logo
Imprimir
06-04-2024 | 15:33hs
•ACTUALITAT GIRONA

Mobilització a Girona: Un clam per la defensa dels rius i el territori

Aquesta mobilització representa un punt de partida per a més mobilitzacions en defensa dels rius Ter i Muga

Avui, sota el lema "Defensem els rius i el territori: l'aigua per a la vida, no per al negoci", més d'un miler de persones s'han concentrat a Girona per alçar la veu contra la sobreexplotació de l'aigua a Catalunya, en un context de sequera prolongada i gestió qüestionable de les reserves naturals.

La manifestació, inclosa en la campanya "D'on no n'hi ha, no en raja", destaca per la diversitat dels seus assistents: moviments socials i ambientals, representants d'ajuntaments, pagesia, i ciutadans preocupats per l'estat dels rius Ter i Muga, han vingut de tots els racons de Catalunya. Aquesta unitat transversal subratlla la urgència del missatge: és vital protegir els ecosistemes i el benestar social davant els interessos econòmics que amenacen la sostenibilitat de l'aigua.

Els convocants denuncien la reducció dels cabals dels rius, una mesura governamental que contrasta amb la immunitat de sectors com el turisme davant les restriccions necessàries per la sequera. Al mateix temps, es fa evident la crisi provocada per un model agrícola i ramader intensiu que contamina els aqüífers, deixant reserves d'aigua inutilitzables i incrementant la pressió sobre els ja malmesos rius.

L'acció d'avui també posa en relleu la necessitat de replantejar urgentment el model de gestió de l'aigua, davant la previsió de sequeres més freqüents i extremes a causa del canvi climàtic. La gestió i reducció de la demanda d'aigua, així com la planificació conscient de l'ús dels aqüífers, són claus per assegurar un futur on l'aigua sigui un recurs sostenible per a tothom.

La mobilització compta amb el suport de nombroses organitzacions i entitats, com la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Greenpeace, Ecologistes en Acció, entre d'altres, mostrant un front unit en la lluita per la justícia ambiental i social. Aquesta col·laboració subratlla l'objectiu comú: retornar els cabals als rius, gestionar l'aigua amb criteris de sostenibilitat, i contrarestar els interessos dels lobbies que busquen beneficiar-se del transvasament d'aigua sense tenir en compte els impactes ambientals.

Així, avui Girona s'ha convertit en un símbol de resistència i esperança, marcant el començament d'una sèrie de mobilitzacions coordinades en defensa dels rius Ter i Muga. Els assistents, les veus que s'alcen, i els missatges que ressonen en aquesta manifestació són un recordatori poderós que l'aigua és, i sempre hauria de ser, considerada un bé comú essencial per a la vida, i no una mercaderia a l'abast del millor postor.
Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/234710_mobilitzacioagironaunclamperladefen-adel-riu-ielterritori-1.htm