logo
Imprimir
21-04-2018 | 18:31hs
•ACTUALITAT GIRONA

Girona commemora el canvi de nom de la plaça de l'U d'Octubre de 2017

L'acte d'aquest migdia s'ha centrat en el record dels fets de l'1 d'octubre a la ciutat i en l'homenatge a la ciutadania que hi va participar

Girona ha celebrat aquest migdia el canvi de nom de la plaça de l'U d'Octubre de 2017 amb un acte festiu i emotiu alhora. Més de 2.000 persones han participat en una jornada centrada en el record dels fets del referèndum de l'1 d'octubre i en l'homenatge a la ciutadania que hi va participar.

Durant l'acte s'ha descobert una placa commemorativa que s'ha instal·lat als peus de l'escultura dedicada A la Constitució de 1978, de l'escultor Francisco López Hernández. La peça recorda l'1 d'octubre amb el text següent, traduït al castellà, l'anglès i el francès: "Durant el referèndum de l'U d'Octubre de 2017, la ciutadania de Girona va patir la brutal agressió de les forces de seguretat espanyoles quan exercia de forma lliure i pacífica el seu dret de vot. Aquesta plaça vol deixar testimoni d'admiració, memòria i record del digne comportament del poble i del seu coratge". Aquest és el text de la placa commemorativa descobert que s'ha instal·lat

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, en representació dels grups municipals que van donar suport al canvi de nom de la plaça, CiU, ERC-MES i CUP-Crida per Girona, ha llegit un manifest conjunt en el qual s'han destacat els valors de llibertat, democràcia i dignitat que representa la nova denominació de la plaça.

L'acte ha comptat també amb les intervencions de Consol Vila, en representació de l'Associació de Veïns del Mercadal; de Romà Monreal, en representació de la Federació d'Associacions de Veïns de Girona; Carsten Treuzettel, en representació de les víctimes de l'1 d'octubre i de l'entitat Voluntaris pel Dret de Defensa de Girona; Marta Escuder, en representació de l'Escola Joan Bruguera i dels voluntaris que l'1 d'octubre van estar a les escoles, i el president de la Generalitat cessat pel 155, Carles Puigdemont, que ha fet arribar un missatge gravat que s'ha emès durant el torn intervencions. El representant de Girona Vota, Sergi Font, ha conduït l'acte.

També han assistit a la jornada el vicepresident primer del Parlament de Catalunya, Josep Costa; el president de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Cervera; l'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, i l'alcalde d'Aiguaviva, Joaquim Mateu, a més de regidors i regidores de l'Ajuntament de Girona i altres autoritats.

La projecció del recull d'imatges del vídeo Jornada de l'1-O al Col·legi Verd, de la periodista Ester Bertran, ha completat l'acte commemoratiu. La part més festiva de la jornada ha comptat amb una cercavila de gegants, una trobada de danses populars amb l'Escola de Dansa de l'Esbart Joaquim Ruyra de Blanes i els Rebrolls del GEiEG, una ballada de sardanes amb la colla sardanista Aires de Girona i la Cobla Ciutat de Girona, un vermut popular amb els Quatre Rius de Girona i una actuació musical del grup Hora de Joglar. A més, el Museu del Cinema projecta durant tot el dia el documental 1-O, de MediaPro.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/68599_gironacommemoraelcanvidenomdelaplacadeludoctubrede2017-2.htm