logo
Imprimir
21-08-2019 | 09:41hs
•+ NOTíCIES

L'Obra Social 'la Caixa' destina més de 50.000 euros a la millora de la qualitat de vida i l'autonomia de persones amb discapacitat o malaltia mental a Girona

El Programa d'ajuts a projectes d'iniciatives socials 2019 compta amb un pressupost total de 17,3 milions d'euros en el conjunt de tot l'Estat, que atén diferents línies d'actuació

Prop de 200 persones que pateixen algun tipus de malaltia mental o discapacitat física o intel·lectual seran les beneficiàries directes de les ajudes que l'Obra Social "la Caixa" ha concedit aquest any a tres projectes socials impulsats per entitats socials que actuen a la demarcació de Girona: la Fundació Privada Drissa, la Fundació TRESC i la Fundació Autisme Mas Casadevall. L'aportació econòmica total a aquests projectes ascendeix a 51.280 euros.

La convocatòria de Promoció de l'autonomia personal i atenció a l'envelliment, a la discapacitat i a la malaltia, és a primera a ser resolta del Programa d'ajuts a projectes d'iniciatives socials 2019, destina aquest any a tot l'Estat 4,2 milions d'euros a 187 projectes amb més de 65.000 beneficiaris directes. Aquesta convocatòria té com a finalitat promoure la vida independent, l'autonomia personal i la qualitat de vida de la gent gran i les persones amb discapacitat, trastorn mental o altres malalties, així com atendre les necessitats del seu entorn familiar. Per aquesta raó, es contemplen tres grans àmbits d'actuació amb unes línies prioritàries molt concretes:

1. Persones grans i reptes derivats de l'envelliment:

Promoció de l'autonomia personal i prevenció de la fragilitat (física, cognitiva, emocional i social), la dependència i els seus efectes.

Atenció sociosanitària a la dependència que tingui en compte els valors i la biografia de la persona.

Prevenció i resposta davant l'aïllament social i la soledat no desitjada en persones grans, que fomenti el seu apoderament.
Suport psicosocial a l'entorn familiar i relacional de les persones grans.

2. Discapacitat i salut mental

Promoció de l'autonomia personal, el desenvolupament psicosocial i la vida independent.
Atenció a persones amb discapacitat o trastorn mental, potenciant un model comunitari centrat en la persona.
Suport psicosocial en l'entorn familiar i relacional de les persones amb discapacitat i amb trastorn mental.
Promoció de l'oci i el temps lliure inclusiu i enfortiment de les xarxes relacionals.
Accessibilitat universal.

3. Humanització de la salut

Millora de la qualitat de vida de persones en situació de malaltia.
Atenció sociosanitària centrada en la persona.
Atenció psicosocial a les persones que es troben al final de la vida i les seves famílies.

LA CONVOCATÒRIA EN XIFRES
Per a la selecció dels projectes, a més d'avaluar els objectius, la metodologia i l'impacte previst, la Fundació Bancària "la Caixa" posa especial èmfasi en els que promouen la dignitat de les persones, i que prenen temps a conèixer a cada individu, potencien els seus interessos i la seva capacitat d'elecció. L'apoderament de les persones destinatàries com a agents actius de canvi és crucial en el disseny, el desenvolupament, l'avaluació de les activitats. Només així s'aconsegueix un plantejament integral, amb una perspectiva holística de la persona.

A més, també s'ha valorat la complementarietat de cadascuna de les iniciatives amb els recursos existents al territori, el suport de l'Administració i la col·laboració efectiva entre les entitats mitjançant el partenariat, i la implicació de la comunitat on es desenvolupen. En total, en els projectes seleccionats participen 1.261 professionals i més de 5.000 voluntaris.

Amb aquesta inversió, l'Obra Social "la Caixa" retorna a la societat una part important dels beneficis que genera l'activitat financera, donant resposta a les necessitats emergents de l'actual context social.

El president de la Fundació Bancària "la Caixa", Isidre Fainé, ha destacat l'esforç i compromís de l'entitat "a favor d'una societat millor i més justa que ofereixi oportunitats reals que permetin millorar les condicions de vida d'aquelles persones més fràgils que es troben en situació o risc de vulnerabilitat social".

Convocatòries d'ajuts a projectes d'iniciatives socials

A més de la convocatòria de Promoció de l'autonomia personal i atenció a l'envelliment, a la discapacitat i a la malaltia, el Programa d'ajuts a projectes d'iniciatives socials inclou altres cinc convocatòries que es resoldran al llarg de tot l'any:

Habitatges per a la inclusió social
Inserció sociolaboral
Lluita contra la pobresa infantil i l'exclusió social
Interculturalitat i acció social en l'àmbit rural

Premis "la Caixa" a la Innovació Social
Un any més, l'Obra Social "la Caixa" concedirà un reconeixement especial a les entitats que desenvolupin, a partir del programa de convocatòries, els projectes més disruptius, ja sigui per implementar nous models d'intervenció social o de gestió, o per aportar una visió transformadora de la societat. Serà la sisena edició dels Premis "la Caixa" a la Innovació Social.

En total, s'atorgaran 10 premis de 15.000 euros cadascun, que suposaran un impuls addicional per a cada un dels projectes guardonats, per respondre als reptes actuals i per mostrar capacitat per modificar una problemàtica social d'una manera sostenible, eficient i duradora. Les candidatures es valoraran sobre la memòria i els resultats dels projectes que es postularan per als premis.

L'Obra Social, l'ànima de "la Caixa"
La Fundació Bancària "la Caixa", presidida per Isidre Fainé i dirigida per Jaume Giró, ha incrementat aquest any 2019 el pressupost per a la seva Obra Social, que se situa en 545 milions d'euros. Aquesta dotació posiciona a l'entitat com la primera fundació privada d'Espanya i una de les més importants del món.

El desenvolupament de programes socials focalitzats en els grans reptes actuals, com l'atur, la lluita contra l'exclusió o l'accés a l'habitatge, segueixen concentrant bona part dels esforços. El 59% del pressupost, es destina al desenvolupament de programes socials i assistencials; el 23% és per a la promoció de la cultura i l'educació; i el 18% es dedica a la investigació i la formació d'excel·lència.

PROJECTES SELECCIONATS A LA PROVÍNCIA DE GIRONA
Convocatòria de Promoció de l'autonomia personal i atenció a l'envelliment, a la discapacitat i a la malaltia 2019

FUNDACIÓ PRIVADA DRISSA
APRENDRE A L'HORT DE L'ESCOLA

L'objectiu principal del projecte és la gestió i manteniment d'horts escolars a centres educatius de primària mitjançant una fórmula innovadora, enriquidora quant a coneixement, gestió i aprenentatge: l'activitat a l'hort escolar serà dirigida per un professional d'horta ecològica amb problemes de salut mental que aportarà el coneixement i l'experiència, amb el suport de l'equip de mestres, i amb la intervenció de voluntaris i/o gent gran i dels propis infants.
Import concedit: 14.980 €
Beneficiaris directes: 147

FUNDACIÓ TRESC
FENT CAMÍ CAP A L'AUTONOMIA

Aquest projecte cobreix la necessitat detectada pels serveis educatius i socials, de discapacitat dels joves i famílies. Ofereix un acompanyament en el procés de transició cap a la vida adulta. Es dirigeix a la millora i desenvolupant de les seves competències bàsiques personals per avançar en la seva autonomia, la seva independència i la inclusió social. Es basa principalment en una metodologia d'acompanyament regida pels principis de la Planificació Centrada en la Persona (PCP) on el jove és el protagonista del seu projecte vital i en el que l'entorn (familiars, amics, professionals, companys...) juga un paper cabdal per aconseguir-ho.

Import concedit: 12.300 €
Beneficiaris directes: 12

FUNDACIÓ AUTISME MAS CASADEVALL
AUTISME I ENVELLIMENT: UNA ETAPA VITAL INVISIBLE

El present projecte cerca atendre a 38 persones de tot Catalunya residents a Mas Casadevall a Serinyà i que presenten Trastorn de l'Espectre Autista (TEA). Totes elles són persones adultes que difícilment podran mantenir una vida autònoma i independent. És per això que igual que se'ls va oferir una escolarització especial, un treball en servei ocupacional, cal preveure un envelliment amb reforços específics.

El desconeixement global que hi ha en l'actualitat de com es desenvolupa el TEA en aquesta etapa vital, ens deixa sense marc de referència en l'atenció d'aquestes persones. Amb el treball amb xarxa tant en l'àmbit autonòmic, com estatal i europeu hem arribat a la conclusió que l'eina bàsica és partir d'un bon diagnòstic a tots nivells i una bona preparació dels suports i representacions futures.
Import concedit: 24.000 €
Beneficiaris directes: 38




Link:
https://www.gironanoticies.com/noticia/97664_lobra-ociallacaixade-tiname-de50000euro-alamilloradelaqualitatdevidailautonomiadeper-one-ambdi-capacitatomalaltiamentalagirona-1.htm