Notícies més llegides




Alt Empordà


Castelló d'Empúries

Anna M. Constanseu: ‘La Ruta de l’Art ja forma part de la simbologia de Castelló’

Alt Empordà  -  28/09/2019  -  18:45

La comissària de la Ruta fa una pinzellada a l’edició d’aquest 2019, la dotzena, que se celebrarà de l’11 al 13 d’octubre


Anna M. Constanseu

Anna M. Constanseu



Ja han passat una bona colla d’anys des que la pintora Anna Maria Constanseu, nascuda a Pau però resident des de fa anys a Castelló d’Empúries, va impulsar la Ruta de l’Art. Temps suficient per veure com l’activitat s’ha convertit en una proposta reeixida i transversal, ja que aglutina diferents confluències artístiques en el marc d’un esdeveniment pioner i únic al país. “La barreja, que abans semblava un sacrilegi, és el que ha tirat endavant la Ruta: hi ha pintors, escultors, fotògrafs, ceramistes, gent que treballa amb instal·lacions… Totes les vessants de l’art juntes, i podem conviure”, explica l’artista empordanesa.

Quan va iniciar aquesta aventura s’imaginava arribar a una dotzena edició?

Anna M. Constanseu: No, la veritat que no. Es va començar l’esdeveniment com una prova, a veure què passava, però cada any hem anat lluitant i hem arribat fins aquí. Estic molt contenta perquè mentre vagi tenint forces i ganes de fer-ho ho vull anar celebrant.

Com va sorgir aquesta iniciativa?

A.M.C.: A mi sempre m’havia inspirat la idea de Temps de Flors, de Girona, pensava que a Castelló, amb tantes cases catalogades, es podria fer alguna cosa d’aquest tipus. I un dia, mentre estava a una fira artística a Saragossa, vaig fer bones amistats amb gent de Galícia i els vaig proposar aquesta iniciativa. Això passava per les Festes del Pilar, i l’any següent aquests artistes gallecs ja van venir de convidats a la primera Ruta de l’Art.

El primer any vam començar amb unes 40 persones, només pintors. Però jo no només volia un sol estil, sinó diferents estils dins el món de l’art. D’aquesta manera, tothom podia trobar el seu espai, s’ampliava la perspectiva. I el temps ha demostrat que aquesta confluència d’estils artístics ha estat un èxit. La barreja, que abans semblava un sacrilegi, és el que ha tirat endavant la Ruta: hi ha pintors, escultors, fotògrafs, ceramistes, gent que treballa amb instal·lacions… Totes les vessants de l’art juntes, i podem conviure.

La Ruta també esdevé una plataforma pels joves.

A.M.C.: Sí, exacte. Des de fa anys hi ha obres d’estudiants que acaben la carrera de Belles Arts a la Universitat de Barcelona, amb qui hi tenim una col·laboració. M’agrada protegir molt l’art emergent, si no ho fem nosaltres qui ho farà? L’art emergent és el futur! De tots els joves que acaben els estudis es seleccionen vuit artistes, que tenen l’oportunitat de mostrar la seva obra a fora i de tenir una pàgina de catàleg pròpia. És una gran plataforma per ells.

Un any més comptareu amb la presència de la galeria El Claustre, amb seu a Girona i Figueres.

A.M.C.: Correcte. Primer vaig incorporar la galeria L’Arcada de Blanes, i l’any passat El Claustre va contactar amb mi. Estic encantada de la seva presència, una galeria com aquesta, que té prestigi dins la demarcació gironina, que vulgui venir és un senyal que s’estan fent les coses ben fetes. Aquest any tornen i, com la resta d’expositors i artistes, també rotaran el seu espai: l’any passat estaven a la Sala Gòtica i aquest 2019 els trobarem en un altre lloc.

En definitiva estem parlant d’una iniciativa pionera.

A.M.C.: Sí, no hi ha cap altra activitat d’aquest tipus, no hi ha cap altre lloc on es faci. I tampoc hi ha cap altre lloc on els artistes venen sense pagar, com aquí. Ara bé, a la Ruta de l’Art els artistes han de vigilar la seva obra, els espais no es poden quedar mai sols.

En quin estat de salut arriba la Ruta enguany?

A.M.C.: Ara tothom coneix la Ruta, ja està consolidada totalment. De la mateixa manera que els trobadors formen part de la simbologia de Castelló d’Empúries, la Ruta de l’Art també.

I què en podem esperar d’aquesta edició?

A.M.C.: Aquest any venen artistes de tot Catalunya i, com a convidats, artistes del País Basc i de la Catalunya Nord. Aquest any volia comptar amb artistes convidats afins a nosaltres, per dir-ho d’alguna manera. En el cas dels bascos, fan un art molt surrealista a través d’instal·lacions i muntatges, unes creacions molt reivindicatives. 


Autor: Redacción


#rutaart #castello


#rutaart #castello





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...