílvia Aliu, i l'alcalde de Bescanó, Xavier Vinyoles.
Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/234559_tei-ainverteixme-de7milion-endo-any-perelectrificarlacotxerademontfullaireforcarlaconnexiodebu-degironai-alt-1.htm