logo
Imprimir
20-04-2015 | 23:02hs
•CINEMA I MúSICA

Red Army

'Red Army' ens parla de geopolítica, de guerra freda, de nacionalisme i de la sovietització de la vida.


Dijous 23 d'abril de 2015 a les 21.00h
Direcció: Gabe Polsky
Guió: Gabe Polsky
País: EUA, Rússia
Idioma: Anglès, Rus
Gènere: Documental, Biografia, Històric, Esportiu
Metratge: 76 min
Intèrprets: Viacheslav Fetisov, Scotty Bowman, Anatoli Karpov
Més info: http://www.imdb.com/title/tt3264102/
Comunisme vs. Capitalisme

Si trobeu abusiva la presència de l’esport als mitjans de comunicació i a la nostra vida en general podríeu caure en el parany i perdre-us un dels més interessants i divertits documentals de l’any. El menys important aquí és el palmarès de la selecció nacional soviètica de hoquei sobre gel (tot sigui dit: un dels millors i més talentosos equips de la història de l’esport mundial) ja que les escenes i jugades gairebé coreogràfiques d’aquest quintet són un mer teló de fons o macguffin de la verdadera trama. El seu argument l’hauria pogut firmar perfectament el mateix John Le Carré per alguna de les seves estupendes novel·les de l’època en la que els russos eren els nostres millors i més perfectes enemics.

«Red Army» ens parla de geopolítica, de guerra freda, de nacionalisme i de la sovietització de la vida: aquest exèrcit roig havia de guanyar els seus partits per demostrar que l’estil de vida comunista era superior al capitalista. El fet de què els membres d’aquest emblemàtic equip acabessin jugant en equips ianquis i cobrant suculentes xifres en dòlars es només una de las moltes ironies que descobreix aquesta pel·lícula, però el seu itinerari gira sobretot al voltant de la figura d’un protagonista ple de clarobscurs i amb un passat ple de misteris i interrogants. Es tracta de Viacheslav Fetisov, el jugador d’hoquei més llorejat d’aquest esport: dos ors olímpics i set mundials, els mèrits del qual eren degudament manipulats pel poderós aparell propagandístic soviètic, d’igual manera que succeïa amb el ballet i amb els escacs.

L’atzar va posar en contacte al jove cineasta Gabe Polsky amb el mític Fetisov, a qui perseguí per aconseguir que acceptés ser entrevistat per aquest documental. Però l’antic campió havia canviat molt: va ser nomenat ministre d’esports per Putin i actualment exerceix com a senador. No és estrany, doncs, que ens trobem amb un home esmunyedís, tan hàbil al parlar de sí mateix com de la resta: per una banda els abusos de poder del govern soviètic i, per l’altra, l’odi que generaven entre part del públic nord-americà. Tant ell com els seus companys van haver de córrer (o patinar) entre dos focs creuats. “Red army” els hi ret homenatge i, amb la perspectiva que dóna el temps, intenta posar les coses al seu lloc.


Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/32187_redarmy-1.htm