Notícies més llegides




Catalunya Nord


Perpinyà

Annabelle Brunet: “Perpinyà ha recuperat el seu paper de capitalitat de la Catalunya Nord”

Catalunya Nord  -  05/03/2020  -  20:38

La tinent d’alcalde de Perpinyà espera que l’acte del dissabte serveixi “per recuperar la llengua catalana com una eina de normalitat, no d’excepció”


Annabelle Brunet

Annabelle Brunet



Annabelle Brunet



Annabelle Brunet




Annabelle Brunet (Perpinyà, 1976) és una de les persones que més esforços ha dedicat a la normalització del català a la Catalunya Nord. Aprofitant que el passat cap de setmana, la capital del Rosselló també ho va ser del món, hem volgut saber com va viure la jornada i quines són les conseqüències a curt i mitjà termini. Durant la conversa, Brunet es mostra molt satisfeta pel rol que ha adquirit la Catalunya Nord i afirma que “això farà que els lligams s’enforteixin”. Al ser preguntada per si va a trobar a faltar més presència nord-catalana el 29-F, la tinent d’alcalde de Perpinyà entén que pot haver-hi gent descontenta però defensa que “tot ha anat molt ràpid” i que “s’havia d’avançar”. Finalment, Brunet fa un repàs de les propostes que volen portar a terme en cas que surtin reelegits a les eleccions municipals. Entre les més importants, la construcció d’una escola-institut per l’aprenentatge del català immersiu.

Quina valoració fa de l’acte que va comptar amb la presència dels eurodiputats Puigdemont, Comín i Ponsatí?

Va ser una jornada excepcional que evidentment es va viure amb molta emoció. És un record que cap dels presents ni dels que ens veien per la televisió podran oblidar. 

Molta gent posa en dubte que hi hagués tanta gent com es va dir. Què en pensa?

La mateixa policia va dir que érem unes 100.000 persones, i això sense comptar a tota la gent que no va poder arribar o es va quedar fora del recinte. I ja sabem que en aquests casos, la policia sempre redueix les xifres. No sé si érem 150.000 persones o més però és evident que va ser un acte multitudinari, amb gent que es va desplaçar i va fer molts quilòmetres. I el més important, el comportament dels assistents va ser exemplar.

I què va representar per Perpinyà i la Catalunya Nord un esdeveniment d’aquesta magnitud?

A nivell polític, per Catalunya Nord va ser una excel·lent oportunitat per ajudar als germans del sud. Ja ho va dir el mateix alcalde, Jean Marc-Pujol, que era molt important participar en aquesta lluita per defensar els drets humans. Per aquesta raó estem molt contents d’haver pogut participar en aquest combat.

I a nivell econòmic?

Més enllà de l’impacte econòmic, que va ser molt gran, crec que Perpinyà ha recuperat el seu paper de capitalitat de la Catalunya Nord, i això és molt important. A més, l’acte del dissabte també ha servit per demostrar que som la capital de la resistència catalana, ja que sempre hem estat al peu del canó.  

Creu que marcarà un punt d’inflexió, i vindrà més gent del sud al nord?

Molts catalans del sud desconeixien que hi havia tants catalanistes al nord. Això farà que els lligams s’enforteixin i per tant, tinguem més visites. Esperem que sigui així!

Gent de la Catalunya Nord s’ha queixat de la manca de representació nord-catalana a l’acte del 29-F. És així?

Suposo que per una part deu ser veritat però també el context era complex. Tot ha anat molt ràpid, i segur que hi havia gent que volia participar més i segurament han quedat en un segon terme, en part perquè també s’havia d’avançar. De totes maneres, no crec que s’hagi d’entrar en aquest tema. L’acte va ser un èxit de participació i hem d’estar orgullosos del que hem fet.

De cara a les eleccions municipals, quines propostes teniu en defensa de la catalanitat?

Estem en unes eleccions municipals, i per tant, el que toca és centrar-se en qüestions que afectin a Perpinyà. Dit això, no podem obviar que la cultura i la llengua catalana és molt important. El projecte que lidera en Jean-Marc Pujol té molt en compte el fet de seguir donant suport a la presència del català a les escoles. De fet, tenim la voluntat de construir una escola-institut a Perpinyà per l’aprenentatge del català immersiu. Això en aquests moments no ho tenim i per nosaltres és una prioritat. A més, aquesta acció la volem fer al mateix barri on vam celebrar l’acte, i que és el que gestiono jo. Sense cap mena de dubte, serà la proposta més visible del nostre programa en aquesta matèria.

Teniu previstes més accions?

A banda de normalitzar que la gent utilitzi la llengua catalana, hem de tornar a posar els noms dels edificis públics i dels carrers en català, hem de vigilar que els noms estiguin ben traduïts, i en definitiva, incorporar el nostre idioma en el món de l’administració. Fins ara, l’Estat francès ho impedia i ja els hi estava bé que el català només es parlés a les cases.

Quin moment viu la llengua catalana a la Catalunya Nord?

Esperem que l’acte del dissabte ens ajudi a recuperar la llengua catalana, com una eina de normalitat, no d’excepció. Com bé sabràs, el nivell del català no és el mateix aquí que al sud. Aquí s’ha fet molta feina per demostrar que Perpinyà és catalana. I encara ens queda molt camí.

Penses que la situació millorarà?

Estem acostumats a lluitar. Cada dia és una lluita per la defensa del català però per sort cada dia som més els que defensem la causa. I efectivament crec que ho aconseguirem. 


Autor: Redacció


#perpinya #annabellebrunet #catalunyanord


#perpinya #annabellebrunet #catalunyanord





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...