Notícies més llegides




Catalunya Nord


Cotlliure

Josefina Matamoros (historiadora de l’art nord-catalana): “el que passa a Catalunya, ens passa a nosaltres”

Catalunya Nord  -  02/01/2020  -  20:44

“Quan al sud hi ha hagut problemes, el nord sempre ha aportat solucions”, diu la guardonada amb la Creu de Sant Jordi (1999) i el Premi Nacional de Cultura (2019)


Josefina Matamoros / David Ruano

Josefina Matamoros / David Ruano



Josefina Matamoros



Josefina Matamoros




El nom de Josefina Matamoros (Godall, 1947) està molt vinculat al món de l’art nord-català. De fet, aquest estiu passat va rebre el Premi Nacional de Cultura, la màxima distinció que la Generalitat de Catalunya atorga a persones, entitats o institucions que han contribuït a la projecció de la cultura catalana. “El premi també és un reconeixement a la tasca de recuperació històrica a nivell de les arts plàstiques a Catalunya Nord”, ens explica la mateixa protagonista.  

Efectivament, Josefina Matamoros ha estat una excel·lent ambaixadora. La seva brillant trajectòria inclou col·laboracions amb el Centre d’Agermanament Occitano-Català, la Universitat Catalana d’Estiu, i també va ser una de les impulsores del Centre de Documentació i Animació de la Cultura Catalana de la Vila de Perpinyà. “Vam ser el primer lloc dels Països Catalans en oferir un espai com aquell”, recorda Matamoros.

Carrera prolífica

El 1986, Josefina Matamoros va ser nomenada directora del Museu d’Art Modern de Ceret fins que el 2012 es va jubilar. “Va esdevenir un museu de rellevància a França i també a nivell internacional. És un espai molt interessant per demostrar el que pot ser un museu transfronterer”, assenyala la historiadora de l’art nord-catalana. Paral·lelament, Matamoros també estava al capdavant del Museu de Cotlliure, localitat on encara resideix. No obstant, el passat mes d’agost va deixar-ne de ser la directora.

Josefina Matamoros és una de les persones més respectades en el món de l’art a França, i en el seu moment va sonar per dirigir el Museu Picasso (Barcelona), el MACBA i el MNAC. I si el 2019 va ser distingida amb el Premi Nacional de Cultura, 20 anys abans, Matamoros va rebre la Creu de Sant Jordi.

Tot i néixer a una petita població de la comarca del Montsià, Josefina Matamoros va desplaçar-se a Catalunya Nord quan només tenia 7 anys. Al Pertús va cursar la Primària i a Ceret obtingué el Batxillerat. Posteriorment, després de llicenciar-se en Hispàniques i en Filosofia, es va doctorar a la Universitat de Pau amb una tesi sobre el Rosselló vist per l’escriptor de Palafrugell, Josep Pla.

“Catalunya és casa nostra”

Al ser preguntada pel suport institucional que rep el català a Catalunya Nord, Josefina ens confirma que “les institucions franceses fan el mínim”. “No tenim una cobertura d’aprenentatge pel català, i sempre hem de lluitar per la llengua i la cultura”, afegeix l’exdirectora del Museu d’Art Modern de Ceret.

Una altra de les qüestions que apareix durant l’entrevista és la convulsa situació política i judicial catalana. “Catalunya és casa nostra. El que passa a Catalunya ens passa a nosaltres. Som les bases i juguem un rol. Mireu el que va passar amb les urnes”, assenyala Matamoros. “Quan al sud hi ha hagut problemes, el nord sempre ha aportat solucions”, conclou.


Autor: Redacció


#josefinamatamoros #cotlliure #catalunyanord


#josefinamatamoros #cotlliure #catalunyanord





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Salvador Vergés / GN

Salvador Vergés

Girona necessita un bon Govern. Catalunya necessita lideratge

Un moment en què cal definir quin model de país volem per a Catalunya...


alt - Feijóo en la campaña del PP

Carles Enric

Feijóo, la duda andante

Aunque Feijóo podría ser un mejor gestor y político que su adversario, las dudas constantes le at...