logo
Imprimir
05-07-2019 | 16:50hs
•EL RIPOLLèS

El projecte 'Despertant instruments europeus adormits' ha estat seleccionat dins el subprograma Creative Europe-Cultura

L'alcalde, Jordi Munell s'ha mostrat molt satisfet per l'obtenció d'aquesta subvenció i ha destacat que "és un projecte a desenvolupar en dos anys i comporta un intercanvi de valors i d'experiències molt elevat"

Aquest matí l'alcalde de Ripoll el Sr. Jordi Munell, el Sr. Antoni Madueño musicòleg i director del projecte europeu i creador de "Despertant instruments adormits" i la Sra. Carme Polo, directora de la candidatura UNESCO i responsable de gestionar i coordinar el projecte europeu, han anunciat que el projecte "Despertant instruments europeus adormits" ha estat seleccionat dins el subprograma Creative Europe-Cultura.

El projecte, liderat per Ripoll, té un pressupost de 355.500 €, dels quals 200.000 seran aportats per la Comunitat Europea i els altres 155.000 € pels quatre països participants, que en aquest cas són França, Xipre, Itàlia que actuaran com a socis de Catalunya.

En la convocatòria s'hi van presentar un total de 346 sol·licituds, de les quals 285 corresponen a la categoria 1, que comprèn els projectes presentats per quatre països i que reben una subvenció màxima de 200.000 €. D'aquests 285 , només 87 han estat escollits i Ripoll és un d'ells.

L'alcalde, Jordi Munell s'ha mostrat molt satisfet per l'obtenció d'aquesta subvenció i ha destacat que "és un projecte a desenvolupar en dos anys i comporta un intercanvi de valors i d'experiències molt elevat". També ha recalcat que "la Portalada de Ripoll serà al centre de tot el projecte, i que suposa una visibilitat i una promoció internacional sense precedents i ens reafirma en la voluntat d'estar aprofitant al màxim el camí que ens ha de portar a la UNESCO". També ha afegit que "Se'ns obre un camí de molta feina però també una gran oportunitat de promoció i presentació dels valors de la Portalada, perquè quan el país es digni a elevar- la a la UNESCO ens donarà aquest coneixement en l'àmbit Europeu a la candidatura i a la portalada, a través d'aquest projecte musicològic molt interessant". Munell ha finalitzat la seva intervenció elevant la gran tasca de promoció en tots els àmbits que s'està fent de la portalada i els èxits que s'estan obtenint, posant com a tall d'exemple els centenars de persones que cada any visiten el monestir per contemplar la Portalada.

La Sra. Carme Polo ha recalcat la bona puntuació obtinguda en el procés de selecció fent èmfasi a què "Dels 87 projectes escollits en la mateixa categoria el nostre projecte es situa dins el 5 primers escollits". Polo també ha explicat que en l'informe de valoració del projecte, els avaluadors analitzen quatre paràmetres: rellevància, qualitat del contingut i de les activitats, comunicació i divulgació i qualitat dels col·laboradors. En el cas de "Despertant instruments europeus adormits" es destaca la rellevància del projecte del qual diuen "reivindica les prioritats del llegat de l'Any Europeu del Patrimoni cultural i també la mobilitat transnacional". Destaquen també que la metodologia i l'estratègia del projecte ofereixen l'oportunitat de descobrir, investigar i reconnectar-se amb la música antiga i la pràctica musical. També ha expressat que "la proposta d'exposició immersiva, amb realitat virtual, ha agradat molt perquè permet fusionar les pràctiques culturals antigues amb un enfocament participatiu contemporani". Per últim ha afegit que "l'Antonio Madueño, amb la seva creativitat i la seva música, anirà a Xipre, Itàlia i a França explicar i portar la Portalada i els instruments de la portalada arreu, i que els músics dels altres països també vindran a aquí".

El Sr. Antoni Madueño ha agraït públicament el suport de l'Ajuntament de Ripoll per "creure en projecte completament boig i molt minoritari com és la música medieval però que ara té el reconeixement Europeu". Ha afegit que "aquest projecte té un sentit, connectar el passat i el present, un passat que va succeir fa 1000 anys, que unes músiques que es tocaven van desaparèixer i que en canvi a altres llocs d'Europa han romàs inalterables, i aquest és el sentit de buscar que s'està fent en els 3 països participants del projecte, que encara toquen els mateixos instruments que fa 1000 anys". Madueño també ha destacat que "un dels punts forts de la candidatura és la qualitat dels col·laboradors dels 4 socis internacionals del projecte". Temps de Joglars, amb ell mateix al capdavant a Catalunya, Trob'art a França, Paraplevos a Itàlia i Labirinth a Xipre. Madueno també ha donat pistes de com es desenvoluparà el projecte apuntant que "hi haurà concerts als 4 països, activitats vàries, exposicions, etc." i que "es finalitzarà amb un gran congrés internacional que tindrà com a eix central la Portalada i les seves músiques amb el suport de la Universitat de Barcelona i de la musicòloga especialista en música medieval la Sra. Maricarmen Gómez Muntaner".

Europa Creativa és el programa marc de la Comissió Europea per oferir suport als sectors culturals, audiovisuals i creatius europeus. Hi ha diferents esquemes de finançament que tenen com a objectiu proporcionar eines a projectes culturals, audiovisuals i creatius per tenir noves audiències amb el que, també aquest programa, contribueix a salvaguardar la diversitat cultural i lingüística.




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/93770_elprojectede-pertantin-trument-europeu-adormit-hae-tat-eleccionatdin-el-ubprogramacreativeeurope-cultura-2.htm