logo
Imprimir
11-04-2019 | 14:12hs
•OLOT 'CIUTAT DELS DETALLS'

L'estudi Baena Casamor ha guanyat el concurs per a redactar el projecte executiu arquitectònic i museogràfic de l'Espai Cràter d'Olot

L'estudi Baena Casamor proposa que tant la coberta de l'equipament com la resta d'espai esdevingui una zona comunitària de la ciutat d'Olot

L'estudi Baena Casamor ha guanyat el concurs per a redactar el projecte executiu arquitectònic i museogràfic de l'Espai Cràter. Un equip de reconegut prestigi que ha desenvolupat projectes com la biblioteca Joan Maragall de Sant Gervasi (projecte amb el qual van rebre el premi Ciutat de Barcelona i el Premi Catalunya Construcció) el complex monumental de Sant Genís de Rocafort, l'auditori Valentí Fuster de Barcelona, o el pavelló d'esports del Pla de Llacs d'Olot, entre altres. Són especialistes en arquitectura, paisatgisme i urbanisme.

El divendres 29 de març el jurat format per representants del Col·legi d'Arquitectes, del Parc Natural de la Zona Volcànica i l'Ajuntament d'Olot van seleccionar la proposta guanyadora d'entre els tres finalistes: Calderon Folch Studio-AV62; Fuses-Viader i Baena Casamor. Els criteris emprats per a la seva elecció van ser la qualitat arquitectònica, la facilitat de manteniment, els materials utilitzats, la integració urbana i paisatgística i la connectivitat urbana, entre d'altres.

Pel que fa a la proposta guanyadora, a nivell arquitectònic, el jurat va valorar positivament la funcionalitat de l'espai. Aquest permet una rebuda agradable a les escoles, i, a la vegada, ofereix espais d'ús comunitaris per als ciutadans. Per altra banda, proposa la creació d'un auditori i un centre de documentació i aula d'estudi. L'estructura de l'equipament és soterrada i permet l'accés a l'equipament caminant des del carrer Roser i Pintor Domenge. Una connexió transversal i molt visual. La idea amb la qual els arquitectes van concebre aquest equipament fou la connexió dels fenòmens volcànics com els tossols, les colades volcàniques o el parc de pedra tosca. La suma d'aquests elements ofereix a l'equipament un caràcter propi vinculat al territori.

A nivell urbanístic, planteja una connexió i integració urbana molt adequada, que no hipoteca l'espai on se situa l'equipament. L'estudi Baena Casamor proposa que tant la coberta de l'equipament com la resta d'espai esdevingui una zona comunitària de la ciutat d'Olot. L'objectiu és mantenir l'esperit verd de la ciutat.

Conveni de suport científic amb el CSIC

L'Ajuntament d'Olot ha signat un conveni de suport amb l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera, organisme integrat al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC-ICTJA).

Aquesta col·laboració significa la vinculació de l'equip de recerca científica en vulcanologia més important de l'Estat espanyol, liderat pel seu director, Joan Martí Molist, un dels vulcanòlegs de referència a nivell mundial al projecte de l'Espai Cràter. L'equip estarà liderat pel mateix Joan Martí i Adelina Geyer, investigadora en vulcanologia del mateix centre, i hi col·laboraran també Xavier de Bolós i Llorenç Planagumà.

Gràcies a aquest conveni, l'Espai Cràter disposarà dels continguts científics necessaris per a produir una exposició de qualitat, excel·lència i rigorosa. A partir d'ara, aquest equip serà l'encarregat d'assessorar i produir els continguts essencials de l'exposició permanent. Però també, amb aquesta relació neix un vincle per a pensar i desenvolupar futurs projecte de recerca vinculats al patrimoni natural de la Garrotxa.

Procés de co-creació

Paral·lelament, 42 persones ja han participat en el procés de co-creació de l'Espai Cràter, amb previsió d'arribar a la xifra de 60 participants. Tota la informació que s'està extraient servirà per a preparar un document executiu i de treball per a les futures sessions de dinamització, preparades pels dies 6 i 7 de maig. Sessions en què els arquitectes guanyadors també participaran, ja que un dels objectius d'aquest procés és que la ciutadania decideixi alguns dels usos i serveis de l'Espai Cràter.

En aquestes dinàmiques hi participaran veïnes i veïns, personal de l'administració, vulcanòlegs i científics, i empresaris amb l'objectiu d'enriquir la visió, missió i objectius de l'equipament així com proposar espais físics comuns.

Després d'aquestes sessions s'elaborarà un document executiu que servirà per a redactar el futur pla director de l'equipament, i al mes de setembre, es realitzarà la capacitació d'un equip motor, que vetllarà per a que la proposta proposada s'acabi realitzant.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/88619_le-tudibaenaca-amorhaguanyatelconcur-peraredactarelprojecteexecutiuarquitectonicimu-eograficdele-paicraterdolot-1.htm