Notícies més llegides




Catalunya Nord


Perpinyà

Joana Serra: ‘Volem potenciar la lectura en català entre els joves nord-catalans’

Catalunya Nord  -  05/01/2020  -  22:35

La responsable de la Llibreria Catalana de Perpinyà parla de les famílies amb mainada escolaritzada en ensenyament en català o bilingüe com un perfil molt usual del seu establiment


Joana Serra / Sybille Desjardins

Joana Serra / Sybille Desjardins



Joana Serra



Joana Serra




L’any 2012 Joana Serra es va tirar a la piscina. Concretament, aquesta jove nascuda a Perpinyà va decidir agafar les regnes de la Llibreria Catalana, un establiment amb història, i fer-la evolucionar no només com un petit temple de la literatura en català a la Catalunya del Nord, sinó també com un espai cultural farcit d’activitats i propostes. Aquella aventura, arriscada i incerta, sembla que li ha anat prou bé. “Es tracta d’un projecte complicat però també factible, tenint en compte que funciona”, subratlla la llibretera.

Obrir una llibreria catalana a Perpinyà, quan cada dia es tanquen establiments d'aquest tipus, no és un projecte gairebé suïcida?

Joana Serra. Obrir una llibreria catalana a Perpinyà és tan complicat com obrir una llibreria petita a qualsevol ciutat d’arreu del país, perquè són comerços que van a la baixa, el món de la lectura va a la baixa des de fa uns quants anys, de fet. Ara bé, les llibreries més petites i les que som més específiques som possiblement les que aguantem més la crisi econòmica i la crisi de lectura. Es tracta d’un projecte complicat però també factible, tenint en compte que funciona.

De fet, ja fa vuit anys, des del 2012, que està al capdavant del projecte. Com ha evolucionat durant aquest temps la llibreria?

J. S. Vaig arribar en un moment en el qual la crisi del llibre i la lectura era molt important, i d’ençà de llavors fins ara el que ha canviat més és que hem treballat molt el fons infantil, tot el que és la literatura per a nens i nenes i joves. Creiem que és el que pot tenir més sortida, i volem potenciar la lectura en català entre els joves nord-catalans. Són el futur de casa nostra, al cap i a la fi.

Més enllà dels llibres, l'espai és conegut també per les seves múltiples activitats. Estem parlant, en definitiva, d'un local que és molt més que una llibreria a l'ús?

J. S. Sí, és una llibreria una mica particular, però considero que totes les llibreries petites, per sobreviure, ens hem de mobilitzar i fer moltes activitats per atraure la gent. Nosaltres fem activitats i lectures per a la mainada o presentacions de llibres -tant a la llibreria com a altres espais de la ciutat-, perquè al cap i a la fi hem d’anar a cercar el lector. La gent ja no va d’una manera tan fàcil a les llibreries i això fa que hàgim de crear un espai cultural més enllà de la venda de llibres i prou. Tot plegat fa que ens relacionem amb l’activitat social de la ciutat, però també amb l’activitat política del país.

En certa manera, també és un indret que reivindica i projecta la cultura catalana. Té la impressió que el catalanisme està creixent arran dels fets polítics que es viuen a la Catalunya del Sud?

J. S. Efectivament hi ha hagut un canvi. La gent del nord s’interessa cada vegada més pel que passa al sud, i això és evident perquè la situació és excepcional. I ho fan pel seu propi interès, tenint en compte que els mitjans de comunicació francesos no en parlen, tot i que potser ara ho fan una mica. En definitiva, l’interès per la catalanitat ha crescut, però això no es tradueix per força en el mateix territori, no es tradueix en un creixement de la militància catalana a la Catalunya del Nord, per dir-ho d’alguna manera. A la llibreria, concretament, aquest context no ens ha fet créixer les vendes, però sí que hi ha molta gent que passa per l’establiment per comentar l’actualitat, discutir i fer tertúlia, tal com passa a qualsevol comerç.

Quin és el perfil més habitual del client de la Llibreria Catalana?

J. S. Hi ha moltes famílies de mainada escolaritzada en ensenyament en català o bilingüe, aquesta és la principal clientela. Hi ha, per exemple, avis que estan molt contents que els seus néts reaprenguin la llengua que han deixat de parlar els seus fills.

Principalment, ve a la llibreria gent de la Catalunya del Nord, encara que també tenim alguns clients del sud. Es tracta d’una clientela que ve a buscar molts fons locals: som una llibreria que té llibres en català, però també venem publicacions fetes a la Catalunya del Nord, encara que siguin en francès. O sigui, tots els autors locals o els llibres que parlen d’art o d’història del país, siguin en català o francès, és el que s’acostuma a cercar més, aquí.

Un altre perfil seria el que està format per persones que no són per força del país però que s’han vingut a instal·lar aquí i volen aprendre la llengua catalana. Això és un fet, tenim molta immigració interna de l’estat, molta gent que ve del nord, i no es pot negar que tots ells tenen un cert interès en aprendre la llengua i la cultura del país.

Una llibreria també serveix de termòmetre per comprovar l'estat d'una llengua en un territori determinat. Quin moment viu el català a la Catalunya del Nord?

J. S. Sí, som una mica termòmetre, efectivament. Jo ara fa vuit anys que porto la llibreria i encara ara em sorprenc del nombre de gent que parla català. Una persona que ve del sud i arriba a la Catalunya del Nord pot passar una setmana sense sentir ni un sol mot en català, però també una setmana sencera escoltant només aquesta llengua. En aquest sentit, hi ha una gran diferència entre el que és el coneixement de la llengua i l’ús. Pel que fa a l’ús és molt baix, només es fa servir quotidianament en sectors molt reduïts, però en els llocs on s’usa, com per exemple a la llibreria, hem de fer l’esforç d’adreçar-nos sempre a la gent en català. Això és el que faig jo, i cada dia em sorprenc que tothom em contesta en català o, almenys, ho intenta. De totes maneres, podríem dir que l’ús segurament no ha augmentat, però el coneixement i el prestigi sí: a la gent cada vegada li fa menys vergonya parlar en català i d’assumir el català com una llengua com una altra. 


Autor: Redacció


#perpinya #llibreria #catalana #catalunyanord


#perpinya #llibreria #catalana #catalunyanord





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...