logo
Imprimir
21-12-2017 | 00:05hs
•BARCELONA

Jáuregui i Quevedo critiquen a 'El desengaño' la falta de solucions de l'esquerra i la dreta espanyola al repte català

Quevedo afirma que Espanya és "un país molt plural i divers", però admet que "des del centralisme i de Madrid això no s'entén"

Els dos periodistes Fernando Jáuregui i Federico Quevedo reflecteixen a 'El desengaño' (Almuzara) la seva desil·lusió en l'esdevenir de les dues corrents hegemòniques a l'estat espanyol: l'esquerra i la dreta. L'esclat del seu cansament ha estat el que ha passat a Catalunya. Un fet que els ha portat a reflexionar sobre l'esquerra i la dreta, "dos espais des d'on no s'ha sabut resoldre els problemes claus de la ciutadania a Espanya". Quevedo ha apuntat que entén a Espanya com "un país molt plural i divers" i "des del centralisme i de Madrid no s'entén, els sentiments i les sensibilitats... no saben què significa això". Els dos periodistes Fernando Jáuregui i Federico Quevedo han presentat aquest dimecres a la llibreria Alibri de Barcelona l'assaig amb Manuel Pimentel, editor d'Almuzara.

Jáuregui, sempre més pròxim a l'esquerra a Espanya, considera que aquesta ha tingut una deriva amb la que és "bastant crític" i creu que no ha aportat solucions davant els actuals reptes com la situació catalana. Jáuregui ha reconegut, a la presentació, que ja no sap si és socialdemòcrata de què o de qui: "Si ser d'esquerres és ser com Pablo Iglesias, jo no vull ser-ho. Sé el que és ser progressista i tenir unes actituds davant la vida, però enquadrar-me a una esquerra com vaig fer ja no ho faria". El periodista ha explicat que un dia li va traslladar a Santiago Carrillo que no sabia si era comunista i la seva resposta va ser: "Jo tampoc".

Quevedo, qui ha estat etiquetat com a home de dretes i pròxim al PP, admet a l'assaig la seva decepció per firma com aquest partit gestionat alguns dels grans problemes que ha tingut el país especialment Catalunya, però també la crisi econòmica i la corrupció. A la presentació, Quevedo ha dit que segueix sent liberal, però ha apuntat que en altres temps se sentia més conservador que ara. "La trajectòria política m'ha ensenyat a tenir una ment més oberta", ha afegit.

El periodista ha apuntat que entén a Espanya com "un país plural i divers" i "des del centralisme i de Madrid no s'entén". Segons Quevedo, "s'ha d'intentar entendre com és cada regió i cada comunitat a Espanya i aquesta apertura m'ha permès arribar a la conclusió que només se solucionarà això a través del diàleg entre tots. Això no s'arregla amb lleis sinó fent molta política", ha apuntat.

Per la seva part, Manuel Pimentel, editor d'Almuzara, ha destacat que 'El desengaño' és una visió de dues persones que no teoritzen, sinó que expliquen una evolució personal i està escrita des d'una gran subjectivitat. "Són dos observadors de la realitat social i política espanyola". Aquest, ha manifestat, és "un llibre de crònica política i que no treuen conclusions, sinó que aquestes les han de treure els mateixos lectors". Pimentel ha assegurat que el valor del llibre és la seva reflexió i punt de vista.

Trajectòria

Jáuregui treballa en el món de la informació des dels primers anys 70 després d'estudiar a Madrid. Ha treballat en una vintena de diaris de paper i digitals, ràdios, televisions i gabinets de comunicació. Ha escrit 36 llibres, sol o en col·laboració, i ha donat classes a universitats de tot el país. Va militar al PCE des d'abans de la mort de Franco fins la restauració de la democràcia. Per la seva part, Quevedo ha passat per diaris de paper i digitals, agències de premsa, emissores de ràdio i programes de televisió. Aquest és el seu sisè llibre i el segon amb Jáuregui.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/58676_jaureguiiquevedocritiquenaelde-enganolafaltade-olucion-dele-querrailadretae-panyolaalreptecatala-2.htm