logo
Imprimir
18-04-2018 | 19:26hs
•OLOT 'CIUTAT DELS DETALLS'

Olot presenta el programa de mentoria social

A Catalunya ja hi ha prop de 100 aparellaments actius amb la participació d'unes 200 persones refugiades que reben acompanyament de 332 mentors i mentores

Aquest dimecres 18 d'abril ha tingut lloc a l'Ajuntament d'Olot la presentació del programa de mentoria social. L'acte és l'inici de les trobades entre els grups d'acollida i els nuclis familiars de persones refugiades que han accedit a participar en el Programa català de refugi de la Generalitat de Catalunya. 24 persones sol·licitants d'asil han arribat a la Garrotxa gràcies a la col·laboració del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa i la Fundació CEPAIM, entitat gestora del Programa estatal d'Atenció a Sol·licitants d'Asil i Persones Refugiades.

La Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania va desplegar, el gener de 2017, el Programa de mentoria social amb l'objectiu de facilitar l'assoliment de la plena autonomia a les persones refugiades. Per fer-ho, el programa contempla equips de persones voluntàries, els grups d'acollida (grups d'entre 3 i 5 mentors/es per a cada grup de persones refugiades), que són encarregades del seguiment i acompanyament. Per poder ser mentor, les persones interessades han de fer una entrevista i una formació específica per disposar de les eines necessàries. A la Garrotxa entitats del Núria Social van ser les encarregades d'impartir la formació entre maig i juny de l'any passat.

A Catalunya ja hi ha prop de 100 aparellaments actius amb la participació d'unes 200 persones refugiades que reben acompanyament de 332 mentors i mentores.

Des del Consorci d'Acció Social es dona suport al programa de mentoria social i és per això que aquest dimecres 18 d'abril ha tingut lloc a l'Ajuntament d'Olot l'acte d'inici de les trobades entre els 4 grups d'acollida (17 persones mentores) i 4 nuclis familiars de persones refugiades que han accedit a participar en el Programa català de refugi del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.
El procés d'assignació es fa buscant característiques, experiència i interessos afins entre els grups d'acollida i les persones refugiades atenent les peticions i necessitats de les dues parts. La funció de mentoria es realitza de manera coordinada i supervisada per una tècnica professional i el compromís inicial del grup d'acollida és d'entre dues i quatre hores de dedicació setmanals durant un any.

Hi ha hagut diferents factors que han fet possible que des del setembre del 2017 fins ara hagin arribat a la comarca 9 nuclis familiars (24 persones) de diferents nacionalitats, demandants d'asil.

El setembre de l'any 2015 l'Ajuntament d'Olot i el Consell Comarcal de la Garrotxa van aprovar una moció conjunta de suport a l'acollida urgent de població refugiada víctima dels conflictes armats a la mediterrània. Arran d'aquesta moció els municipis de la Garrotxa es van oferir com a terra d'acollida per a persones refugiades i es va incorporar l'asil al Pla d'acollida municipal d'Olot.

Més endavant, a l'abril del 2017, l'Ajuntament d'Olot estableix una col·laboració amb la Fundació CEPAIM, una de les entitats gestores del Programa estatal d'Atenció a Sol·licitants d'Asil i Persones Refugiades. El finançament del programa és a través de fons europeus gestionats des del Govern Central. CEPAIM ha accedit a aquests recursos econòmics per a l'acollida de persones demandants d'asil mitjançant una convocatòria estatal i ara a través d'aquesta col·laboració ubica a Olot i a la Garrotxa part de la seva tasca.

 Ambdues parts, Ajuntament d'Olot i CEPAIM, defineixen el suport (serveis i infraestructura) que pot oferir el municipi per a acollir a les persones sol·licitants d'asil. La Fundació fa un acompanyament integral a les persones refugiades mentre que el paper de la comarca, que s'impulsa des de l'administració local, és d'acompanyament, facilitant l'acollida i normalització d'aquestes famílies.

Durant el Consell d'Alcaldes del passat 6 de març el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa i la Fundació van exposar la situació en la qual es troben les persones demandants i com està anant el seu procés: les persones acollides entren en el Programa estatal d'acollida temporal i tenen dret a una acollida residencial per un període de 6 mesos inicials amb possibilitat de pròrroga de tres mesos més com a màxim. El programa es completa amb una segona fase, anomenada d'integració, que es centra en la feina i l'habitatge (està encaminada a aconseguir la plena inserció d'aquestes persones a la societat). En aquesta segona fase es preveu distribuir persones i nuclis familiars a diferents municipis de la comarca, si així ho desitgen, on se les acompanya perquè en un període màxim d'entre 12 i 18 mesos puguin viure de manera autònoma.

Per garantir l'acollida, l'adaptació i la integració de la població refugiada a la comarca, l'Ajuntament d'Olot, a través des del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, coordina, des dels inicis, els diferents serveis que formen part de la xarxa d'acollida del municipi. Això inclou l'Institut Municipal d'Educació i Joventut d'Olot, el Servei de Català d'Olot – la Garrotxa, el Centre de Formació d'Adults, l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, les àrees bàsiques de salut, l'Oficina Local d'habitatge, el SOIL, l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de l'Ajuntament d'Olot, la Policia Municipal d'Olot, Càritas Garrotxa, el Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat i, des del 2017, també l'àrea de Cultura de l'Ajuntament d'Olot, la Fundació Cepaim i el SOC.

Aquests serveis es mantenen coordinats de manera continuada i es reuneixen com a mínim dues vegades l'any en el marc de la Taula d'Acollida. L'objectiu de les reunions és intercanviar informació sobre l'atenció que donem a les persones nouvingudes i/o en procés d'assentament i detectar les necessitats per donar-hi resposta de manera coordinada.

En paral·lel, també s'han fet accions de sensibilització per donar a conèixer la realitat de les persones refugiades:
- Donar suport a la campanya "Casa nostra és casa vostra".
- Impulsar accions de mobilització de la ciutadania per assistir a la manifestació a Barcelona sota l'eslògan «Prou excuses. Acollim ara».
- Recollida de 172 signatures (64.300 a Catalunya) per donar suport al manifest perquè Catalunya sigui terra d'acollida.
- Organització d'una xerrada a persones mentores sobre la situació de la població refugiada a la comarca.
- Col·laborant en la difusió de l'activitat organitzada pel Núria Social que inclou l'obra de teatre "El mur" i la presentació del conte "El viatge de Samira".

Finalment, durant la presentació a Olot del projecte «12 millones de pedaladas» la Fundació Cepaim i l'Ajuntament d'Olot es van mostrar el reconeixement mutu per la tasca duta a terme en l'acollida de les persones demandants d'asil a la comarca.

La Garrotxa és terra d'acollida. Tota persona de la comarca que vulgui llogar un habitatge per aquest fi, que tingui una oferta d'ocupació, que vulgui col·laborar d'alguna manera o que vulgui formar part de la mentoria social del Programa català de Refugi es pot dirigir al Consorci d'Acció Social de la Garrotxa (plaça Palau, 8. Telèfon 972 26 66 44).




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/68347_olotpre-entaelprogramadementoria-ocial-2.htm