logo
Imprimir
26-01-2018 | 20:58hs
•BESALú, VILA COMTAL

Besalú homenatja les víctimes de l'Holocaust amb un acte al Micvé

S'han encès sis espelmes dedicades als diferents col·lectius que van patir la barbàrie

Besalú ha homenatjat aquesta tarda les víctimes de l'Holocaust amb un acte en record a la seva memòria i contra la intolerància. A partir de les 6 de la tarda, la placeta de la Sinagoga de la vila garrotxina s'ha convertit en l'escenari de l'acte per retre tribut a tots aquells qui van patir la barbàrie i evocar la seva història per tal que un genocidi similar no es torni a repetir.

Una vintena de persones s'han reunit al Micvé per seguir l'acte, en què s'han llegit sis textos i s'han encès sis espelmes que recorden els sis milions de jueus que van ser assassinats durant la Segona Guerra Mundial. Cada una d'aquestes espelmes ha servit per recordar diferents col·lectius: la primera l'han dedicat als jueus exterminats pel nazisme; la segona, als nens que van perdre la vida a les càmeres de gas; la tercera ha honorat les víctimes catalanes i de l'Estat espanyol que van morir als camps de concentració europeus; la quarta ha recuperat la memòria dels altres col·lectius que també van ser perseguits pel moviment nazi i el sisè ciri s'ha dedicat als supervivents de l'Holocaust.

La commemoració s'ha tancat amb unes paraules referides a la memòria personal i col·lectiva d'un crim sense precedents en la història de la humanitat, un record que és alhora un clam per evitar-ne la repetició


L'acte de Besalú és el preludi del Dia Mundial en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, una data fixada per la UNESCO el dia 27 de gener, coincidint amb l'aniversari de l'alliberament del camp de concentració i d'extermini nazi d'Auschwitz-Bikernau l'any 1945 per part de l'exèrcit soviètic. L'efemèride vol recordar les víctimes i llançar un missatge de prevenció dels crims contra la humanitat. Cada any es dedica a un tema concret, per treballar la memòria des de múltiples perspectives. Enguany el lema és "El poder de les paraules".




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/61537_be-aluhomenatjale-victime-delholocau-tambunactealmicve-3.htm