logo
Imprimir
25-04-2019 | 14:07hs
•LA SELVA

Salvador Balliu: 'Hem passat d'un Consell que estava enfonsat a un altre que és líder a Catalunya en serveis i pressupost'

El president del Consell Comarcal de la Selva destaca que l'ens ha rebut un nou ajut FEDER per tirar endavant la promoció del Camí de Sant Jaume

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, passa balanç d'aquest mandat i afirma que està satisfet de la feina feta fins ara, que és molta i diversa. La seva voluntat és mantenir-se al capdavant de l'ens, un destí que dependrà de les eleccions municipals del mes de maig i del posterior organigrama que se'n derivi. “Personalment tinc moltes ganes de continuar com a president. En el Consell sempre tens la il·lusió que vas fent coses noves, i és especialment reconfortant veure que tot això que fas surt bé i ajuda a la gent”, explica l'alcalde de Caldes de Malavella.


Aquest any s'acaba el mandat al Consell Comarcal de la Selva. Com valora aquesta legislatura?

Salvador Balliu. La valoració és molt positiva. Hem passat d'un Consell que estava enfonsat amb un cas de corrupció, del qual encara estem investigats, a un Consell que és líder a Catalunya en serveis i pressupost. De totes maneres, i encara que el Cas Manga forma part del passat, quan et posen una etiqueta costa molt treure-la, però nosaltres hem estat capaços de fer-ho i de demostrar que teníem capacitat per tirar l'ens endavant fins a convertir-lo en un dels més potents de Catalunya.


Una de les àrees de treball més consolidades durant aquests quatre anys és Medi Ambient, especialment la gestió dels residus: dels 106 serveis de l'any 2014 s'han passat als 122 serveis actuals a un total de 19 municipis.

S. B. Sí. Nosaltres tenim una planta de compostatge que ha duplicat les tones d'orgànica, així com del residu vegetal -han passat de 972 tones a 1.500-, i també tenim una empresa de la qual som socis majoritaris, que és NORA. Actualment fem la recollida de tots els residus a molts municipis de la comarca i també tenim les deixalleries encomanades al Consell. Tot plegat ha evolucionat molt gràcies a les campanyes que fem per conscienciar a la gent, i a més també hem introduït un canvi de model que és el servei de porta a porta que de ben segur ens ajudarà molt. De fet, aquest servei ja ha arribat a municipis com Breda, Vilobí d'Onyar o Riudellots, entre d'altres, i seguirà endavant en més localitats.


Si parlem de l'àrea de Sostenibilitat, el Centre d'Acollida d'Animals de Tossa ha ampliat el catàleg durant els últims temps.

S. B. Hi ha molt de treball al darrere i, a més, un cop ets allà t'adones que estàs fent les coses bé. Tenim les campanyes de xipatge gratuïtes, que ajuden moltíssim a identificar i recuperar els animals, i durant aquests quatre anys la xifra de gossos i gats recuperats ha estat de 4.117, que no és una quantitat petita. A més, abans no hi havia servei de recollida ni dissabte ni diumenge, i nosaltres el que hem fet és que la recollida estigui disponible els set dies de la setmana, les 24 hores del dia.


Quina valoració en fa d'El Centre-Eix de Negoci?

S. B. Va ser una aposta conjunta amb l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners i realment és una iniciativa molt ben valorada. Des del Consell tenim ben clar que si volem solucionar el tema de la crisi econòmica, que va colpejar molt fort la nostra comarca, el que hem de fer és crear llocs de treball perquè la gent se'n pugui sortir. És per això que vam crear El Centre-Eix de Negoci, que actualment té 23 empreses instal·lades i que esdevé un motor per ajudar els emprenedors perquè puguin enlairar els seus negocis. Els números són positius: s'han creat moltes empreses de joves amb molt talent i d'aquí surten iniciatives realment bones.


Parla de fomentar la creació de llocs de treball. Per al Consell sempre ha estat un objectiu cabdal?

S. B. Sí, el nostre ens és dels que ha agafat més programes d'ocupació del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), i ho hem fet perquè hi creiem. Hem donat molta feina a molta gent i els números així ho certifiquen: durant aquests quatre anys hem inserit 1.400 persones. Actualment, fins i tot, tenim un programa subvencionat pel mateix SOC, el 30 Plus, a través del qual subvencionem amb 800 euros al mes a les empreses que agafen un treballador major de 30 anys. De fet, molts d'aquests treballadors, quan acaben els 6 mesos de programa, continuen al seu lloc de treball.

El que tenim clar és que nosaltres hem de crear aquestes oportunitats laborals. I ho fem a través d'aquests programes del SOC, però també mitjançant la borsa de col·locació que tenim al Consell.


Durant aquest període s'han duplicat els ajuts de menjador escolar (d'uns 700.000 euros a 1.600.000 anuals) i els beneficiaris de les beques (de 1.368 el curs 2013/14 als 3.000 d'avui dia). Estem parlant d'una problemàtica cada vegada més controlada?

S. B. Aquesta problemàtica hi serà sempre i hem d'ajudar a qui ho necessiti. Hi ha un paquet important de diners (1.600.000 euros) i també hem baixat els llindars perquè hi pugui accedir més gent. La nostra política és la de no subvencionar el cent per cent, llevat d'aquells casos en els quals s'ha de fer sí o sí, però la idea és que les famílies també hagin de pagar alguna cosa. Realment ajudem a molta gent i aquesta ha de ser la nostra tasca.


També treballeu intensament per a la promoció del territori.

S. B. Sí. I de fet ja et puc anunciar que ens acaben de donar un FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) per tirar endavant el projecte del Camí de Sant Jaume. Es tracta d'un camí que entra i travessa tota la comarca i que té un enorme potencial, és un diamant en brut i jo hi crec molt. Hi ha caminadors i pelegrins de totes les nacionalitats i la ruta té un potencial de negoci molt gran, però cal acompanyar-ho de bones infraestructures. Amb aquest FEDER hem rebut 1.200.000 euros, amb els quals tirarem endavant la construcció de dos albergs -a Riudellots i Vidreres- així com la senyalització i la promoció de tot el camí.

Ara bé, per aconseguir aquest FEDER s'ha hagut de treballar molt durant molt temps, el projecte està molt ben documentat i hi participen molts pobles. Vam veure l'oportunitat i ens l'han atorgat.


Aquest projecte turístic compartirà protagonisme amb altres iniciatives ja vigents com l'itinerari Tourdera.

S. B. Sí. Tourdera beneficia a un total de 18 pobles i s'ha tirat endavant conjuntament amb les comarques del Maresme i el Vallès Oriental. Es tracta d'una ruta de 187 quilòmetres que connecta la part marítima amb tota aquesta part selvàtica que puja cap a Arbúcies, Sant Feliu de Buixalleu i que va resseguint el Tordera. Actualment hi estem treballant.

A part d'això hem impulsat altres programes com el Localitza, que ens ajuda a promocionar els productes de la comarca; el SelvaCultura, que dona a conèixer la cultura de la Selva, o el Vescomtat de Cabrera, un producte que posa en relleu el llegat material i immaterial del Vescomtat a través d'una proposta conjunta d'equipaments, d'interpretació cultural o itineraris, entre molts altres al·licients.


Durant aquests anys l'Oficina Comarcal d'Habitatge ha atès 7.049 consultes i des de l'Oficina Comarca de Consum s'han realitzat 4.330 assessoraments. L'atenció a les persones és el pal de paller del Consell?

S. B. Sí, per descomptat. Aquests ajuts són molt ben valorats i el que fa el Consell és ajudar que tot funcioni, és a dir, evitar que hi hagi una problemàtica major. En relació a l'habitatge, volem trobar una solució als pisos de lloguer social, que no en tenim molts, mentre que en el cas de l'Oficina de Consum hem atès tota mena de reclamacions: des d'hipoteques fins a problemàtiques derivades de clíniques dentals o del sector automobilístic com ara el 'cas Volkswagen', per exemple.


També heu impulsat la creació d'un punt LGTBI.

S. B. Sí, exacte. Algunes d'aquestes persones fins i tot havien de sortir de la comarca i anar-se'n a viure a ciutats grans com Barcelona. Però entenem que el món va evolucionant i des del Consell hem volgut fer un pas més i per això hem creat aquesta comissió i aquest servei per a vetllar a favor d'aquest col·lectiu. La veritat és que des de l'àrea de Serveis Socials procurem cada vegada oferir una major qualitat en els serveis.


Hi ha alguna novetat en relació a la nova seu del Consell?

S. B. Aquí ja no hi cabem, el Consell, amb tot el que té, ja s'enfila fins als 300 treballadors. Això vol dir que les oficines estan col·lapsades perquè tots els serveis han pujat i, a part, hem anat creant noves àrees de treball com ara la d'inspecció de residus o la neteja de parcel·les, per exemple. Això fa que necessitem un nou local, del qual ja en tenim la distribució feta. De totes maneres, com que ens obliguen a fer aquestes licitacions i exposicions públiques encara hi estem treballant, però hi podrem anar ben aviat.


Es pot posar una data per a l'obertura?

S. B. A mi m'hauria agradat poder inaugurar aquesta nova seu. Nosaltres acabarem una legislatura i no sabem què passarà més endavant, però ens hagués agradat perquè ho hem tirat endavant nosaltres i hagués estat com un premi. Abans de l'estiu començaran les obres, uns treballs modulars que seran ràpids.


Parla de la nova legislatura. Si els vots i les circumstàncies ho permeten, té ganes de continuar al capdavant de l'ens?

S. B. Moltes, moltes ganes. En el Consell sempre tens la il·lusió que vas fent coses noves, i és especialment reconfortant veure que tot això que fas surt bé i ajuda a la gent. El premi més gran és precisament aquest: veure que les coses funcionen. Això et fa tenir ganes de continuar treballant i tirar endavant. Ara bé, continuar no depèn de mi. Dependrà de la gent i dels seus vots durant les eleccions municipals del maig. Jo espero rebre la confiança dels votants i seguir presidint el Consell i treballar per a tots els selvatans.


En cas d'allargar al seu mandat al Consell, quins deures pendents immediats té?

S. B. En aquests moments estem concentrats en la compra total de NORA per convertir-la en una empresa cent per cent pública, i també treballem de cara a les noves oficines del Consell. A partir d'aquí, els serveis que fem són els que ens demanen els ajuntaments, siguin consistoris petits o grans.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/89346_-alvadorballiuhempa-atduncon-ellquee-tavaenfon-ataunaltrequee-lideracatalunyaen-ervei-ipre-upo-t-1.htm