logo
Imprimir
16-04-2019 | 19:12hs
•ENTREVISTES

Sergio Santamaría: 'L'opció més sòlida i responsable per aconseguir el diputat constitucionalista a Girona és el PP'

“Em vull aproximar als votants independentistes, a qui respecto, per fer-los veure que els danys causats han estat immensos, per fer-los veure que els seus líders els han enganyat”

Sergio Santamaría (1967) viu a Girona des de fa 30 anys i afronta les eleccions estatals del 28-A com a candidat per Girona del Partit Popular. Advocat penalista de professió, va ser diputat al Parlament de Catalunya en dos períodes diferents: del desembre de 2012 a l'agost de 2015 i del novembre de 2016 a l'octubre de 2017. Tot i així, els comicis d'aquest mes esdevenen un dels seus grans reptes polítics: “Estar en campanya electoral és el moment més intens, és la festa de la democràcia, i és per això que vull apel·lar a favor d'una cosa molt clara: que quan la gent estigui davant de l'urna el 28 d'abril sàpiga que la seva papereta és la que defensa la convivència, la concòrdia, la defensa de la llibertat i la democràcia i, sobretot, la de la recuperació d'un clima social que a Catalunya i a Girona s'ha perdut”.

 

A les anteriors eleccions generals del 2016 el Partit Popular no va obtenir representació a Girona. Això converteix els comicis d'enguany en un repte encara més gran?

Sergio Santamaría. Presentar-se en unes eleccions d'aquesta naturalesa, i més en el moment actual, sempre és un repte. Però al mateix temps és un motiu d'il·lusió i compromís, perquè al cap i a la fi el que pretenem és portar les nostres propostes al Congrés dels Diputats i defensar els interessos dels gironins, aquest és l'objectiu principal.

Fa 3 anys vau superar els 30.000 votants a la demarcació.

S.S. Sí, és veritat que el 2016 vam tenir una mica més de 30.000 vots, i ens vam quedar relativament a prop d'obtenir l'escó. El PSC, sense anar més lluny, en va treure 38.000 i va aconseguir el diputat. Estem parlant de percentatges de només 2 punts de diferència, i crec que el 28 d'abril, si aconseguim concentrar el vot al voltant del Partit Popular, que és el partit majoritari d'Espanya i la formació de referència a Europa, podem aconseguir l'escó. La nostra és una crida a la responsabilitat de tots els votants que defensen la Constitució a Girona, que passen també per les opcions que defensen Ciutadans i VOX, tot i que aquests últims amb matisos. Amb els socialistes, per defensar la Constitució a Girona no hi comptem, ni hi són ni se'ls espera: tenen un pacte clarament definit amb el separatisme i necessiten els seus vots per governar. Per tant, l'opció més sòlida i responsable per aconseguir el diputat constitucionalista a Girona és el Partit Popular.

 

Posem xifres: l'objectiu és un escó o no us poseu barreres?

S.S. Estic parlant del diputat en singular pel record històric del vot, però el mateix CIS apunta que hi ha més d'un 40% d'indecisos. Què vol dir això? Que moltes persones a la província no diran el seu vot fins a les últimes 48 o 24 hores abans de les eleccions. Estic convençut del sentit de responsabilitat amb el qual votarà la gent, és a dir, que quan estiguin davant de l'urna sabran que la seva papereta és la que més convé per als interessos de Girona. Això vol dir que, de la mateixa manera que el desembre de 2016 es va produir a Catalunya un cabal de vot constitucionalista, crec que aquest 28 d'abril aquesta opció constitucionalista apostarà pel PP i, si ja el 2016 aquesta opció va arribar als 80.000 vots, aquesta xifra ara ens suposaria fins a 2 diputats. Per tant, no descarto que la nostra formació pugui obtenir resultats encara més satisfactoris que els que es van assolir el 2011.

 

Comentava que VOX era un partit constitucionalista, però amb matisos.

S.S. Sí, a part d'ocurrències que han tingut, com ara el fet de defensar l'ús de les armes, que em sembla un sense sentit i un error de la manera que ho han enfocat, considero que VOX no defensa la Constitució com la defensem nosaltres, entre altres coses perquè no creuen en el sistema de les autonomies. Aquest sistema és millorable i es pot reformar, però vaja, eliminar-lo crec que precisament no ajudaria i perjudicaria el pacte constitucional que tant de benestar ha portat a Catalunya.

I encara hi ha un altre 'però' que poso a VOX: tampoc creu en Europa ni en les institucions europees, que també són millorables, sí, però hem de tenir en compte que el que ha salvat Europa durant les confrontacions entre europeus durant les Guerres Mundials ha estat, precisament, el creixement i la solidesa que el pacte europea va suposar per traslladar la pau al continent. Que VOX abanderi el populisme de Salvini, Le Pen o el que hi ha als països nòrdics, això em fa entendre que són uns molt mal companys de viatge. El Partit Popular es troba als antípodes d'aquest plantejament.

 

Ciutadans seria el company de viatge predilecte, doncs?

S.S. No sé si seria l'ideal, però sí que podríem trobar molts punts de trobada. Nosaltres som una formació de centredreta, i Ciutadans, malgrat que els seus estatuts canviessin la socialdemocràcia per l'aposta liberal, considero que se situen més a l'esquerra. També és veritat que en algunes de les seves propostes demostren ser un partit veleta, és a dir, van cap a on bufa el vent. Un exemple: a l'Espanya buida, o a la Catalunya buida, que són uns territoris que cal potenciar per evitar el seu despoblament, cal reforçar-les a través de les diputacions provincials, una eina que Ciutadans volia eliminar. En aquest sentit, el programa del Partit Popular és molt més sòlid i té una visió d'Estat, de conjunt, que partits com Ciutadans o VOX no tenen. Abascal, sense anar més lluny, en una entrevista recent no va saber respondre sobre les qüestions del conjunt de l'Estat, mentre que de Ciutadans no hem d'oblidar el pacte de l'abraçada de Rivera i Sánchez i el 2015. Ciutadans va reclamant que no pactarà amb Sánchez, però jo ho poso en dubte. I alerta: Sánchez és, d'entrada, el candidat de l'independentisme, una persona que vol mantenir-se a la Moncloa a qualsevol preu.

 

Si ens centrem a la demarcació gironina, un feu independentista, què els hi diria als votants que pensen destinar al seu vot als partits favorables al sobiranisme?

S.S. Amb tot el respecte del món els diria que es traguessin la bena dels ulls. Per què els hi diria això? Perquè hem vist el que han portat a Catalunya els seus líders: divisió, confrontació o inseguretat econòmica, tal com demostra el fet que unes 5.500 empreses hagin abandonat la seva seu social. Què han fet els líders separatistes per als catalans?

Jo em vull aproximar a aquests votants, a qui respecto, per fer-los veure que els danys causats han estat immensos. Per fer-los veure que els seus líders s'han equivocat i que els han enganyat, i això, enganyar, és el més greu que pot fer un polític. Els han ofert una cosa que sabien d'entrada que no podien donar, però així i tot han arribat fins al final de les seves conseqüències. A tots aquests votants, en definitiva, els vull demanar que facin el seu procés de reflexió i que es donin compte que el que convé a Catalunya és iniciar un nou temps en el qual, i sobretot, la convivència estigui garantida. I com es pot aconseguir això? Respectant el marc legal que tots ens hem donat, perquè quan la llei, quan no es compleix, ens porta al terreny de la inseguretat i gairebé del més fort. El votant independentista ha de veure això, i s'ha d'adonar que aquest camí només ens porta al desastre, a la divisió i a l'enfrontament entre catalans, que això és el més greu de tot plegat. L'enfrontament entre Catalunya i Espanya no és real, l'enfrontament és entre catalans.

 

Comentava que els independentistes tenen una bena als ulls. Considera que aquest embenat és menys fort que fa uns mesos?

S.S. Crec que sí, però pot ser un miratge. No hem d'oblidar que l'estratègia de l'independentisme està clarament dissenyada. Una estratègia, per cert, que no la dirigeix Torra des de la Generalitat, sinó Puigdemont des de Waterloo, Torra només és el Testaferro, el qui gestiona els negocis de Puigdemont per dir-ho d'una manera gràfica.

Ara pot semblar que hi ha un cert desencís en l'ànim independentista, i crec que és així, però això pot ser efímer. Si el Tribunal Suprem dicta una sentència sobre el cop d'Estat que va tenir lloc el 27 d'octubre de 2017, i aquesta sentència és condemnatòria, estic convençut que el primer que farà Torra és treure els CDR al carrer. I dissoldrà el Parlament, convocarà eleccions i anirà de víctima dient que l'Estat els persegueix i que no hi ha separació de poder. I a mi aquest missatge incendiari em preocupa, i per això és important que els constitucionalistes a Espanya estiguem preparats i que, amb tota la legitimitat i prudència, però també amb tota la determinació, fem valdre la Constitució, la democràcia i l'estat de dret.

 

En una entrevista recent deia que un dels grans objectius era vetllar per la concòrdia.

S.S. Sí. Això és molt important perquè a Espanya, des que es va restaurar la democràcia, li ha anat molt bé. Quan em refereixo a la concòrdia parlo de parar la mà i de solucionar els problemes de la gent, però fer-ho de veritat, perquè ara mateix la Generalitat no ho està fent. Cal desallotjar, democràticament, els independentistes de les institucions de la Generalitat, perquè ara mateix s'han convertit en institucions per als separatistes. Unes institucions, per cert, en estat de lock-out, és a dir, no legislen, només utilitzen els recursos públics per seguir alimentant la maquinària de la confrontació, de la propaganda. Un exemple és TV3, una televisió residual dirigida només al públic independentista. O TV3 és per a tothom o s'ha de tancar.

 

Si arriba al Congrés, quina serà la prioritat a l'hora de defensar els interessos dels gironins?

S.S. Totes estan al meu cap, però insisteixo: com a diputat, el primer que faria des de la tribuna seria apel·lar per la recuperació de la convivència democràtica a Catalunya. Crec que reconèixer els danys que ha causat el separatisme i la necessitat que els responsables demanin perdó és el camí, perquè sense convivència pacífica totes les accions, siguin infraestructurals o de serveis, seran molt més difícils d'aconseguir.

Dit això, em sembla fonamental acabar amb l'execució dels treballs de la N-II, és una estructura necessària, angular, que travessa Girona de sud a nord. És bo recordar que l'únic partit que quan ha governat ha destinat recursos i ha dissenyat i executat els projectes ha estat el Partit Popular, mentre que el PSOE, amb Zapatero al capdavant, els va paralitzar. El tram sud està pràcticament acabat, però la nostra idea és projectar i executar els treballs de la zona nord, això és capital.

D'altra banda, també em sembla molt important que l'Aeroport Girona-Costa Brava, com a motor econòmic del turisme que és, rebi les inversions que necessiti. Unes inversions que permetin, per exemple, instal·lar un baixador que faci que l'alta velocitat pugui arribar a l'aeroport. Això seria decisiu perquè tots els turistes estrangers que arribin a l'aeroport puguin accedir amb més facilitat als punts d'interès cultural o paisatgístic que vulguin visitar. No hem d'oblidar que la Costa Brava és la nostra joia de la corona, i em sembla capital apostar per un turisme productiu, per un turisme sostenible, respectuós amb el medi ambient i que creï riquesa. I qui parla de la Costa Brava parla també de la Girona interior, que és espectacular i d'una gran riquesa patrimonial i natural. Jo conec Espanya en el seu conjunt, però puc dir, després de 30 anys de viure-hi, que la província de Girona és el territori, en conjunt, més bonic. Ho té pràcticament tot.

De la mateixa manera que també em sembla bàsic destinar recursos a l'Arxiu Provincial com a dipòsit del llegat cultural de la demarcació.

En definitiva, el que pretenem és millorar el benestar dels ciutadans de Girona. I en aquest terreny, la nostra proposta és seguir invertint, però també seguir reconeixent el que s'ha fet, sobretot des dels governs estatals del Partit Popular. Un exemple és l'AVE, una infraestructura capital que a Girona té dues estacions. Ningú podrà dir que quan el Partit Popular governa s'oblida de Girona, és el nostre full de serveis. Sempre que hem governat a Girona, i als seus ciutadans, els hi ha anat bé.

 

En l'àmbit personal com està vivint aquestes eleccions?

S.S. Les grans polítiques que Espanya, Catalunya o Girona necessiten es fan a Madrid, però això no significa estar allà vivint a 700 quilòmetres de distància, sinó estar al territori. Significa parlar amb la gent i vehicular totes les seves propostes i peticions perquè es puguin transformar en iniciatives que es puguin sotmetre a debat en el Congrés.

Portar el nom de Girona a Madrid em fa sentir molt orgullós. Crec fermament en això i fer campanya electoral al territori, anant als mercats o els carrers i parlar amb la gent, em fa estar molt a gust. I és precisament això el que necessita la gent, les persones volen escoltar les propostes per després apostar per allò que pensen que pot anar millor per al conjunt de la societat espanyola i més concretament per a la societat catalana. Estar en campanya electoral és el moment més intens, és la festa de la democràcia, i és per això que vull apel·lar a favor d'una cosa molt clara: que quan la gent estigui davant de l'urna el 28 d'abril sàpiga que la seva papereta és la que defensa la convivència, la concòrdia, la defensa de la llibertat i la democràcia i, sobretot, la de la recuperació d'un clima social que a Catalunya i a Girona s'ha perdut. Els socialistes es defineixen com a equidistants i diuen que el conflicte és entre separatistes i separadors, però hem de tenir clar que el Partit Popular no separa, el Partit Popular som catalans d'Espanya i espanyols de Catalunya.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/88926_-ergio-antamarialopciome-olidaire-pon-ableperacon-eguireldiputatcon-titucionali-taagironae-elpp-2.htm