logo
Imprimir
23-11-2017 | 17:14hs
•CULTURA

La Simfònica de Cobla i Corda presenta la primera versió íntegra de ‘Cançó d’Amor i de Guerra’

Un miler d'alumnes de secundària gironins han assistit a un assaig obert amb motiu de l'activitat pedagògica "Auditori Obert-Assaig Obert: La Simfònica per a joves"

La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, el projecte musical que impulsa la Fundació Metalquimia, en col·laboració amb l'Auditori de Girona, presenta el 24 i 25 de novembre "Cançó d'Amor i de Guerra", la sarsuela catalana per excel·lència i una de les peces més grans i emblemàtiques de la lírica catalana.. El nou treball discogràfic és el novè de la formació i compta amb la participació de solistes catalans de primer nivell com són Marta Mathéu, Roger Padullés i Toni Marsol en els papers principals i amb una de les formacions corals més prestigioses del país com la Polifònica de Puig-reig, sota la direcció musical de Francesc Cassú.

El president executiu de Metalquimia, Josep Lagares, ha explicat que "aquest projecte és el més ambiciós de la SCCC, tant a nivell escenogràfic, com d'inversió econòmica, com de persones involucrades, amb més de 130 músics i cantants sobre l'escenari. El nou disc presenta un canvi de registre total respecte el darrer projecte 'Tossudament Llach'".

Els assaigs de la SCCC a l'Auditori de Girona han coincidit amb l'activitat pedagògica celebrada aquest dijous 23 de novembre sota el nom "Auditori Obert-Assaig Obert: La Simfònica per a joves" que ha comptat amb l'assistència d'un miler d'estudiants de secundària de la demarcació de Girona. En aquest acte, la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya s'ha posat a disposició dels centres educatius gironins i els ha ofert un assaig obert abans de l'estrena del seu nou projecte. Ha consistit en un assaig de gairebé una hora, pensat i creat especialment per als estudiants, on juntament amb l'orquestra hi han actuat els solistes principals Marta Mathéu, Roger Padullés i Toni Marsol, així com la resta de solistes i actors.

"Cançó d'amor i de Guerra" es va enregistrar per darrera vegada l'any 1974 amb Montserrat Caballé, Josep Carreras i Vicenç Sardinero en els papers protagonistes i l'Orfeó Gracienc a les parts corals, sota la direcció d'Antoni Ros-Marbà. Més de 40 anys després d'aquell històric enregistrament, la SCCC vol apropar de nou aquesta obra al públic de Catalunya.

Amb aquesta nova versió de "Cançó d'Amor i de Guerra", composta per Rafael Martínez Valls l'any 1926, s'ha comptat amb l'assessorament de Joan Casas, productor artístic, que va fer-ne l'edició crítica l'any 2006. S'han recuperat dos números totalment inèdits que estaven escrits a les partitures originals però que no s'havien enregistrat. El disc també inclou per primera vegada els textos parlats, la qual cosa permetrà seguir el fil argumental de l'obra. Segons Casas, que la SCCC hagi optat per Cançó d'Amor i de Guerra "és una oportunitat històrica per a la música catalana. Tinc molts dubtes que hi pugui arribar a haver-hi una altra gravació d'aquest nivell. El disc ha quedat impressionant i sorprendrà tothom".

Lagares ha recordat que la nova proposta de la SCCC, que es presenta aquest divendres i dissabte a l'Auditori de Girona, va ser prohibida inicialment per la censura de l'època. La trama de l'obra ens situa a un poble del Vallespir durant la Revolució Francesa i reflecteix el complicat moment històric, social i individual viscut en aquestes terres a finals del segle XVIII. Cançó d'Amor i de Guerra representa l'anhel més noble dels pobles i de les persones per la seva llibertat i autodeterminació en moments de convulsió. En aquest sentit, el director tècnic, Jaume Lleixà, ha explicat que "ha donat la casualitat que la SCCC interpretarà aquest repertori que és tan adient en l'actualitat catalana. 'Salut', 'revolució' i 'república' són tres paraules que apareixen en diverses ocasions durant el repertori". Amb tot i això, ha volgut remarcar que la decisió de la SCCC d'interpretar Cançó d'Amor i de Guerra no ha estat a causa de la situació política del moment sinó que ha estat "casualitat", ja que la formació hi treballa des de fa molts mesos tot i que "sembla que la SCCC hi posi la banda sonora".

L'estrena del novè disc de la SCCC, amb dues actuacions en directe sota la direcció musical de Francesc Cassú, la direcció tècnica de Lleixà i la direcció escènica de Francesca Masclans i David Cuspinera, tindrà lloc aquest divendres i dissabte, 24 i 25 de novembre, a l'Auditori de Girona. Tal com ha explicat Cassú, "aquests no seran els únics dies que es podrà veure la representació, ja que el projecte no es quedarà només a Girona sinó que farà gira arribant a escenaris com el Palau de la Música Catalana. També passarà per Puig-Reig. Esperem que sigui un èxit i que traspuï arreu". Per la seva banda, Masclans i Cuspinera, han explicat que la posada en escena comptarà amb unes breus actuacions per part d'actors i actrius. "La posada en escena és austera però emotiva i potent. S'acompanya d'unes projeccions amb cels que canvien en funció de l'estat d'ànim dels personatges".

Trajectòria

Per iniciativa de Narcís Lagares i Josep Lagares i amb l'impuls i el suport de l'empresa gironina Metalquimia, l'any 2008 va néixer la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC), una formació musical inèdita integrada pels instruments de corda d'una orquestra simfònica units al personalíssim so dels instruments de vent de la cobla.

En els seus deu anys d'existència, la SCCC ha editat 8 discos d'estils musicals totalment diversos, ha ofert concerts arreu de Catalunya i ha rebut el Premi Enderrock al millor disc de música clàssica de l'any 2016 amb "Tossudament Llach", un recull antològic i homenatge a la trajectòria d'en Lluís Llach des dels seus inicis als escenaris fa 50 anys.

Discografia SCCC

· 'Sardanes per al món' (2008) El primer disc, inclou una àmplia mostra del repertori sardanístic de tots els temps.

· 'Inoblidables en concert' (2009) Arriscat repertori d'obres que van des de l'havanera fins al vals, des de la cançó tradicional fins a la Nova Cançó i els cantautors més actuals.

· 'Amb Catalunya al cor' (2010) Amb el seu tercer disc, la SCCC mostra del tot el seu esperit renovador i transgressor, amb un repertori consolidat, absolutament català, que vas des de la sardana fins a la música dels nostres dies.

· 'Llegendes del cinema' (2012) El quart disc de la SCCC ofereix un repertori únic, integrat per les bandes sonores més emblemàtiques del cinema del segle XX, amb la col·laboració dels cantants Nina i Cris Juanico, i del saxofonista Pep Poblet.

· 'Llegendes del Musical' (2013) En aquest cinquè disc, la SCCC realitza un viatge per les obres més significatives del teatre musical, amb la col·laboració de Beth i de Cris Juanico.

· 'Llegendes del POP&ROCK' (2014) Aquesta és una mostra de les cançons més representatives del Pop&Rock, amb les veus de Beth i Manu Guix, i la inclusió de nous instruments, com la guitarra i el baix elèctric, que confereixen un so nou i singular a la formació orquestral.

· 'SCCC: The Very Best' (2015) Aquest és un recull de les peces més emblemàtiques interpretades al llarg de la seva trajectòria, que van des de la música tradicional catalana fins al més actual Pop&Rock, amb la participació de tots els cantants que han col·laborat amb la SCCC.

· 'Tossudament Llach' (2016) Doble CD que recull les peces més representatives de totes les èpoques de Lluís Llach, amb la col·laboració d'Elena Gadel, Beth, Roger Padullés i Manu Guix. Premi Enderrock 2017 al millor disc en la categoria de Clàssica.

· 'Cançó d'amor i de guerra' (2017) El novè disc de la SCCC és la interpretació de la sarsuela catalana 'Cançó d'amor i de guerra' composta per Rafael Martínez Valls l'any 1926. La versió de la SCCC recupera dos números totalment inèdits i inclou per primera vegada en el disc els textos parlats.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/56271_la-imfonicadecoblaicordapre-entalaprimeraver-iointegradecancodamorideguerra-1.htm