logo
Imprimir
11-07-2019 | 15:11hs
•OLOT 'CIUTAT DELS DETALLS'

Aquest matí s'ha aprovat la llicència d'obres per restaurar la façana neoclàssica de Sant Esteve d'Olot

El Bisbat i la Parròquia busca el finançament necessari per fer front als treballs

La Junta de Govern Local d'aquest dijous 11 de juliol ha aprovat la llicència d'obres de conservació i restauració de la façana de l'església de Sant Esteve. El Bisbat de Girona, amb la Parròquia i l'Associació Cultural Amics de Sant Esteve promou l'actuació per tal de resoldre les deficiències detectades a la façana d'aquest Bé Cultural d'Interès Nacional.

En una visita realitzada l'abril de 2017 i sota la direcció del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya es van observar patologies que afecten la pedra de l'església de Sant Esteve. L'objectiu de la visita era la redacció d'un informe per part per determinar l'estat de conservació de la façana principal. L'estudi conclou que els problemes detectats als diferents elements de l'edifici estan relacionats amb la mala evacuació de l'aigua al llarg de la façana. Aquest fet provoca humitats i acumulacions de fongs i líquens (molses), decapació de la pedra i en el pitjor dels casos, la possible pèrdua de secció de les pedres que foment part de la decoració arquitectònica i escultòrica de la façana. Aquestes deficiències es localitzen als elements d'evacuació de les aigües (còrnies, peces que funcionen com a goteró...) sobretot a la part alta de la façana a la cornisa situada sota la balustrada de remat, però també en menor mesura a la part plana de la façana de Sant Esteve.

L'octubre de 2018 es va realitzar una nova inspecció a la façana de Sant Esteve, l'interior del faldó i el coronament. Aquesta diagnosi va constatar el mal estat del conjunt de suport de pedra, especialment el coronament de la façana, de valor històric i artístic. Per aquest motiu, a principis d'any es va col·locar una malla de protecció mentre es va començar a redactar el projecte de conservació que aquest matí ha aprovat la Junta de Govern Local de l'Ajuntament d'Olot.

L'informe determina els treballs a realitzar per a la conservació i restauració de la façana principal de l'església de Sant Esteve, concretament a la façana neoclàssica situada entre les bases de les dues torres (a sud-oest, la del rellotge i a nord-oest, inacabada). L'estudi proposa una intervenció de neteja, de consolidació i reintegració amb morters per estabilitzar les parts més malmeses, actuant amb les parts més deteriorades pel pas del temps i l'afectació de l'aigua, la substitució dels materials malmesos per uns altres de més adequats i l'adopció de mesures per evitar que l'aigua torni a danyar la pedra, gràcies a la seva morfologia natural, s'ha previst la col·locació d'elements puntuals de conducció i evacuació d'aigua a les parts més susceptibles d'acumulació.

L'actuació té un pressupost estimat de 263.000 euros. El Departament de Cultura de la Generalitat ja ha concedit una subvenció de 32.000 euros i la Diputació de Girona 32.000. La Parròquia i l'Associació Cultural Amics de Sant Esteve tenen previst iniciar una col·lecta per recollir fons per iniciar les obres, que tenen un termini d'execució de vuit mesos. La resta de pressupost es preveu que vagi a càrrec del Bisbat i d'altres subvencions encara no sol·licitades.

L'església de Sant Esteve es va construir entre els anys 1750 i 1763, amb una actuació exterior de barana de l'any 1905. Té un alt valor històric i religiós, així com pel seu caràcter monumental i de paisatge urbà de la ciutat. L'any 1992 la Generalitat el va declarar Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/94013_aque-tmati-haaprovatlallicenciadobre-perre-taurarlafacananeocla-icade-ante-tevedolot-1.htm