Notícies més llegides





Actualitat Girona


Girona

L'alcaldessa de Girona apel·la a investigar l'origen dels aldarulls i aclarir qui en són els responsables

Actualitat Girona  -  17/10/2019  -  20:27

L'Ajuntament de Girona retira provisionalment els contenidors i cubells de recollida selectiva del Barri Vell per evitar desperfectes i aldarulls


Guillem Plujà / GN

Guillem Plujà / GN



L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha valorat aquest tarda els incidents ocorreguts ahir a la nit a la ciutat després de les concentracions de protesta com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem amb relació als fets de l'1 d'octubre del 2017. En primer lloc, ha "condemnat tot tipus de violència, com portem fent des de fa tres dies els representants del món independentista" i ha assenyalat que "no s'ha de ser il·lús i ha de quedar clar que els líders dels aldarulls dels últims dies són persones que coneixen bé l'organització de la violència urbana".

En aquest sentit, ha demanat investigar qui són els responsables que originen aquests aldarulls, ja que des de les entitats independentistes afirmen "desconèixer" els grups reduïts que els iniciaven i que protagonitzaven els episodis més intensos: "es sorprenent perquè a Girona mai havíem vist coses així". Per altra banda, ha reclamat mantenir el prestigi dels Mossos d'Esquadra, i per això ha demanat que el departament actuï amb aquells agents que "de manera individualitzada no han complert amb el protocol i professionalitat adequats". També ha manifestat que "no ens ha de sorprendre que davant d'aquesta sentència que ha enrabiat gran part de la ciutadania, es puguin generar determinades reaccions d'indignació i de ràbia" i que cal "condemnar també l'actitud fora del diàleg de l'Estat espanyol", que situa com a origen de totes les protestes.

"Ahir hi va haver una manifestació convocada a les 20 h, que es va desenvolupar amb civisme i de forma pacífica i que va acabar a les 21.15 h. Hi van participar al voltant de 20.000 persones. Quan va acabar, un grup menor que havia format part de la manifestació es va dirigir davant de la Subdelegació del Govern i van provocar diversos aldarulls fent llançaments d'objectes cap a la policia. Com a conseqüència, hi van haver diverses càrregues, set ferits lleus i tres detencions de persones de les quals se'ls desconeix cap vincle amb entitats o col·lectius independentistes", ha explicat l'alcaldessa.

A causa dels incidents d'ahir, hi van haver una trentena de contenidors cremats i es van malmetre diferents elements del mobiliari urbà, ubicats principalment a la Gran Via de Jaume I, a l'avinguda de Ramon Folch i a la plaça de Catalunya. "Arran d'aquests fets, estem treballant per eliminar qualsevol element del mobiliari urbà de les zones on es concentren les manifestacions que pugui servir per provocar aldarulls. Ens referim, sobretot, a contenidors, cubells, tanques i tarimes. Demanem paciència i comprensió a la ciutadania per les incomoditats que pugui generar aquesta situació", ha indicat Madrenas.

En aquest sentit, l'Ajuntament de Girona ha retirat de forma provisional els contenidors d'escombraries i ha aturat temporalment el servei de recollida selectiva amb cubells en diversos carrers del Barri Vell i del Mercadal. La mesura preventiva s'ha pres per evitar desperfectes en el material i que es puguin utilitzar per a aldarulls, i s'allargarà mentre durin les concentracions.

Concretament, l'actuació afectarà principalment les zones de contenidors i cubells de la Gran Via de Jaume I (entre l'avinguda de Sant Francesc i la plaça de la Independència), de l'avinguda del 20 de Juny, del passeig de Canalejas, del carrer de Jaume Pons i Martí, de l'avinguda de Sant Francesc, la plaça de Catalunya, el carrer Sèquia, del carrer de les Hortes, el carrer de la Cort Reial, la plaça de les Castanyes, del carrer d'Eiximenis, del carrer de Santa Clara, de la rambla de la Llibertat, del carrer d'Albereda, de la plaça del Vi, de la plaça dels Bell-lloc, del carrer dels Ciutadans, del carrer de les Ballesteries i de la pujada de Sant Feliu.

Fins a nou avís, les deixalles s'hauran de dipositar en els contenidors més propers ubicats fora d'aquest perímetre o bé en els contenidors soterrats, que es troben als carrers de Santa Clara i de Joan Maragall, i a les places de la Independència, de Marquès de Camps i de Pompeu Fabra. També es recomana a la ciutadania minimitzar la generació de residus mentre duri l'aplicació d'aquesta mesura.

En el cas dels establiments comercials, es demana que la fracció orgànica dels residus es tregui en bosses en comptes d'utilitzar el cubell habitual. Pel que fa al vidre, la recollida es farà de manera excepcional el dissabte, dia 19 d'octubre, en l'horari habitual.

Sobre la reobertura de la Gran Via de Jaume I, tallada al trànsit des de dimarts a la nit, l'alcaldessa ha assegurat que "la prioritat és preservar la seguretat de les persones que han de circular en vehicle per aquesta via i, per això, volem assegurar-nos-en bé abans de reobrir el carrer". Madrenas ha afegit que, després de la neteja de la cera i altres elements acumulats a l'asfalt que s'està portant a terme des del mateix dimarts a la nit, segurament caldrà reasfaltar part de la calçada afectada per poder garantir la seguretat del trànsit rodat en aquest punt de la ciutat.


Autor: Redacció


#girona


#girona






Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...


alt - Pedro Sánchez / PSOE

Carles Enric

¿Los socialistas, los nuevos franquistas de España?

El socialismo de Sánchez es la versión del S.XXI de las políticas de Franco...