logo
Imprimir
29-09-2017 | 22:47hs
•TARRAGONA

La Diputació acull la 13a conferència de la Comissió Mediterrània de la Lliga Europea de Cooperació Econòmica

Responsables governamentals i institucionals, experts, empreses i entitats financeres debaten aquests dies a Tarragona sobre reptes socioeconòmics en una Mediterrània en canvi

Tarragona pren el testimoni de ciutats com Barcelona, Palma de Mallorca, Tunis, Nàpols, Mònaco, Marsella, Rabat i Istanbul. La Diputació de Tarragona és enguany la seu de la conferència anual sobre la Mediterrània de la Lliga Europea de Cooperació Econòmica (LECE), que se celebra el 29 i 30 de setembre amb el títol “Reptes socioeconòmics en una Mediterrània en canvi”. La trobada està organitzada per la LECE i l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) en col·laboració amb la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Tarragona i l’Obra Social “la Caixa”.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha obert aquesta tarda la conferència, acompanyat de l’alcalde de Tarragona, Josep Félix Ballesteros; Francesc Homs, president del comitè espanyol de la LECE; Senén Florensa, president del comitè mediterrani de la LECE i Miguel García-Herraiz, secretari de la Unió pel Mediterrani.

La cooperació econòmica d'Europa tant amb l'àrea mediterrània com amb Àfrica, així com els principals desafiaments socials de la regió, especialment pel que fa a la integració sociolaboral de dones i joves i la gestió de les migracions, són alguns dels temes que abordarà la conferència. Entre els ponents, destaquen el secretari general de la Unió del Magreb Àrab, Taïeb Baccouche; el president de la MED Confederation i exministre de Finances de Tunísia, Jaloul Ayed; l'exministre d’Economia i Finances de Marroc, Fathalla Oualalou, o l'exambaixador de la UE a Turquia, Tunísia, Líbia, Síria i Marroc, Marc Pierini.

La Lliga Europea de Cooperació Econòmica

La LECE és una associació sense ànim de lucre ni afiliació política, creada el 1946, que va donar un impuls significatiu a la integració europea. Desenvolupa les seves activitats bàsicament en l’àmbit econòmic i financer, on defensa i promou els avantatges d’una Europa Unida. Amb seu a Brussel·les, treballa en diverses comissions (Veïnatge regional, Monetària, Agricultura i Medi Ambient, Economia i Societat, Infraestructures, i Mediterrània), es relaciona amb les autoritats de les diferents institucions europees i dona especial atenció a aquells països que sense formar part de la UE, volen integrar-se o millorar les relacions amb aquesta.

És en aquest sentit que després que Barcelona acollís l’any 1995 la I Conferència Euromediterrània, que va suposar el llançament de la política euromediterrània, la LECE va crear la Comissió Mediterrània, que actualment presideix Senén Florensa, president executiu de l’Institut Europeu de la Mediterrània, per fer seguiment i aportar idees per acostar les dues ribes de la Mediterrània.

L’IEMed i Tarragona

L’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) fundat l’any 1989 és un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació del Govern d’Espanya i l’Ajuntament de Barcelona que treballa pel foment del coneixement mutu, el diàleg i la cooperació entre els diferents països, societats i cultures mediterrànies.

En els darrers anys, amb motiu de la celebració dels Jocs Mediterranis, l’IEMed s’ha compromès a impulsar la ciutat com a seu de trobades mediterrànies. En aquest sentit, ha dut a Tarragona la conferència internacional d’EuroMeSCo, la principal xarxa de think tanks en política i seguretat a la Mediterrània integrada per 106 instituts de 36 països (octubre 2014); l’acció comú entre xarxes nacionals de la Fundació Anna Lindh per al Diàleg entre Cultures, que va aplegar representants de 108 entitats de la societat civil de 12 països (desembre 2015); i diverses exposicions (“Ramon Llull i l’encontre entre cultures”, 2016; “Testimonis: cristians a l’Orient, doblement vulnerables”, 2017).




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/51589_ladiputacioacullla13aconferenciadelacomi-iomediterraniadelalligaeuropeadecooperacioeconomica-1.htm