logo
Imprimir
16-04-2024 | 16:34hs
•ACTUALITAT GIRONA

El Fòrum 'Wasteinprogress' destaca per la reutilització i reciclatge

El Fòrum de Gestió de Residus Municipals ha començat aquest matí al Palau de Fires de Girona i s’allargarà fins el proper dijous, 18 d’abril

La sisena edició del fòrum #wasteinprogress, celebrada a Girona, ha posat l'accent en la necessitat urgent de reduir l'ús excessiu dels recursos naturals i de fomentar l'economia circular. Aquest esdeveniment, que ha aplegat diversos experts i participants en el camp de la gestió de residus municipals, ha servit d'escenari per a debatre sobre les millors pràctiques en reutilització, reciclatge i reparació de productes.

Un dels projectes destacats ha estat el centre comercial ReTuna, ubicat a Eskilstuna, Suècia, que és el primer del món dedicat exclusivament a vendre productes reparats, reciclats i reutilitzats. Aquest centre no només ha demostrat ser un model viable econòmicament, sinó que també ha creat noves oportunitats de feina i ha educat la comunitat sobre un estil de vida més sostenible.

Durant el fòrum, s'ha debatut també sobre el nou marc legal que regula aquest tipus d'iniciatives, incloent-hi els Sistemes Col·lectius de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP). Aquestes regulacions busquen establir una major responsabilitat per part dels productors en la gestió dels residus generats pels seus productes.

El programa d'ajudes econòmiques per fomentar la reparació, presentat a diferents regions com Viena i Estíria, també ha estat un tema clau. Aquestes ajudes incentiven als ciutadans a reparar els seus objectes en lloc de descartar-los, contribuint així a la reducció del malbaratament.

A més, el fòrum ha ressaltat la importància de la cooperació entre el sector públic i les iniciatives privades per avançar cap a la descarbonització i la sostenibilitat. Representants de diverses empreses han compartit espai amb administracions per explorar noves vies que permetin reduir l'impacte ambiental i millorar la gestió de residus a nivell municipal.

Finalment, el #wasteinprogress ha posat de manifest la rellevància de pensar globalment i actuar localment, promovent una gestió sostenible dels recursos que pugui adaptar-se i expandir-se més enllà dels seus territoris d'origen, tot oferint un model de referència per altres ciutats i regions dins i fora d'Europa.
Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/235624_elforumwa-teinprogre-de-tacaperlareutilitzacioireciclatge-2.htm