Des que es va crear l’EPTG s’ha potenciat la formació dels professionals que tenen o poden tenir contacte directe amb l’infant, mitjançant la formació de llevadores i personal d’urgències. També com activitat formativa, mensualment, es realitzen simulacres neonatals a temps real. Aquests simulacres compten amb la participació d’un equip multidisciplinari (pediatre, llevadora, auxiliar sala de parts, dues infermeres i una cap d’unitat) que fan servir un ninot de reanimació neonatal i material real.

En l’àmbit assistencial, s’ha incorporat la cirurgia pediàtrica a l’Hospital d’Olot, gràcies a un conveni amb l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. Els tipus d’intervencions que es fan al centre permeten una cirurgia sense dolor, és a dir, sense prova analítica prèvia ni punxades abans de la intervenció. Aquestes cirurgies eviten el desplaçament de l’infant i la seva família a un altre centre.

L’espai mare-nadó, iniciat el 2015, és un dels altres projectes impulsats per l’EPTG i destinat a progenitors de nadons garrotxins de 0 a 6 mesos. Amb la coordinació d’una infermera pediàtrica, les mares i pares comparteixen amb la resta de participants els dubtes i les vivències dels primers mesos del seu nadó.

Un dels altres trets diferencials de l’EPTG és que el 2016 va impulsar la creació del Follet de la Garrotxa, de la mà de l’artista olotí Tavi Algueró. El follet va néixer amb l’objectiu de fer més confortable l’estada dels nens i nenes i les seves famílies a l’hospital, de ser un referent de salut i d’aportar missatges d’educació sanitària; en definitiva, d’unir tota la pediatria a nivell comarcal.

La creació de l’EPTG ha permès als professionals sanitaris de pediatria treballar de manera conjunta, per processos, seguint protocols amb un sistema d’informació compartit i organitzant l’atenció programada, la continuada i la urgent de manera compartida.

La instauració d’aquest equip ha permès millorar la resolució i l’eficiència en la prestació de serveis, potenciar el contínuum assistencial entre l’atenció primària i l’hospitalària i la gestió del coneixement entre professionals, treballar en equip i donar assistència homogènia i equitativa al terrtori. A més, l’EPTG també organitza altres esdeveniments únics a la comarca enfocats a l’educació sanitària dels més petits.