Notícies més llegides




Catalunya Nord


Cotlliure

Pere Mateu: ‘La cultura catalana està arrelada a la Catalunya del Nord, però cada any va perdent força’

Catalunya Nord  -  22/01/2020  -  20:06

És el president de l’Associació Flama dels Països Catalans, que té com a objectiu cabdal “lligar el nord i el sud dels Països Catalans portant la Flama del Canigó”


Pere Mateu

Pere Mateu



Pere Mateu




Fill d’una família de pescadors de Cotlliure, Pere Mateu (1938) va veure com la seva concepció de la vida canviava de dalt a baix després del servei militar que va fer de 1958 a 1960, en el marc de la Guerra d’Algèria. Fins llavors, l’escola l’hi havia proporcionat els coneixements de la cultura i la història francesa, però no així de Catalunya i dels Països Catalans, un territori que va anar descobrint de mica en mica des de París fins a esdevenir una figura rellevant en la defensa i divulgació de les tradicions i costums catalanes.

Com es viu la situació política catalana a la Catalunya del Nord?

Pere Mateu. La Catalunya del Nord ha rebut una majoria de persones que no són catalanes. A més, els nord-catalans han rebut una cultura francesa que podria ser considerat com un ‘rentat de cervell’ perllongat durant 150 anys, i a més la premsa parla molt poc del que passa a Catalunya. Malgrat tot, però, hi ha bastants coneixedors dels esdeveniments de Catalunya i són prou nombroses les persones que condemnen els judicis de Madrid, uns judicis sense fonament i uns insults a la democràcia.

A les terres nord-catalanes hi ha una condemna general de la repressió que fa Espanya contra el dret a decidir dels catalans?

P. M. No sé si la condemna és o no general, perquè una gran majoria ignora el que passa a Espanya, però tota persona demòcrata, sigui catalanoparlant o francòfona, es mostra contra aquesta mena de judicis i denuncia la repressió i la paròdia de la justícia castellana. Quan Espanya es va adherir a la Unió Europea va acceptar la seva Constitució, en la qual s’hi menciona el dret dels pobles a disposar d’ells mateixos. En aquest sentit, jo crec en una Europa dels pobles, i no en una Europa de governs covards que estan més preocupats del comerç que dels mateixos pobles.

Vostè és president de l'Associació Flama dels Països Catalans. Quins objectius té aquesta entitat?

P. M. L’Associació Flama dels Països Catalans, creada fa 25 anys amb seu a Cotlliure, té per objectiu principal lligar el nord i el sud dels Països Catalans portant la Flama del Canigó, una Flama d’amor, germanor i unió. Més enllà d’això, els objectius annexos són la defensa de les tradicions, de la cultura i de la llengua catalana. Per Sant Joan, per exemple, l’associació divulga el seu missatge particular destinat a les seves rutes. Ja n’hem fet trenta edicions.

Considera que la tradició de la cultura catalana està arrelada a la Catalunya del Nord?

P. M. La tradició de la cultura catalana està arrelada a la Catalunya del Nord, sí, però cada any va perdent força per diversos motius, com ara l’arribada de nous habitants forasters, la pèrdua de la gent gran, que és la memòria del poble, o la poca implicació dels joves, molts dels quals, preocupats pel seu futur, marxen a altres llocs. A més, hem de tenir en compte que la gran majoria d’escoles no ensenyen ni la llengua, ni la cultura ni les tradicions, i és per això que cal treballar de valent per mantenir viu aquest caliu. 

De moment, les sardanes i les cobles, la Flama del Canigó i les fogueres de Sant Joan, les caramelles, el Sant Jordi, el Tió de Nadal i un llarg etcètera, on hi hem d’incloure també la recepció de les cadenes de televisió catalanes, permeten la salvaguarda de la nostra cultura.

Vostè, que dona classes de català, com veu l’evolució d’aquesta llengua aquí?

P. M. Exacte, ensenyo el català.  Soc jubilat de la Société Nationale des Chemins de Fer Français (la SNCF, els ferrocarrils francesos) des de 1993, moment en el qual vaig tornar al meu poble, Cotlliure. A partir de 1996 i fins al 2001, vaig ser elegit a l’Ajuntament com a regidor de Cultura Catalana, i una de les primeres accions fou l’ensenyament del català a l’Escola de Cotlliure. Aquesta va ser una mínima victòria que es va traduir en dues hores setmanals però que encara avui perdura.

He donat classes de català per a adults de 1996 a 2017. Ara una altra persona m’ha succeït. El català és poc ensenyat a la Catalunya del Nord i el nombre de locutors disminueix progressivament. L’ensenyament és sobretot degut a voluntats particulars: Escoles Bressola, Escoles Arrels, cursos per a adults, la Casa de la Generalitat a Perpinyà i poques escoles mixtes. Cal recordar que la Carta Europea de les llengües anomenades regionals o minoritàries creada el 1992, signada i ratificada per gairebé tots els estats d’Europa, no és avui dia encara ratificada per França.


Autor: Redacció


#cotlliure #catalunyanord


#cotlliure #catalunyanord





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...