logo
Imprimir
04-04-2019 | 14:31hs
•OLOT 'CIUTAT DELS DETALLS'

Olot serà la seu aquest cap de setmana del Congrés de les famílies acollides

L'objectiu d'aquesta iniciativa és que les famílies acollidores puguin aprendre, compartir i gaudir de l'acolliment

Aquest diumenge 7 d'abril a les 10h del matí començarà la Jornada AFAG. El Casal Marià d'Olot serà la seu d'aquesta activitat que començarà amb un taller a càrrec de la Dra. Ana Barbero Sans "De 0 a 100. Com sobreviure als primers moments com a família acollidora". Continuarà amb la presentació del llibre "Cent per cent acolliment" i continuarà amb un dinar de germanor amb tots els participants i una passejada per la Garrotxa.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és que les famílies acollidores puguin aprendre, compartir i gaudir de l'acolliment. L'AFAG (Associació de Famílies Acollidores de Girona) organitza aquesta trobada que, de forma itinerant, se celebra cada any en una comarca gironina. En aquesta ocasió, arriba a Olot on es preveu que es reuneixen d'entre 50 a 80 famílies.

A Catalunya hi ha més de 600 famílies acollidores de 1.000 infants i joves, i només a la demarcació de Girona aquesta xifra se situa al voltant del centenar.

L'AFAG (Associació de Famílies Acollidores de Girona) és una associació sense ànim de lucre que aplega les famílies que acullen infants en situació de risc, tutelats per la Generalitat de Catalunya, a la demarcació de Girona. L'Associació té com a finalitat principal la de donar suport a totes les famílies acollidores de les comarques gironines.

L'oportunitat d'un infant tutelat de viure en un entorn familiar estable, com l'acolliment familiar, suposa una millora en la seva evolució emocional que repercuteix positivament en el seu desenvolupament físic i psíquic, i de retruc en la seva normalització dins de la societat. L'aportació que fa l'acolliment familiar al sistema de protecció és molt significativa en aquest desenvolupament de la infància en desemparament . Cap centre , per ben dotat que estigui, no pot oferir tantes possibilitats als menors tutelats com la que li ofereix (encara que pugui ser de manera temporal) un entorn familiar compromès, col·laborador i d'estimació.

La situació d'aquests infants tutelats, que es troben en situació de desemparament per una història prèvia d'abandonament, maltractament o altres situacions molt traumàtiques, ha requerit la intervenció de l'administració. La dedicació i disponibilitat per a acollir aquests infants amb la seva història i situació és gran i molt superior a la que requeriria qualsevol infant.

Tot i aquesta percepció d'acció molt positiva per als infants, moltes famílies acollidores tenen la sensació de realitzar una tasca immensa, sovint en soledat. A cops, el sofriment enorme que pateixen els nens només és percebut i suportat per les pròpies famílies acollidores. En molts casos, i sense una recuperació real de les famílies biològiques, els menors viuen immersos en una contínua incertesa i provisionalitat que fa difícil que puguin créixer amb una estabilitat emocional mínima.

D'altra banda, la prioritat que els infants es desenvolupin dins d'una família té molt consens, tant legal com tècnic, però, malgrat això, encara són molts els infants i adolescents sota la tutela de l'Administració que romanen en centres residencials.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/88195_olot-erala-euaque-tcapde-etmanadelcongre-dele-familie-acollide--1.htm