logo
Imprimir
21-10-2017 | 14:31hs
•PLA DE L'ESTANY

L'Ajuntament de Banyoles lliura a l'arquitecte Jeroni Moner la Medalla d'Or de la Ciutat

El consistori banyolí per unanimitat la lluita quotidiana de Jeroni Moner per a la millora de Banyoles i la seva dedicació a la ciutat

Avui en el marc de la Festa Major, 21 d'octubre, a 2/4 d'1 del migdia a sala d'actes de l'Ajuntament de Banyoles s'ha celebrat l'acte de lliurament de la Medalla d'Or de la Ciutat a l'arquitecte Jeroni Moner. Així doncs, complint l'acord del ple ordinari de l'Ajuntament de Banyoles de dilluns 25 de setembre. La sala d'actes s'ha omplert de gom a gom en un acte presidit per l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i amb la presència dels regidors del consistori.

Jeroni Moner i Codina va néixer el 30 de novembre de 1940. S'ha dedicat a la professió d'arquitecte. Tanmateix, a Banyoles ha desplegat tota una sèrie d'activitats en el món cultural i esportiu. També ha publicat diferents investigacions sobre temes de patrimoni cultural i arquitectura i ha estat membre del consell de redacció de la revista local El Bagant. Així mateix, va ser pregoner de la Festa de Sant Martirià el 2002.

Ha realitzat diversos estudis per a la protecció de la regió de l'Estany de Banyoles, on ha intervingut en els projectes de les instal·lacions olímpiques de rem, i s'ha preocupat per temes de patrimoni arquitectònic, especialment a Banyoles i a Girona, on ha intervingut en el Pla Especial del Barri Vell. A Banyoles ha estat arquitecte d'uns quants equipaments públics. I ha estat membre de la Comissió del Patrimoni Cultural de Girona.

Ha format part de diferents juntes del Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles i, finalment, en va ser president (1994-2011). En l'apartat esportiu, ha estat vinculat al Club Natació Banyoles des de jove, on va formar part de l'equip de waterpolo. En aquest esport, com a membre del Club Natació Barcelona, va ser tres vegades campió d'Espanya (1959, 1965 i 1966) i va participar en tres Copes d'Europa de Clubs. Llavors va obtenir la medalla al mèrit esportiu de la federació catalana (1964) i la placa d'honor de la federació espanyola (1966). Va ser unes quantes vegades vocal de la junta i va arribar a vicepresident del Club Natació Banyoles.

Ha estat, i és, un destacat activista cultural des de jove. Va formar part del grup Presència 63, que va organitzar exposicions artístiques. I, posteriorment, va ser un dels membres fundadors del grup artístic i cultural del grup Tint-1 (1971-1973), que va recuperar el patrimoni arquitectònic de Banyoles i va organitzar exposicions destacades a la ciutat.

Jeroni Moner ha estat, i és, una persona activa en la lluita quotidiana per a la millora de Banyoles. És, en primer lloc, un banyolí de cor i de fets, una persona que s'ha dedicat a millorar la ciutat.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/53327_lajuntamentdebanyole-lliuraalarquitectejeronimonerlamedalladordelaciutat-2.htm