logo
Imprimir
27-03-2018 | 07:34hs
•ENTREVISTES

El Festival Còmic arriba a l'onzena edició

El festival segueix tenint espectacle inaugural amb els suïssos Starbugs a La Cate i l’any que ve tornarem a recuperar el format de cabaret

El Festival Còmic torna a Figueres del dijous 29 de març al dilluns 2 d’abril. Enguany la cita arriba a l’onzena edició programant una vintena d’activitats i espectacles que portaran somriures i rialles a  la capital altempordanesa. Han agendat les millors companyies còmiques nacionals i internacionals.

 Què ens espera en aquesta nova edició del còmic?

 Agustí Custey: Molt de riures

 Xavier Valentí: Cadascun dels espectacles té el seu què

 Doncs som-hi! El tancament temporal del teatre ens ha fet perdre un tret distintiu del festival com és la gala inaugural, teniu intenció de seguir-la fent en pròximes edicions?

 A.C.: La gala inaugural no l’hem perdut! No serà amb aquell format que està molt consolidat en aquell lloc en especial, perquè el teatre es transformava en un cabaret, aquelles tauletes i aquells velluts... El festival segueix tenint espectacle inaugural amb els suïssos Starbugs a La Cate i l’any que ve tornarem a recuperar el format de cabaret.

 Starbugs Comedy, un dels espectacles que hi haurà dos passis...

 A.C.: Si...

 Ha de ser un dels espectacles potents.

 A.C.: És un espectacle potent i podríem dir que és el cap de cartell del festival. El repetim perquè la sala on el farem té la meitat de l’aforament que el teatre El Jardí i hem de donar l’oportunitat a tothom de poder veure aquest llamp d’espectacle.

 I de què va aquest llamp d’espectacle?

 X.V.: És un espectacle que encaixa amb l’ambient festiu del festival còmic: els amics que van en colla, la família que té el nano jove... hi pot anar tothom perquè és un espectacle dinàmic on es balla, hi ha acció física acrobàcia. Són tres persones que no et deixen indiferent... són com un tricicle superenxufat.

 Una hora abans hi ha la presentació del llibre Pepe i jo.

 X.V.: El senyor Bozzo s’ha decidit escriure alguna de les seves vivències amb en Pepe [Rubianes], és un homenatge i com que no el podem tenir entre nosaltres, teníem aquesta oportunitat i l’haviem de programar. Ara segurament [Pepe Rubianes] entraria a la presó com el raper Valtònyc o l’M.C. Pablo Hasél i ens va semblar molt correcte donar cabuda a la presentació del llibre.

 

El primer espectacle de l’Espai Citroën de la plaça Catalunya, és el clown Godot.

 A.C.: Si... És una aposta, el portuguès Rui Paixão. És molt jove però té molt i molt de talent. Ha creat aquest personatge. És una aposta del Cirque du Soleil i abans de marxar cap allà vindrà a fer aquest espectacle

 I Què podeu dir de Chapertons, The Feliuettes i Humor de micro?

 X.V.: Chapertons, són uns clàssics, la proposta és molt interessant. Vénen a fer un espectacle de recopilació dels millors números dels seus 25 anys. Totes les seves històries  estan creades a partir d’escenes i jocs visuals fets amb càmeres de pneumàtics. Són uns veterans que havien de venir al festival.

 A.C.: The Feliuettes: Cobi, Curro i Naranjito. Per totes aquelles generacions del segle XX i que van viure “Leche cacao avellanes y azúcar”... és un repàs d’aquelles coses que portem molts gravats en l’ADN generacional. No vol dir que no hi puguin venir altres generacions però és un musical molt gamberro que es farà a l’auditori dels Caputxins

 X.V.: Humor de Micro és una gala que volem tenir regularment al festival i va de monologuistes. Portem quatre monologuistes [ Yolanda Ramos, Judit Martín, Maribel Salas, Patricia Sornosa ]

 A.C.: Una vetllada per riure de bogeria

 De The Chanclettes es pot dir poca cosa perquè han creat un estil...

 X.V.: És el petardeo màxim, la festa, la disbauxa absoluta.

 A.C.: Faran el Thurmix playback. La barreja de talls d’aquí talls d’allà barrejats...

 Duo Full House actuaran gratuïtament, com tots els espectacles de l’Espai Citroën

 A.C.: En els festivals has de posar grans mestres de l’humor i aquest és el cas. Ell és de Nova York, ella de Suïssa i formen una parella del típic espectacle de varietats en el que pots trobar des de màgia a malabarismes, molt ben fet.

 [ Valentí interromp l’entrevista al veure que no preguntem per José Malaguilla i té ganes d’explicar-nos aquest espectacle ]

 X.V.: En José Malaguilla és un plaer veure’l. És un pioner i un mestre de la improvització. El vam tenir amb el microteatre l’any passat i tothom en va quedar encantat i li vam dir que havia de venir al festival d’aquest any.

 Molts dels espectacles són gratuïts i aquest, de taquilla inversa...

 X.V.: El festival còmic pràcticament el 80% de la seva oferta és gratuïta. Entenem que l’humor com una cosa que s’ha de compartir

 Un altre dels eixos del festival són les activitats com són la Risoteràpia, el curs de clown o el ioga del riure

 X.V.: Aquest any fem el curs de formació amb un gran pedagog teatral com Antón Valén. Col·laborem per primer cop amb el Galliner i l’Associació Gironina de teatre.

La Risoteràpia és una de les activitats que fem cada any, unes eines que posem a disposició de la gent per ser feliç i el Ioga del riure amb l’Ananda Das, que vam començar l’any passat i va ser una activitat multitudinària.

 Per cloure, espectacle, reflexió...

 X.V.: Todos a la cárcel!! Buscant espais a la ciutat ens va semblar, pel moment actual, era bo que a través de l’humor ens aproximéssim en un lloc on la gent ha passat molt de sofriment, hi ha a parts iguals justícies i injustícies... aquest cop posem humor de la mà d’impro Barcelona que són un col·lectiu d’improvització. Els hem donat una temàtica: corrupció, portes giratòries, tràfic d’influències... totes aquestes coses que malauradament llegim cada dia als diaris. Un espectacle de riure i sanació.

 I acaba amb la cirereta... un debat

 A.C.: De fet considerem que el festival acaba amb l’espectacle. El que ve després és com un regal reflexiu, una trobada de gent vinculada a l’art que per les seves expressions s’ha trobat amb la justícia i s’han vist o es poden veure privats de llibertat pel que han dibuixat, escrit o cantat.

Volem crear una taula rodona per parlar del moment

 Al cap i a la fi els ponents són exemple que l’humor i la sàtira és una eina per remoure consciències.

 A.C.: Si estem vivint en temps convulsos en el que no es pot dir res tot i que sigui en clau d’humor.

 X.V.: Fem un retrat de l’actualitat i vindran Pablo Hasél, Valtònyc [tot i que pel seu procés judicial no saben si vindrà], la Cassandra Vera, Jaïr Domíngez, Jordi Pesarrodona  i l’advocada Alexandra Rodríguez. Ho moderarà la periodista Anna Punsí.

 Per acabar... aquestes peles de plàtan que es veuen per Figueres... no en sereu culpables?

 A.C.: Totalment culpables!!!

 X.V.: Hem canviat la imatge, fins ara fèiem servir una sèrie d’emoticones i creiem que la pela de plàtan va indissociablement lligada al bon humor... la relliscada, el hi hi i el ho ho... una pela de plàtan!!

 Molta sort amb el festival d’enguany i tots els que venen

 A.C. i X.V.: Moltes gràcies




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/66602_elfe-tivalcomicarribaalonzenaedicio-2.htm