logo
Imprimir
17-04-2024 | 15:31hs
•ACTUALITAT GIRONA

El 'Wasteinprogress' a Girona destaca iniciatives internacionals en la gestió de residus

La segona jornada del Fòrum de Gestió de Residus Municipals, que té lloc des d’ahir i fins demà a Fira de Girona, posa el focus en els reptes pel que fa a la gestió dels envasos

La sisena edició del Fòrum de Gestió de Residus Municipals, conegut com a #wasteinprogress, continua avui a Girona amb la presentació de diverses iniciatives internacionals que exemplifiquen els avenços cap a la sostenibilitat urbana. Aquest esdeveniment, que se celebra des d'ahir al Palau de Fires de Girona i conclourà demà, té com a objectiu principal avançar cap a la descarbonització mitjançant la implementació de polítiques municipals efectives en la prevenció de residus.

Durant la segona jornada, els ponents han compartit estratègies significatives des d'Europa fins a Estònia, destacant la innovadora iniciativa de reutilització de gots a Aarhus, l'impost sobre els envasos d'un sol ús de Tübingen, i l'estratègia de Tallin per a la reducció de residus en esdeveniments públics. Aquests exemples subratllen la necessitat de polítiques actives per gestionar els envasos i reduir l'impacte ambiental en les ciutats.

Simon Rossau, des d'Aarhus, ha exposat un sistema pioner iniciat al gener que fomenta l'ús de gots reutilitzables mitjançant una col·laboració entre el sector públic i privat. El projecte, que ja ha superat les expectatives amb més de 150.000 gots en circulació, és una mostra de com la cooperació pot facilitar la transició cap a pràctiques més sostenibles.

Des de Tübingen, Tobias Staufenberg ha explicat com un nou impost local ha reduït l'ús d'envasos d'un sol ús, impactant positivament en la reducció de residus i costos associats. La mesura fiscal motiva tant consumidors com empreses a optar per alternatives més sostenibles.

A Tallin, Lina Kanarbik ha destacat com la ciutat ha abordat la gestió de residus durant grans esdeveniments públics, eliminant els envasos d'un sol ús i promocionant la reutilització, amb una resposta creixent i positiva de la comunitat.

La jornada ha servit també per discutir sobre els Sistemes Col·lectius de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP), que juguen un paper clau en la gestió dels residus a Espanya. Tinaxara Mesa d'Ecoembes ha destacat la importància de la prevenció, la reutilització i el reciclatge en la gestió d'envasos.

El #wasteinprogress es posiciona com un punt de trobada essencial per a professionals i administracions que busquen compartir experiències i millorar les estratègies de gestió de residus a nivell municipal. Amb una participació creixent any rere any, el fòrum demostra el compromís creixent cap a una gestió de residus més eficaç i sostenible.
Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/235706_elwa-teinprogre-agironade-tacainiciative-internacional-enlage-tiodere-idu--1.htm