logo
Imprimir
23-09-2016 | 00:57hs
•FIRES I FESTES

Música Antiga de Girona recupera els primers "Goigs de Sant Narcís" en català del segle XVIII

La formació gironina els presentarà en un concert a l'Auditori de Girona el proper 8 d'octubre


El proper 8 d'octubre, l'orquestra barroca de Música Antiga de Girona portarà a terme un concert a l'Auditori de Girona amb el qual, sota la direcció de Josep Vila, es recuperaran obres que formen part del patrimoni musical tradicional. Dins de l'actuació, cal destacar la interpretació dels "Goigs de Sant Narcís", que van ser els primers que es van cantar en català al segle XVIII, després d'un parèntesi de cent anys, en el qual els goigs van ser substituïts per les cançons tradicionals nadalenques d'arrel castellana.

El text d'aquests goigs és tradicional d'origen desconegut, però molt antic, ja esmentat al segle XVII, i des d'aleshores es va utilitzar per a la festivitat de Sant Narcís, el 29 d'octubre. El mateix text es va cantar fins a l'inici del segle XX, quan va ser substituït pel text actual. L'estil musical correspon al del darrer terç del segle XVIII i barreja l'estic belcantista d'origen napolità amb la forta influència dels autors vienesos. El concert s'iniciarà amb l' "Oratori a Sant Tomàs", de 1783, d'autor desconegut, una obra destinada a lloar la figura del dominic Sant Tomàs d'Aquino (1225-1274), un referent en la filosofia i en la teologia catòlica. L'obra va ser encarregada pels dominics de Girona i va ser presentada el 1783 segurament a l'església del seu convent.

El compositor Jaume Balius i Vila (1750-1822), mestre de capella de la Catedral de Girona entre 1781 i 1785, i compositor de més de 700 obres, de les quals 21 estan conservades a l'arxiu capitular de Girona, va donar música a aquestes partitures adormides que es podran escoltar a l'Auditori el dissabte 8 d'octubre.
Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/39883_mu-icaantigadegironarecuperael-primer-goig-de-antnarci-encataladel-eglexviii-1.htm