logo
Imprimir
16-01-2019 | 06:54hs
•ANDORRA

El grup de treball francoandorrà sobre transició energètica identifica 15 empreses franceses interessades a desenvolupar projectes al Principat

La ministra i l’ambaixadora han fet una valoració molt positiva del resultat de les reunions del grup de treball i de la metodologia emprada, que ha respost al que demanaven els empresaris

El grup de treball francoandorrà sobre transició energètica ha finalitzat les seves reunions i com a resultat ha presentat una quinzena d’empreses interessades a desenvolupar projectes concrets al Principat. A més, s’han definit algunes regles de bones pràctiques a tenir en compte per afavorir la inversió i la participació d’empreses franceses en el sector de la transició energètica a Andorra.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i l’ambaixadora de França a Andorra, Jocelyne Caballero, han presidit les cinc reunions que s’han celebrat, i avui han presentat les principals conclusions del grup de treball.

El grup de treball es va constituir com a resultat de la visita del secretari d’Estat de la Transició Ecològica i Solidària, Sébastién Lecornu, al mes de juliol, amb l’objectiu d’afavorir la implicació d’empreses franceses en el desenvolupament dels objectius de transició energètica d’Andorra. Així, Andorra vol beneficiar-se de l’experiència i els coneixements del país veí en matèria de transició energètica i d’energies renovables, per poder desenvolupar amb les majors garanties el nou model energètic del Principat.

En el grup de treball s’han trobat empresaris francesos i andorrans i representants de les institucions d’ambdós països. Durant les reunions, la part francesa ha pogut conèixer el model de transició energètica que s’està desenvolupant al país, i aquells sectors en què serà més necessària la implicació d’empreses amb experiència que puguin aportar coneixements i que també es poden involucrar econòmicament. En aquest sentit, s’ha tractat sobre la producció, l’emmagatzematge i la distribució d’energia, així com l’eficiència energètica en l’edificació i la innovació.

La ministra ha anunciat que durant el desenvolupament de les reunions una quinzena d’empreses franceses han identificat projectes concrets per desenvolupar a Andorra. Concretament, s’han presentat tres empreses interessades en crear instal·lacions fotovoltaiques al país, dos en el sector de la hidroelectricitat, tres de biomassa i xarxes de calor, quatre de xarxes intel·ligents i dos de les noves tecnologies en l’edificació.

En aquest sentit, Calvó ha considerat que s’ha demostrat que el marc legal actual d’Andorra pel que fa a la transició energètica és d’interès per a les empreses franceses amb coneixements en aquest àmbit. Ha subratllat a més que per generar aquest interès ha estat fonamental el coneixement dels objectius a mig termini de l’estratègia de transició energètica i de la planificació de les infraestructures necessàries.

D’altra banda, l’ambaixadora francesa ha destacat que en el grup de treball s’ha reafirmat la voluntat política de generar sinèrgies en aquest àmbit, ja que s’ha establert una dinàmica de diàleg compartida per les dues parts que ha permès també informar i mobilitzar les empreses. En aquest sentit ha remarcat que el fet de tenir contacte directe amb els representants de les institucions concernides ha estat molt útil i ben valorat pels empresaris francesos interessats en el país.

De fet, durant les reunions els empresaris han compartit les seves experiències per poder desenvolupar els seus projectes o invertir a Andorra en el sector de la transició energètica, i arrel d’això s’han definit algunes regles de bones pràctiques a tenir en compte en les licitacions.

Així, tenint en compte l’interès d’Andorra en comptar amb els coneixements dels experts francesos en aquesta matèria, s’ha acordat que els concursos públics en l’àmbit de la transició energètica es facin directament per la via internacional. A més, s’ha acordat alinear els terminis per presentar ofertes a les pràctiques europees, aportant més flexibilitat en cas que els postulants requereixin de més temps. Igualment, s’ha decidit estendre la pràctica que ja fa FEDA de traduir els plecs de bases al francès per eliminar la barrera que pot suposar la llengua, i alhora indicar específicament quines parts de les ofertes presentades no requereixen ser entregades en francès.

La ministra i l’ambaixadora han fet una valoració molt positiva del resultat de les reunions del grup de treball i de la metodologia emprada, que ha respost al que demanaven els empresaris. A més, han anunciat que se seguirà fent un seguiment des de l’àmbit tècnic dels projectes que s’engeguin, i que a partir d’ara se seguirà treballant de forma conjunta i es farà una reunió anual al tomb del desenvolupament de la transició energètica.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/83581_elgrupdetreballfrancoandorra-obretran-icioenergeticaidentifica15empre-e-france-e-intere-ade-ade-envoluparprojecte-alprincipat-1.htm