logo
Imprimir
14-02-2019 | 14:23hs
•LA SELVA

Riudellots, a punt per a la sisena edició de Fiporc

La fira dedicada al porc, que se celebrarà aquest cap de setmana, arriba amb novetats com ara una mostra d'oficis o actuacions musicals

El municipi de Riudellots de la Selva celebrarà aquest cap de setmana -16 i 17 de febrer- la sisena edició de la fira Fiporc, un esdeveniment que s'ha presentat aquest matí a través d'un acte celebrat al Mercat del Lleó de Girona que ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Riudellots, Montserrat Roura, i del regidor de Promoció Econòmica i responsable de la fira, Lluís M. Barnés.

Un any més, Fiporc disposarà d'una àmplia zona gastronòmica de tast on es podrà degustar i comprar tota mena de productes i derivats del porc: des de greixons fins a embotits, pernils, botifarres o pota i tripa, entre d'altres. Aquesta àrea de tast compartirà protagonisme amb l'escenari de demostracions i exhibicions del procés de matança, especejament i elaboració d'embotits a càrrec de diversos voluntaris del poble i els comentaris del popular cuiner Pep Nogué.

D'altra banda, des de l'Ajuntament, impulsor de la fira amb el suport organitzatiu de l'empresa Incatis, es continuarà apostant per la sostenibilitat amb la utilització de plats, gots i coberts compostables i una zona de reciclatge.

Les novetats

L'esdeveniment tindrà enguany novetats remarcables. Una de les quals serà una mostra d'oficis antics, una activitat que arribarà acompanyada d'altres incorporacions com ara actuacions musicals, ball de gitanes o una innovadora màquina mecanitzada de grans dimensions que courà la carn per als visitants. A més, el dissabte el programa 'L'Arca de Nogué' s'emetrà en directe des de les instal·lacions de la fira.

El programa

Durant aquest cap de setmana, el Fiporc s'omplirà d'activitats i propostes per a tots els públics i gustos. L'obertura de la fira tindrà lloc dissabte a les 9h amb un esmorzar de forquilla de porc. A partir d'aquest moment, els assistents podran participar en diferents actes, com ara una ferma aposta gastronòmica i de productes artesanals: de les 9h a les 19h hi haurà degustació de productes a l'àrea de tast; un mercat del rebost d'hivern; un mercat de petits productors derivats del porc; un mercat d'artesania i una mostra d'oficis.

A partir de les 10h, els visitants podran participar també en un taller de tast de diferents tipus de pernil (10h-11h); en una activitat de venda de marxandatge, jocs i taller de pintar cares a càrrec dels joves de Riudellots (10h-15h) i en les representacions del procés de la matança del porc a càrrec dels voluntaris del poble i amb la presència del cuiner Pep Nogué. D'altra banda, abans del migdia també hi haurà una passejada de tractors antics (11h); un taller de pintar globus amb Riud'Art (11h); la inauguració oficial de la fira a càrrec de les autoritats, un acte que comptarà amb l'actuació de la coral Les Veus del Cric (11.30h); la retransmissió en directe de 'L'Arca de Nogué', de Catalunya Ràdio (12h-13.30h) i l'animació infantil amb el grup PercuART (12h-13.30h).

A la tarda, per la seva banda, es presentarà el llibre 'La cuina del porc, receptes de cuina tradicional amb la carn més gustosa', de La Cuina de Sils (15.30h) i es repetirà la representació del procés de matança del porc (15.45h-18h). A més, també hi haurà un taller per aprendre a fer mandonguilles, una activitat infantil a càrrec de la Carnisseria Güell de Riudellots (16.30h-17.30h) i, finalment, una actuació del Ball de gitanes de Santa Eulàlia de Ronçana (17h).

Durant la jornada dominical també hi haurà el tradicional esmorzar de forquilla de porc i les degustacions i mercats gastronòmics i artesanals durant tot el dia. A partir de les 10h, d'altra banda, s'iniciaran més activitats: es repetirà la venda de marxandatge, jocs i taller de pintar cares de la fira a càrrec dels joves de Riudellots (10h-15h); també hi haurà un taller de papiroflèxia a càrrec dels joves de 6è (10h-13h) i una trobada de puntaires (10h-14h). Poc després, es repetiran les representacions del procés de matança del porc (10.20h-14h), una activitat que precedirà una activitat d'animació pels carrers de la vila amb el grup PercuART (11.30h-13.30h); una demostració de maquinària antiga a càrrec dels voluntaris de la fira (11h-12h) i una actuació castellera amb els Castellers de les Gavarres i els Castellers de Viladecans (12h).

A la tarda, per la seva banda, es procedirà a fer l'entrega de premis del concurs de dibuix 'El porquet de Fiporc' i també es farà el sorteig d'un lot de productes de la fira (15.30h). Poc després es faran les darreres representacions del procés de matança del porc (15.45h-18h) i hi haurà una actuació del grup musical Pista3 (17h-18h). Finalment, hi haurà la cloenda de la fira d'enguany (18h).

Tot i que el gruix d'activitats es farà durant dissabte i diumenge, demà divendres, a partir de les 18h, s'organitzarà la sisena jornada tècnica de Fiporc adreçada als professionals del sector porcí. En aquest cas, la jornada, que es farà a les instal·lacions del Foodlab de Riudellots, comptarà amb diverses ponències sobre el sector i amb la participació de Ricard Parés, director de l'Associació Catalana de Productors de Porcí (Porcat); Pere Rubirola, de l'empresa Gerfam Rubirola, i Ignasi Pons, responsable tècnic i legislatiu de la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrniques (FECIC).

La fira Fiporc, nascuda l'any 2014, s'ha consolidat com una fira temàtica de referència a Catalunya i ha posat en valor tot el que envolta el món del porc, un sector que a Riudellots s'ha convertit en un dels principals eixos econòmics. Per a més informació, els visitants poden consultar la pàgina web de la fira (www.fiporc.cat) o descarregar-se l'aplicació oficial per a IOS i Android.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/85325_riudellot-apuntperala-i-enaediciodefiporc-2.htm