logo
Imprimir
26-05-2019 | 22:10hs
•POLíTICA

Populars i socialdemòcrates perden l'hegemonia a l'Eurocambra, segons les primeres estimacions

Verds i liberals pugen i ultres i euroescèptics obtenen 113 escons

Populars i socialdemòcrates perden per primer cop a la història la majoria a l’Eurocambra, segons el darrer agregat de dades publicat per l’Eurocambra i basat en sondejos a peu d’urna en 16 estats i intencions de vot en la resta. Segons aquesta segona estimació es compleix el pronòstic de les enquestes i els dos grups fins ara majoritaris perden l’hegemonia, sumant el 43,14% dels vots i 324 escons. Els populars es mantindrien com a primera força amb 177 escons (-44) i els socialdemòcrates serien el segon grup més nombrós amb 147 (-44).

(S'actualitzen dades segons la segona projecció feta pública pel Parlament Europeu, que donen alguns escons més al PPE i algun menys als Verds respecte la primera projecció)

Per contra, el grup dels liberals passaria de 67 a 101 escons, en bona part per l’entrada al grup del partit de Macron, Renaixement. Els que també pugen són els Verds, que passen de 50 a 69, gràcies als bons resultats dels ecologistes alemanys.

Com també pronosticaven les darreres enquestes, els partits ultres i euròfobs augmenten la seva representació, obtenint més de 100 escons només entre el grup de l’Europa de les Nacions i les Llibertats, on hi ha l'UKIP i el Moviment Cinc Estrelles (57) i el grup de l’Europa de la Llibertat i la Democràcia, on hi ha la formació de Le Pen (56). Els Conservadors i Reformistes europeus -on també hi ha els ultres polonesos de Llei i Justícia- passen de 70 a 58 mentre que en la categoria ‘altres’, que inclou Vox i altres diputats que no pertanyen a cap grup parlamentari actual, sumen 35. Al seu torn, l’Esquerra Unitària passa de 52 a 42.

L’Eurocambra del 2014

El Partit Popular Europeu ha estat la primera força a l’Eurocambra durant la darrera legislatura. En les eleccions del 2014, el PPE va obtenir 221 escons i els socialistes 191, sumant entre tots 412 eurodiputats, suficients per superar la majoria absoluta a la cambra, fixada en 375 escons. En els darrers comicis el tercer grup al Parlament Europeu han estat els Conservadors i Reformistes europeus (70) i el quart l’Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa (67).

El quart grup parlamentari els darrers cinc anys han estat l’Esquerra Unitària (52), que amb 52 escons va assolir bons resultats amb l’entrada de Podem i la representació de Syriza. Els Verds/ALE han estat el cinquè grup parlamentari amb 50 eurodiputats el 2014.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/91274_popular-i-ocialdemocrate-perdenlhegemoniaaleurocambra-egon-le-primere-e-timacion--2.htm