logo
Imprimir
04-06-2017 | 17:06hs
•EL RIPOLLèS

Simulacre d'accident i incendi a l'interior del túnel de Collabós entre el Ripollès i la Garrotxa

El simulacre ha permès posar a prova el Pla d'Autoprotecció del túnel i el sistema d'avisos entre els cossos d'emergència


La Direcció General de Protecció Civil del Departament d'Interior i el Ministeri de Foment han organitzat aquesta passada nit un simulacre d'accident i incendi a l'interior del túnel de Collabós de l'N-260, que comunica el Ripollès i la Garrotxa.

L'objectiu principal del simulacre ha estat provar l'activació i avisos previstos al Pla d'Autoprotecció del Túnel; practicar i valorar les actuacions i comunicacions entre els diferents actuants i el personal del túnel; a més de comprovar el correcte funcionament de la ventilació del túnel.

L'exercici ha consistit en una topada entre dos vehicles dins el túnel amb posterior incendi. A causa de l'accident dues persones han resultat ferides.

El centre de control, en detectar l'accident, ha avisat al telèfon d'emergències 112 de Catalunya i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya de Protecció Civil de la Generalitat. En rebre l'avís, s'han mobilitzat tots els efectius d'emergències necessaris per resoldre la situació, i el personal propi del túnel, ja que tenen presència 24 hores en aquesta instal·lació.

Els Bombers de la Generalitat han participat amb dos camions i dos vehicles lleugers de coordinació i comandament. Els efectius han treballat en les tasques d'excarceració per alliberar els ferits i evacuar-los fins a la zona de seguretat. En finalitzar el simulacre s'ha fet seguiment de la prova de fums per conèixer el seu funcionament i s'ha comprovat si les sortides d'evacuació han quedat sectoritzades.

El cos de Mossos d'Esquadra ha activat efectius de Seguretat Ciutadana de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) de la Garrotxa i de l'ABP Ripollès ja que el túnel comunica els territoris on estan situades ambdues ABP. També s'ha mobilitzat l'Àrea Regional de Trànsit d'Olot.

Una vegada al túnel, els Mossos han comprovat l'estat dels ocupants dels vehicles accidentats i s'han coordinat amb els Bombers per gestionar la situació. També han controlat els accessos al túnel, han establert un perímetre de seguretat, identificat als il·lesos involucrats en l'accident i conèixer l'estat i hospital de destinació dels ferits evacuats. Els Mossos d'Esquadra s'han encarregat de la investigació de les causes de l'accident i han comptat amb observadors durant la realització del simulacre.

Protecció Civil ha comptat amb el personal propi de la sala del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya i amb el tècnic dels serveis territorials de Protecció Civil a Girona.

El túnel de Collabós
El túnel de Collabós està ubicat a la carretera N-260 entre la Garrotxa i el Ripollès, als termes municipals de la Vall de Bianya i Sant Joan de les Abadesses. Aquest túnel és de titularitat de l'estat, i té una longitud de 1.826 metres. Està dotat d'una galeria d'evacuació de 6 galeries transversals que comuniquen amb el túnel principal. Aquestes galeries, situades cada 250 metres amb una longitud de 15 metres, estan pressuritzades i permeten l'evacuació del túnel principal en cas d'una emergència.

Aquest tipus de simulacre serveix a l'explotador del túnel per posar a prova el pla d'autoprotecció; comprovar i millorar la formació del personal; avaluar l'eficàcia de les infraestructures i dels seus sistemes de seguretat, així com dels procediments d'explotació; comprovar la coordinació entre els mitjans humans desplaçats al túnel i el centre de control i la coordinació en la gestió d'informació i difusió a la ciutadania.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/45383_-imulacredaccidentiincendialinteriordeltuneldecollabo-entreelripolle-ilagarrotxa-3.htm