Notícies més llegides




Pla de l'Estany


Banyoles

La dramaturga Clàudia Cedó reivindica una Banyoles diversa i tolerant per obrir la Festa Major de Sant Martirià

Pla de l'Estany  -  13/10/2019  -  15:13

El teatre ha estat el fil conductor del pregó, que s'ha tancat amb un apoteòsic final


Pregó de Clàudia Cedó

Pregó de Clàudia Cedó



La dramaturga i directora teatral Clàudia Cedó ha reivindicat aquest migdia una Banyoles diversa i tolerant en el pregó que ha obert la Festa Major de Sant Martirià d'enguany. La banyolina ha repassat la seva vinculació amb el teatre, n'ha destacat la seva vessant més inclusiva i ha demanat que es faci extensiu a tota la societat.

Clàudia Cedó ha començat el seu pregó reivindicant el seu amor per Banyoles i ha assegurat que "Banyoles té alguna cosa que no existeix enlloc més, un color i una olor diferents, un orgull i un humor molt propis", per afegir després que és "una bogeria que rau a les profunditats de l'Estany, sura per les aigües i s'escampa pels recs cap a les cases de tots el que hi vivim".

A continuació, Cedó ha repassat els seus inicis al món del teatre, a la llavors recent creada Aula de Teatre i les seves primeres actuacions dalt del mateix escenari del Teatre Municipal, des d'on avui ha pronunciat el pregó. Ha recordat companyies i creadors banyolins com Babaus i Teatrebrik, de qui s'ha declarat admiradora, ha recordat la seva formació amb professors com Xicu Masó, Albert Olivas o Montse Mitjans i els seus inicis amb les companyies Pocapuc i Kafkiana.

La pregonera ha explicat també la seva formació com a psicòloga, el seu treball en entitats socials i a presons i ha evocat els inicis del projecte de teatre Escenaris Especials, que promou el teatre per a persones en risc d'exclusió social i en el qual participen actualment un centenar de persones de més d'una desena de fundacions de Banyoles, el Pla de l'Estany i la demarcació de Girona i que presenten anualment les seves creacions a Banyoles i Girona i properament també ho faran al Teatre Nacional de Catalunya.

Cedó ha recordat que "tot això va començar a Banyoles" perquè, segons ha dit, "a Banyoles es cuida la cultura, es mima el teatre, es recolza els creadors locals". I, en aquest punt, la pregonera ha reivindicat una societat més inclusiva i tolerant i especialment durant la Festa Major. "Tots formem part d'aquesta ciutat", ha assegurat, i "m'agradaria imaginar, per exemple, que un any la pregonera o el pregoner fos una persona amb discapacitat o un veí racialitzat".

"Enriquim-nos mútuament i deixem per uns dies que la festa ens uneixi a tots, deixem-nos sorprendre per activitats que no faríem durant l'any, deixem-nos portar per l'emoció d'aquests dies", ha demanat Clàudia Cedó.

La pregonera ha tancat el seu pregó parlant també del dolor per la pèrdua i ha assegurat que "són moments difícils que hem de travessar i, quan hi som, no som conscients de la bellesa que existeix en aquests indrets foscos". Per tancar el pregó, Clàudia Cedó ha regalat un text teatral on, a través dels records de festa major de la Júlia, ha parlat de xuixos, fires, festes, però també de tres generacions de dones banyolines.

Final apoteòsic

Actors i actrius, cantants, músics i representants de companyies i entitats socials i culturals de la ciutat han estat els encarregats de tancar el pregó interpretant coralment 'El Monstre de Banyoles' en una apoteòsica acció sorpresa final que ha acabat amb tot el públic del teatre dempeus i aplaudint.

Abans del pregó de Clàudia Cedó, l'Alcalde Miquel Noguer, que ha estat l'encarregat de glosar la figura de la pregonera i ha assegurat que la seva trajectòria "és un orgull per a tots els banyolins i banyolines". Noguer ha desitjat una bona festa major i ha demanat als banyolins i banyolines que "malgrat els dies que venen, tracteu de gaudir de la nostra festa major i fem entre tots l'esforç de mantenir la festa de Sant Martirià com la gran festa de la convivència".


Autor: Redacció


#banyoles


#banyoles





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...