logo
Imprimir
09-08-2017 | 09:51hs
•SALUT

Vall d'Hebron utilitza la realitat virtual per formar cirurgians

Aquesta eina permet format a distància cirurgians que vulguin especialitzar-se o metges residents


Cirurgians del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia Vall d'Hebron han enregistrat per primera vegada a l'Estat una intervenció de pròtesi de maluc en realitat virtual immersiva. Això permet a qualsevol persona que reprodueixi l'enregistrament situar-se dins el quiròfan amb una visió de 360º. Per fer-ho només es necessita disposar d'unes ulleres de realitat virtual 360º per a telèfon mòbil.

Els impulsors del projecte, el Dr. Alejandro Hernández, cap de secció de la Unitat de Cirurgia del Maluc, i el Dr. Víctor Barro, metge adjunt de la mateixa unitat, van detectar la necessitat de disposar d'eines d'aquest tipus per a la formació dels seus col·legues. Fins ara, només s'havien pogut seguir intervencions amb la tècnica de la reproducció en temps real (streaming), que limita l'experiència de l'espectador. La utilització de la realitat virtual immersiva, per contra, el situa al centre de la intervenció i li permet veure tots els detalls de la tasca dels cirurgians, aspecte bàsic a la formació del personal sanitari, siguin metges que busquen millorar la seva tècnica o metges residents en formació. Pel Dr. Barro, es tracta "d'una visita als quiròfans, virtual" que serveix "per a iniciar-se en una tècnica quirúrgica, és una eina molt útil, no parlem de futur, ja és present".

La intervenció enregistrada va ser la implantació d'una pròtesi de maluc amb la tècnica de l'abordatge anterior directe de maluc. Es tracta d'una tècnica mínimament invasiva que utilitzen pocs centres, ja que es necessita un elevat nivell d'especialització. Presenta avantatges en el procés de rehabilitació del pacient, permet accelerar el temps de recuperació i redueix el risc de luxació respecte d'altres abordatges. Per fer l'enregistrament es van utilitzar 6 càmeres situades a diversos punts del quiròfan gravant de forma simultània.

El vídeo, del qual es disposa d'una versió de demostració de només 3' i d'una de 30' (la intervenció completa dura uns 75'), permet tenir una visió completa del quiròfan en 360º. Totes dues són gratuïtes. També compta amb una finestra on l'espectador pot accedir als detalls més importants de la intervenció. Aquesta eina està dirigida als traumatòlegs en formació a Vall d'Hebron o a qualsevol lloc del món, i a cirurgians ja formats que vulguin iniciar-se en aquesta tècnica. De moment, s'aplicarà al procés formatiu dels metges residents de l'Hospital. El Dr. Alejandro Hernández destaca que "la utilització d'aquest tipus de tecnologia i tècnica quirúrgica és una mostra de l'aposta decidida de la unitat per situar-se al capdavant en la innovació, la recerca i la formació de nous cirurgians".

Altres usos de la realitat virtual

Els impulsors del projecte, però, creuen que aquesta experiència es pot aplicar també als pacients. Per aquest motiu treballen en una nova iniciativa que utilitza la realitat virtual i el vídeo 360º per explicar el procés anterior i posterior a la intervenció quirúrgica. En aquests moments ja es fan xerrades per a pacients i familiars abans de la cirurgia. Com explica el Dr. Barro "ens centrem en els pacients". "S'ha demostrat que la satisfacció dels pacients és més gran quan s'aplica un protocol de recuperació precoç i poden reincorporar-se abans a les seves activitats habituals".

Amb aquesta nova eina es vol reduir l'angoixa amb la qual viuen la intervenció, així com els dubtes que puguin tenir sobre el procés d'hospitalització i la tornada a casa, afavorint un procés de recuperació més ràpid.
Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/47880_valldhebronutilitzalarealitatvirtualperformarcirurgian--2.htm