Notícies més llegides




Catalunya Nord


Ceret

Esteve Sabench: ‘Estem en un temps de redescoberta de la Catalunya Nord per part del Principat’

Catalunya Nord  -  22/11/2019  -  18:42

El conservador assistent del Museu d’Art Modern de Ceret parla de les obres d’ampliació de l’equipament, però també del paper de la llengua catalana a la Catalunya Nord i de la situació política del país


Esteve Sabench

Esteve Sabench



La bucòlica localitat de Ceret, al Vallespir, s’ha erigit amb el pas del temps com un punt neuràlgic de l’art modern i contemporani. Això ha estat possible, en part, perquè la vila fronterera va ser cruïlla d’artistes com Picasso, Matisse o Gris, però també per l’evolució del Museu d’Art Modern, que en aquests moments es troba en plena fase d’obres d’ampliació i renovació que, si el calendari compleix, s’acabaran el 2020. El conservador assistent del museu, Esteve Sabench, detalla el fort vincle de l’equipament amb Catalunya: “Mirem molt cap a Catalunya i aquest és un objectiu que mai s’ha de perdre. Al contrari, s’ha de reforçar”.

El Museu d’Art Modern de Ceret es troba en obres des de principis d’any. Com s’estan desenvolupant?

Esteve Sabench. Sí, el Museu està tancat per obres d’ampliació i renovació. En aquests moments estem treballant en la nova presentació de la col·lecció i d’exposicions temporals, tenint en compte que tornarem a obrir les portes a finals de 2020, aproximadament. 

En què consisteixen els treballs?

E. S. Amb aquestes obres el Museu s’ampliarà uns 600 metres quadrats de superfície d’exposició, a més de disposar de despatxos i d’un espai dedicat als nens i els tallers, entre d’altres. Des de l’any 1992, quan hi va haver la primera renovació, el Museu ha crescut molt. Durant la direcció de la Josefina Matamaros es va fer una gran ampliació i es va posicionar a escala internacional amb grans exposicions. Ara, aquest desenvolupament s’està continuant.

L’ampliació significa que hi haurà un volum més gran d’obres exposades?

E. S. Abans del tancament per reformes el Museu tenia aproximadament unes 3.000 obres i escaig, però amb les obres aquesta xifra no augmentarà, sinó que es podran presentar millor. Abans, quan fèiem exposicions temporals havíem de despenjar gairebé tota la col·lecció, mentre que ara, amb la nova ampliació, els visitants podran veure tot el fons permanent i també les exposicions puntuals que hi puguin haver.

El Museu és sobretot un equipament transfronterer?

E. S. És un museu que històricament sempre ha treballat molt amb Catalunya. Hem fet exposicions de molts artistes del país -Riera i Aragó, Tàpies, Barceló, Plensa, Ponç…- i mirem molt cap al territori català, sí. Aquest és un objectiu que mai s’ha de perdre; al contrari, s’ha de reforçar.

En una entrevista l’any 2011, l’anterior directora, Josefina Matamoros, deia que el públic català no era el més habitual. Això ara també és així?

E. S. No, ara no és així. El públic català ha augmentat, i concretament ha augmentat de manera impressionant a partir de l’exposició de Jaume Plensa l’any 2015.

Va esdevenir un punt d’inflexió?

E. S. No ho diria així. Els catalans estimen molt a Jaume Plensa, i per això van venir amb molta força cap aquí. Però també va passar amb l’exposició de Joan Ponç l’any 2018, que va aconseguir un gran ressò mediàtic. Hem de tenir en compte que els catalans venen a Ceret de més a més, és a dir, venen de manera general: a veure la ciutat, el mercat o el Museu, per descomptat. Crec que estem en un temps de redescoberta de la Catalunya Nord per part del Principat, en tots els aspectes.

Més enllà de l’art, un eix fonamental de les cultures són les llengües. Com veu la situació del català a la Catalunya Nord?

E. S. És una situació una mica complicada. Segons el meu parer hi ha dos aspectes a tenir en compte. D’una banda, hi ha alumnes que fan català de més a més, no a totes les escoles, òbviament, però per l’altra banda costa molt que aquesta llengua sigui viscuda durant el dia a dia, hi ha tota una part de gent gran que parlava el català que s’està perdent. En definitiva, el català va disminuint a la vida quotidiana, però va augmentant com un coneixement, com un saber, tot i que després no és massa utilitzat.

Com veu la situació política a Catalunya?

E. S. Precisament ahir, a Perpinyà, es va presentar la delegació nord-catalana pel Consell per la República, que és una eina fonamental per incentivar la implicació ciutadana, és a dir, un instrument perquè la gent conegui i s’ajunti en aquest projecte. Em sembla molt important, com la resta d’avenços que s’han fet durant aquests últims dos anys, sobretot des de fora, des de la gent, perquè des de dins és pràcticament impossible. La mobilització ciutadana és molt forta i espero que sigui ella la que tiri endavant i obligui els polítics a desbloquejar la situació actual.

De fet, vostè va ser l’ideòleg de la mostra ‘55 Urnes per la Llibertat’. 

E. S. L’exposició va ser produïda pel Comitè de Solidaritat Catalana de la Catalunya Nord, que es va constituir pocs dies després dels empresonaments dels Jordis -Sánchez i Cuixart-, i els diferents artistes cedien el seu treball per a la caixa de la solidaritat per ajudar a les famílies dels presos i per a la defensa de la democràcia. Realment va ser una cosa brutal, només d’anunciar-ho tot ja estava venut. Es va fer evident com l’urna simbolitzava l’1 d’octubre, un dia que ja ha passat a la història de Catalunya. 

La idea de ‘55 Urnes per la Llibertat’ era la de donar visions diferents sobre l’1-O i tot el que va comportar aquell dia: defensa de la llibertat, missatge contra la violència… Per tirar-ho endavant vam comptar amb artistes francesos, situats fora del procés, per dir-ho d’alguna manera, i d’altres artistes que ho van viure en primera persona. El resultat va ser una mostra la més diversa possible dins d’un mateix monotema. 


Autor: Redacció


#ceret #catalunyanord


#ceret #catalunyanord





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...