logo
Imprimir
09-10-2017 | 18:21hs
•OLOT 'CIUTAT DELS DETALLS'

L'exposició que recorda el 75è aniversari de l'annexió de Sant Joan a Palamós s'ubica al passeig del Mar

Mitjançant uns plafons en forma de pentàgon, es recullen els textos i les fotos d'aquesta mostra que es pot veure des d'aquest passat cap de setmana al passeig del Mar, prop de l'estàtua dedicada als pescadors

L'exposició commemorativa del 75è aniversari de l'annexió de Sant Joan a Palamós ha arribat aquest passat cap de setmana al passeig del Mar, en el seu procés itinerant pels dos nuclis.

Aquesta exposició ha estat realitzada per l'Ajuntament de Palamós, a través del Servei d'Arxiu Municipal, amb la col·laboració de la Diputació de Girona. Sota el títol Dos pobles, un municipi, la mostra es va inaugurar l'agost passat durant la festa major de Sant Joan, ubicant-se a la plaça de Mossèn Gumersind on ha estat situada fins a finals de la setmana passada que, tal com estava previst, s'ha traslladat al passeig del Mar, prop de l'estàtua dedicada als pescadors, on es podrà veure fins a finals de novembre.

Dos pobles, un municipi
Mitjançant l'exposició Dos pobles, un municipi es fa una pinzellada als elements que les poblacions de Sant Joan i Palamós han aportat a la configuració del municipi actual. Aquesta mostra es presenta emmarcada en deu plafons separats en dos grups i ubicats sobre un parell d'estructures pentagonals, pensades per estar en espais públics a l'aire lliure i amb l'objectiu d'apropar-la a tota la ciutadania.

Els continguts de l'exposició repassen, des de la introducció -on es recull un mapa del tot l'actual terme de Palamós amb distinció dels límits dels antics municipis que el componen-, passant pels àmbits temàtics del treball, l'educació, el patrimoni i la vida social en les dues antigues poblacions.

Cada plafó inclou un text introductori breu, referències a la dècada del 1940, extretes de les fonts primàries dels fons dels ajuntaments de Sant Joan i de Palamós, una cronologia i una combinació de fotografies antigues i contemporànies.

L'objectiu de la instal·lació és mostrar les diferències i potencialitats de Sant Joan i de Palamós així com posar en valor el seu patrimoni social, cultural i paisatgístic.

L'exposició Dos pobles, un municipi, tant la documentació com les imatges, també es pot veure i descarregar amb format electrònic des de l'apartat que el Servei d'Arxiu Municipal té al web municipal (www.palamos.cat).

75 anys de l'agregació de Sant Joan a Palamós
Aquest any 2017 es compleixen doncs 75 anys de l'agregació de Sant Joan a Palamós.

L'any 1940 l'Ajuntament de Palamós iniciava un expedient d'agregació de Sant Joan al seu municipi. Dos anys més tard, el 1942, per ordre del Ministerio de la Gobernación de 31 de març, les dues poblacions veïnes de Sant Joan i Palamós es fusionaven en un sol municipi, amb la denominació i capitalitat de Palamós.

Amb tot, la vinculació territorial entre les dues poblacions venia de lluny, atès que des del s.XIII i fins a finals del s.XVIII Palamós, Vila-romà i Vall-llobrega havien format part d'un únic territori i jurisdicció "la batllia de Palamós".

Tot i això, el nucli de Sant Joan, també identificat antigament com a lloc de Santa Eugènia de Vila-romà, sempre havia mantingut un caràcter propi que es posà en evidència a partir de 1799 quan esdevingué un municipi amb dret a governar-se a si mateix.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/52351_lexpo-icioquerecordael75eaniver-aridelannexiode-antjoanapalamo-ubicaalpa-eigdelmar-2.htm