logo
Imprimir
12-04-2019 | 23:25hs
•BESALú, VILA COMTAL

Besalú emmudeix amb una Processó dels Dolors que compleix 320 anys

La desfilada de la vila comtal, que ha tingut de Prior al Bisbe Francesc Pardo, ha comptat amb la presència del President de la Generalitat, Quim Torra

Aquest vespre, a partir de les nou, la vila comtal de Besalú ha tornat a cedir el protagonisme al silenci durant l'emblemàtica Processó dels Dolors de la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú, considerada per a molts única en el seu gènere per diversos motius: tant pel seu protagonisme històric i espiritual com també per les seves excepcionals singularitats dins el cicle quaresmal català.

Enguany, la processó besaluenca, una de les congregacions en actiu més longeves de tot Catalunya -en aquesta edició s'ha celebrat el seu 320è aniversari-, ha tingut com a Prior a Monsenyor Francesc Pardo i Artigas, Bisbe de Girona, qui també ha presidit l'ofici del migdia (11.30 h). "És un vertader orgull i honor per a tots els besaluencs i garrotxins que el Bisbe Francesc, congregant dels Dolors de Besalú, hagi acceptat de ser el Prior en aquest 320è aniversari, mostra generosa de l'estimació que té envers la nostra comunitat", detalla el Secretari de la Congregació, Josep Lagares.

Pardo no serà l'única cara coneguda durant l'esdeveniment. En aquest sentit, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, també ha confirmat la seva presència a la desfilada solemne. "Ens genera molta satisfacció que el Molt Honorable President hagi acceptat acompanyar-nos, tot pregant pels nostres carrers durant la Processó, una manifestació de l'espiritualitat col·lectiva que tants i tants devots de la Verge Dolorosa han professat durant molts segles a la vila comtal", explica Lagares. Al president l'han acompanyat altres autoritats religioses, comarcals i municipals.

D'altra banda, i com en els darrers dos anys, la Processó ha comptat amb el Pas de la Veracreu, que ha tornat a acompanyar la Verge Dolorosa després de la celebració del Mil·lenari de la seva arribada a Besalú de mans del Comte Bernat Tallaferro l'any 1017. "És un honor per a tots nosaltres que la Veracreu, l'arbre on fou clavat el Salvador, ens torni a acompanyar pels nostres carrers durant la Processó", va descriure Lagares el 2017, quan es va recuperar el Pas.

La Festivitat

La Festivitat de la Mare de Déu dels Dolors, que ha servit de colofó del Quinari, s'ha iniciat a dos quarts de dotze del matí amb una Missa Solemne amb acompanyament d'orquestra i cant dels Goigs i amb la presència del Bisbe Francesc Pardo, que n'ha estat el predicador. Seguidament, la priora de l'any passat, Rosa Colom, ha fet lliurament del penó al prior i pendonista d'enguany, el senyor Pardo.

Ja a la tarda, l'església de Sant Vicenç ha acollit la conclusió del Quinari amb Corona dels Dolors, un acte que ha comptat amb un sermó i cant de la Salve pel Cor d'Apòstols acompanyats per l'orquestra La Principal de la Bisbal. Després, els assistents han pogut observar l'entrada de Novicis i la posterior Professió de Congregants.

Ja al vespre, s'ha celebrat la missa a càrrec del mossèn Miquel Oliveras i amb acompanyament del Cor Parroquial. Poc després, el Cos d'Estaferms i el Maniple de Manaies han desfilat pels diferents carrers de la vila comtal, un itinerari que els ha conduït fins a la cerca del Prior i de les autoritats de Besalú. Abans de la sortida de la Processó, la Plaça de la Llibertat ha esdevingut l'escenari del lliurament de premis del 10è Concurs de Dibuix de la Processó de la Mare de Déu dels Dolors i també del lliurament d'un guardó a Albert Trayter, Cristina Torres, Roger Sucarrats i Roger Carreró, del Maniple de Manaies, i a Jesús Banal, del Cos d'Estaferms, pels seus 15 anys de participació en la desfilada.

A les nou en punt, el silenci litúrgic s'ha apoderat del municipi coincidint amb la sortida de la Processó, que ha marcat el rumb des del monestir de Sant Pere i ha seguit el camí habitual pels carrers i places de la localitat. A la Plaça de la Llibertat, novament, el Cor d'Apòstols ha cantat, com ja és tradició, la Salve, amb l'acompanyament de l'orquestra La Principal de la Bisbal i seguit de l'Acatu pel Cos d'Estaferms. A continuació, la Processó ha continuat per fer entrada a l'església del monestir de Sant Pere, on s'ha entregat un present a Santiago Gratacós i a Andreu Prujà, portadors de la Mare de Déu, pels seus 15 anys de participació.

Els actes de la Congregació garrotxina, guardonada amb la Creu de Sant Jordi l'any 2005, s'allarguen durant tota la setmana de Passió i molt especialment avui, quan s'ha celebrat la Festivitat de la Mare de Déu dels Dolors. Durant el Quinari i la Festivitat també s'ha pogut visitar, d'altra banda, el Desè Concurs de Pintura de la Processó, realitzat per uns 400 alumnes de l'escola de Besalú. Les obres s'han exposat durant aquests dies a la parròquia de Sant Vicenç.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/88756_be-aluemmudeixambunaproce-odel-dolor-quecompleix320any--2.htm