logo
Imprimir
19-09-2017 | 21:00hs
•ENTREVISTES

Jean Castel (Ciutadans): “Volem liderar un projecte comú de tots els catalans”

Com a diputat de C’s, et puc assegurar que estarem al costat de l’Estat de dret i de la justícia

Diputat al Parlament de Catalunya des del 2015, Jean Castel (Girona, 1966) ens ha concedit una entrevista el dia que la Guàrdia Civil ha fet escorcolls a l’Ajuntament de Girona i a l’empresa Agissa. Al ser preguntat per aquesta qüestió, Castel ha explicat que Cs de Girona ja va presentar una moció el setembre del 2015 però que els grups municipals de CiU i ERC no hi van donar suport. “No entenem com partits que fan bandera de la transparència, aleshores no volguessin posar llum sobre les ombres”, ha declarat Castel. Durant l’entrevista també s’ha tractat el ‘procés’ i l’hipotètic referèndum de l’1-O. En aquest sentit, Castel ha criticat l’actuació del govern de Puigdemont i ha exigit el respecte per la Constitució i l’Estatut de Catalunya. “Fa unes setmanes es van vulnerar totes les regles del joc. En un Estat democràtic és bàsic respectar els drets dels ciutadans i dels diputats”, ha assenyalat el diputat gironí de C’s. Finalment, Jean Castel ha destacat el projecte ambiciós del seu partit i ha exigit la dimissió del govern de Carles Puigdemont. “Penso que s’han de convocar unes urnes de veritat, com són les eleccions autonòmiques de Catalunya. Aquestes són les urnes amb garanties que la majoria de catalans volen i a les que no renunciem ni ara, ni demà ni mai”, ha conclòs Castel.

L’actualitat mana i ens acabem d’assabentar que s’han produït escorcolls a l’Ajuntament de Girona i a l’empresa Agissa per presumptes irregularitats. Quina opinió té sobre aquesta qüestió?

Nosaltres mantenim la mateixa opinió que quan tot això va començar. Això s’inicia arran d’una demanda d’auditoria per part de l’actual president de la Generalitat. La primera moció que va fer el grup de Ciutadans (C’s) quan va entrar a l’Ajuntament de Girona va ser el 14 de setembre del 2015. Vàrem demanar una auditoria sobre la gestió del govern de Puigdemont. Una moció que només va ser recolzada pel nostre grup i el PP, i amb els vots contraris de CiU i ERC. No entenem com els partits que fan bandera de transparència, aleshores no volguessin posar llum sobre les ombres. D’això fa dos anys i evidentment, si la nostra moció hagués tirat endavant, avui hi hauria una altra fotografia i tindríem totes les dades sobre la taula. En qualsevol cas, estem davant d’un procediment judicial obert i hem de ser respectuosos amb la justícia. Ara només ens queda demanar celeritat en posar remei a totes aquestes irregularitats, si finalment es constaten. Dit això, darrere les irregularitats hi hauran persones i aquestes s’hauran d’explicar.

La regularitat parteix de la llei, una llei que per alguns ja no existeix. Ho vam poder veure fa unes setmanes al Parlament de Catalunya. Es va passar per sobre de la Constitució espanyola, l’Estatut de Catalunya i fins i tot, per sobre del Reglament del Parlament. No es va donar la paraula a membres de la Mesa i es van saltar les regles de l’ordenament jurídic. En un Estat democràtic és bàsic respectar els drets dels ciutadans i dels diputats. Cal recordar que darrere del diputat hi ha molts ciutadans que han posat el seu vot en favor d’aquella representació. Fa unes setmanes, en un Parlament democràtic com el català, es van vulnerar totes les regles del joc.

Des del sector independentista insinuen que els escorcolls d’avui tenen a veure en un intent, per part del govern central, de condicionar els resultats de l’hipotètic referèndum de l’1-O. Què en pensa?

Hi ha moltes persones que volen desvirtuar un procediment judicial que fa anys que està sobre la taula. Vull recordar que és una denúncia que presenta la CUP a l’Ajuntament de Girona. Per tant, no hi trobo cap vincle. Bàsicament perquè la denúncia la posa un dels partits que està a favor de la independència. A més, també s’ha de recordar que és el mateix senyor Puigdemont, aleshores alcalde de Girona, el que demana les auditories. Repeteixo, entenc que a molts els hi agrada vincular-ho al ‘procés’ però no s’aguanta per enlloc.

Ara ens toca ser molt curosos amb les decisions judicials. Demanem seny a totes les institucions de Catalunya i responsabilitat per part dels nostres alcaldes i parlamentaris. En aquest sentit, hem de posar en valor que l’Estat de dret, la democràcia i l’ordenament jurídic estan garantits. Hem d’estar tranquils perquè l’Estat de dret té els mecanismes propis per defensar als ciutadans de governants com els que hem vist: que es salten la llei, que donen un cop d’estat a la democràcia i intenten amagar el seu full de ruta fent ús de paraules com democràcia i llibertat. Moralment estan desautoritzats perquè, com t’he dit abans, han vulnerat drets i llibertats dels diputats i dels ciutadans de Catalunya.

Com a diputat del Parlament de Catalunya i membre de C’s, com creu que acabarà el ‘procés’?

La nostra prioritat és protegir els funcionaris i els servidors públics, i així ho hem dit al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya. Crec que hem de passar pàgina d’aquest parèntesi preocupant i deixar clar que ningú ens pot privar de sentir-nos espanyols, catalans i europeus.

El futur de Catalunya passa per un projecte comú de tots els catalans i Ciutadans (C’s) vol liderar aquest projecte. Volem aportar solucions als problemes reals de la gent amb seny i responsabilitat. Darrere de cada iniciativa, C’s sempre ofereix sortides. És a dir, darrere d’una proposta sempre hi ha una partida pressupostària. I si no hi és, ja no la proposem perquè som assenyats i realistes. Aramateix el que necessita Catalunya són unes eleccions autonòmiques perquè l’actual govern català ha perdut el nord. Els problemes s’han agreujat i han passat a un segon pla per culpa del ‘procés’. Confiem i continuarem confiant en la Constitució, la democràcia, la llibertat, l’Estat de dret i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, com no pot ser d’una altra manera.

I a qui no li agradin les lleis perquè considera que s’han d’actualitzar, doncs disposen de mecanismes per fer reformes. Tenen l’oportunitat democràtica de fer els canvis que trobin oportuns, sempre i quan siguin votats i tinguin majories. És una evidència però hi ha gent que encara no ho ha entès. És possible canviar les lleis. El que no es pot fer és ignorar a l’oposició i fer actes d’absolutisme i de dictadura al Parlament de Catalunya. Va ser un cop a la democràcia i un cop a la llibertat que tenim tots els catalans.

Creu que l’actuació del govern central és la més encertada respecte a les exigències del bloc independentista?

Els mecanismes de l’Estat de dret s’han d’aplicar sempre que es vulneri l’ordenament jurídic. El que no entenc és el que fa el grup de Podemos. Juga amb les llibertats i també va prendre part de l’espectacle esperpèntic que van oferir Junts pel Sí i la CUP al Parlament de Catalunya.

Com a diputat de C’s, et puc assegurar que estarem al costat de l’Estat de dret i de la justícia. Sempre recolzarem aquells que estan defensant la llei a Catalunya. Com he dit abans, les lleis no són un document tancat. Es poden modificar si tenen el suport necessari. Des de Ciutadans mai impulsarem reformes que trenquin Espanya, això ho tenim clar. Continuarem sent un grup parlamentari que proposa. I deixi’m dir afegir una altra cosa. Al Parlament de Catalunya hem aprovat moltes iniciatives durant aquesta legislatura. Davant d’un govern on la seva única prioritat és el seu full de ruta cap a la independència, nosaltres hem seguit aportant solucions als problemes reals dels ciutadans. Sincerament penso que el govern actual hauria de dimitir i convocar unes urnes de veritat, com són les eleccions autonòmiques de Catalunya. Aquestes són les urnes amb garanties que la majoria de catalans volen i a les que no renunciem ni ara, ni demà ni mai. 




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/50689_jeanca-telciutadan-volemliderarunprojectecomudetot-el-catalan--2.htm