logo
Imprimir
18-01-2018 | 15:52hs
•BAIX EMPORDà

Els hospitals gironins rebran 158.000 euros de l'Oncotrail 2017 per millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer

Les inscripcions per a l'Oncotrail 2018 s'obriran demà, 19 de gener, però de moment únicament per als equips que ja van participar en l'edició de l'any passat i a partir de l'1 de març per a tothom

La Fundació Oncolliga Girona farà donació als hospitals gironins d’un total de 158.000 euros per millorar el confort i el diagnòstic dels malalts de càncer gràcies a les aportacions recollides en la darrera edició de l’Oncotrail, celebrada el 7 i 8 d’octubre del 2017. La cinquena edició d’aquesta exigent cursa benèfica de 100 km va tornar a superar totes les expectatives, amb un total de 198 equips inscrits i una recaptació de 233.768,50 euros, una xifra que representa un creixement del 34,5% respecte a l’any 2016 (173.802,32 euros). Les entitats organitzadores -Fundació Oncolliga Girona, Club Atlètic Palafrugell i Agrupació Excursionista Palafrugell- han explicat avui a què s’han destinat aquests diners en una roda de premsa celebrada al Museu del Suro de Palafrugell que ha servit també per donar el tret de sortida a la cinquena edició, prevista per als dies 6 i 7 d'octubre d’aquest any. Els organitzadors han estat acompanyats per l'alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer; el delegat de Cooperació Esportiva de la Diputació de Girona, Carles Salgas, i representant territorial de l'Esport a Girona, Pep Pujols.

L’Oncotrail és una cursa solidària de 100 km per equips que té com a finalitat recaptar fons per millorar les condicions de vida dels malalts de càncer de les comarques gironines i els seus familiars. L’itinerari és circular i transcorre per paratges de mar i muntanya del Baix Empordà, amb sortida i arribada a Palafrugell. Una altra de les característiques que fan d’aquesta prova un esdeveniment esportiu i solidari únic és que l’organització va íntegrament a càrrec de voluntaris, prop de 600 entre avituallaments i logística, fisioterapeutes, podòlegs, serveis sanitaris i forestals.

La primera edició es va celebrar l’any 2013 i des d’aleshores el nombre d’equips participants i de donatius ha crescut un 300%, passant dels 45 equips i 57.850 euros d’aquell primer any, als 198 equips i 233.768,50 euros de recaptació de la darrera edició, celebrada l’octubre passat. Els diners es recapten a través de les aportacions solidàries dels equips, que han de fer un donatiu mínim de 1.000 euros per poder-hi participar, si bé són molts els que depassen amb escreix aquesta quantitat. En total, en les cinc edicions celebrades fins ara s’ha recaptat un total de 693.901,95 euros. "Totes les xifres que tenen a veure amb aquest esdeveniment són espectaculars i és evident que l'Oncotrail té un impacte molt gran a Palafrugell", ha indicat l'alcalde de la població, Josep Piferrer, qui ha afegit que el més bonic és que és una prova "on tothom hi guanya"

MILLORAR EL DIAGNÒSTIC I LA QUALITAT DE VIDA DELS MALALTS
Del total de diners recaptats el 2017, la partida més gran, 157.696,27 euros, s’ha dedicat a cobrir necessitats dels hospitals gironins a les quals l’administració no pot arribar i que tindran una incidència directa en la millora del diagnòstic dels malalts de càncer així com en la seva qualitat de vida i la dels seus familiars durant els períodes de tractament o d’ingrés hospitalari. El centre que ha rebut la inversió més important és l’Hospital Dr. Josep Trueta, amb un total de 59.248 euros. D’aquests, 22.948 euros s’han destinat ja a l’ampliació de l’àrea de biologia molecular del Servei d’Anatomia Patològica amb l’adquisició de nous aparells que permetran fer biòpsies líquides, i 36.300 euros corresponen a l’adquisició d’un fibroscopi per a les unitats funcionals en les quals treballen conjuntament professionals de l’ICO i d’altres especialistes de l’hospital per millorar el diagnòstic i tractament dels pacients de càncer. La segona partida més important, 44.770 euros, s’ha destinat a l’Hospital Santa Caterina per a la compra d’una vintena de butaques per als acompanyants de malalts hospitalitzats. Els hospitals de Palamós (25.896 euros), Figueres (8.788 euros), Campdevànol (2.972 euros) i Olot (16.020 euros) també podran millorar les seves instal·lacions i/o adquirir nous aparells gràcies als donatius de l’Oncotrail 2017.

Una altra partida destacada és la que es destina a la investigació sobre el càncer, amb caràcter biennal. L’any 2016 ja es van reservar 22.000 euros amb aquesta finalitat que ara se sumaran als 28.000 euros de l’edició del 2017. Els 50.000 euros resultants es destinaran a finançar una línea de recerca relacionada amb dieta i càncer. L’estudi, titulat “Restricció calòrica i càncer: Bases moleculars i noves estratègies terapèutiques”, està dirigit pel Dr. Javier A. Menéndez, cap del Grup Metabolisme i Càncer de l’IDIBGI, i el Dr. Joan Brunet, cap del Servei d’Oncologia Mèdica ICO-Girona i director corporatiu de Genètica Clínica del Càncer. Més endavant s’informarà amb més detall sobre aquest projecte.

Per últim, un total de 48.000 euros s’han destinat a necessitats de la Fundació Oncolliga Girona, entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i els seus familiars a l’àmbit de les comarques gironines.

VEURE HISTÒRIC 2013-2017 I QUADRE APLICACIÓ DE DONATIUS ONCOTRAIL 2017

NOU OBJECTIU: CREACIÓ D’UN CALL CENTER
De cares a la nova edició del 2018, l’Oncotrail ampliarà els seus objectius solidaris amb la inclusió d’una partida destinada al projecte de creació d’un call center en el qual els organitzadors estan treballant juntament amb els responsables de l’ICO-Girona. Aquest servei aniria a càrrec d’una persona especialitzada i formada expressament per a aquesta feina que donaria informació i assessorament via telefònica a les persones afectades de càncer en tots els passos que han de seguir des de la detecció de la malaltia fins a un cop superada. El projecte es troba encara en una fase embrionària, però els organitzadors esperen que es pugui acabar de definir i desenvolupar en els pròxims mesos.

LES INSCRIPCIONS S'OBREN DEMÀ
Conscients de les pròpies limitacions organitzatives, els promotors de la cursa han marcat per a la pròxima edició un límit màxim de 200 equips participants. Cada equip pot estar format per un mínim de 6 components i un màxim de 8. Les inscripcions per a l’Oncotrail 2018 s’obriran demà, 19 de gener, però de moment únicament per als equips que ja van participar en l’edició de l’any passat. “L’únic requisit que demanem als equips que ja van participar l’any passat i que vulguin repetir aquest any és que tinguin el mateix nom i que com a mínim quatre dels seus components siguin els mateixos”, ha explicat Lluís Comet, director de la prova. A partir de l’1 de març, les inscripcions estaran obertes per a tothom. Com a novetat cal destacar que en el moment de fer la inscripció, els equips hauran de registrar com a mínim sis dels seus integrants al mateix temps per aconseguir dorsal. La plataforma d’inscripcions i donacions està habilitada a www.oncotrail.cat.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/60821_el-ho-pital-gironin-rebran158000euro-deloncotrail2017permillorarlaqualitatdevidadel-malalt-decancer-2.htm