logo
Imprimir
11-12-2018 | 13:11hs
•GASTRONOMIA

El Museu d'Història de Girona estrena un nou espai dedicat al món de la ràdio

La nova instal·lació, que s'inaugurarà aquest divendres, s'ha fet amb motiu del 85è aniversari de Ràdio Girona i incorporarà aparells de la col·lecció de Jaume Pol

"Aquí EAJ 38. Aquí Ràdio Girona". El 10 de desembre de 1933, i amb una jove locutora de nom Paquita Boris -no massa temps després Francina Boris-, van començar les emissions regulars de Ràdio Girona EAJ 38. Avui, 85 anys després, el Museu d'Història de Girona commemora aquest aniversari amb l'estrena d'un nou espai dedicat al món de la ràdio dins de l'equipament.

Aquest divendres, a les 12.15 h, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, presidirà la inauguració de les instal·lacions remodelades on s'explicarà la història de l'arribada de la ràdio a la ciutat, des del 1933 fins a l'actualitat.

La iniciativa és fruit de la voluntat del Museu d'Història de Girona d'actualitzar els seus espais i les seves col·leccions per tal de preservar i difondre convenientment el patrimoni històric i cultural de la ciutat. En aquesta ocasió, ha comptat amb la col·laboració de l'actual directora de Ràdio Girona, Carme Martínez, i del director de Continguts de Cadena Ser Catalunya i exdirector de l'emissora a Girona, Ramon Iglesias, per a la reforma de les instal·lacions.

El nou espai incorporarà aparells de la col·lecció de Ràdios Pol i alguns altres elements pertanyents a la primera emissora de Ràdio Girona, que han estat instal·lats de nou en els espais estables del Museu. D'aquesta manera s'oferirà una informació ampliada i millorada sobre la trajectòria històrica de la ràdio a Girona. La reforma suposa una passa més en la tasca del Museu, un indret que recull i difon un patrimoni que és de tota la ciutadania, amb l'objectiu de contribuir a crear i a cohesionar la identitat col·lectiva, sempre des d'una perspectiva oberta, diversa i plural.

L'Ajuntament de Girona conserva, des del 1993, la col·lecció de ràdios cedida per Jaume Pol a la ciutat. S'hi poden admirar aparells especialment bonics, interessants i curiosos; molts dels quals formen part de l'imaginari col·lectiu de diverses generacions de Girona, ja que són objectes estretament lligats als espais domèstics del segle passat, a través dels quals s'establia una comunicació quotidiana amb el món i amb tot el que hi succeïa. Jaume Pol va ser tècnic de Ràdio Girona durant més de 30 anys, al llarg dels quals va reunir amb passió i dedicació una significativa col·lecció d'aparells receptors de ràdio, amb peces molt valuoses com les de la marca Atwater Kent, que va construir menudes obres d'arts durant els anys 30 del s.XX, o una extensa mostra d'Optimus, la gran marca gironina de fabricació de ràdios.

Una taula rodona amb periodistes gironins, prèvia a la inauguració aquest dijous

Paral·lelament, gràcies a la coordinació i col·laboració de Ràdio Girona, s'ha programat una taula rodona amb periodistes com a acte previ a la inauguració del nou espai. El debat es farà aquest dijous, dia 13 de desembre, a les 19 h, a l'aula de l'Institut d'Estudis Nahmànides, al número 8 del carrer de la Força, indret que va acollir durant 45 anys els estudis de Ràdio Girona.

A l'acte hi participaran la directora de Ràdio Girona, Carme Martínez; la delegada de Catalunya Ràdio a Girona, Clara Jordan; el director de Continguts de la Cadena Ser a Catalunya i exdirector de Ràdio Girona, Ramon Iglesias; l'històric locutor de l'emissora, Jaume Teixidor, i el col·laborador de la cadena Jordi Bosch. El periodista Jordi Grau moderarà el debat, que girarà al voltant del que signifiquen per Girona aquests primers 85 anys de ràdio.
Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/82200_elmu-eudhi-toriadegironae-trenaunnoue-paidedicatalmondelaradio-1.htm