Notícies més llegides




Andorra


Andorra

S’aturen totes les activitats excepte els serveis essencials a Andorra

Andorra  -  17/03/2020  -  18:43

Martínez Benazet ha recordat als ciutadans que si un ciutadà presenta símptomes respiratoris lleus o febrícula haurà de trucar al seu metge de capçalera referent




En la compareixença d’aquest dimarts al migdia oferta pel ministre Portaveu, Eric Jover, ha explicat quina tipologia d’empreses i sectors han de cessar les seves activitats després de les mesures anunciades ahir al vespre per part del cap de l’Executiu, Xavier Espot. Unes mesures, ha insistit el ministre Jover, destinades a limitar encara més la mobilitat per aturar la cadena de transmissió de la COVID-19 i així no col·lapsar el sistema sanitari. El Decret es publicarà durant el dia d’avui i entrarà en vigor demà dimecres.

Les noves mesures preveuen que totes les activitats es cessaran completament excepte les essencials, com són la venda de productes de primera necessitat (alimentació i farmàcies), les benzineres i els bancs que operaran amb serveis mínims i els mitjans de comunicació, entre d’altres. Altres activitats romandran tancades però han de mantenir uns serveis de guàrdia, com són les professions sanitàries, els veterinaris, els industrials (electricistes, etc...) o els tallers mecànics. El ministre Portaveu ha especificat que el teletreball està permès en totes les activitats. Pel que fa a l’Administració, Eric Jover, ha avançat que el Servei de Tràmits funcionarà entre les 8 h i les 14 h únicament amb cita prèvia, trucant al 150 o enviant un correu a  info.tramts@govern.ad.

El Govern rep més de 90 oferiments de voluntariat

D’altra banda, Jover ha anunciat que el Ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut està treballant per identificar els grups de voluntaris d’iniciatives ciutadanes sorgits recentment davant la COVID-19. Una vegada identificats, el Ministeri deriva aquests grups a la Creu Roja, que s’encarrega d’impartir formacions perquè puguin activar-se ràpidament en cas de ser necessaris.

Pel que fa a les propostes individuals de voluntariat, l’Executiu agraeix a les més de 90 persones que s’han posat en contacte per tal d’oferir-se com a voluntaris/la seva ajuda. En aquest sentit, però, Eric Jover ha destacat que és necessari canalitzar-ho d’una manera ordenada per evitar possibles nous contagis. D’aquesta manera, es demana que qui vulgui formar part del registre de voluntaris, enviï un correu electrònic a  joventut_voluntariat@govern.ad. Jover ha especificat que, en cas de ser necessari, el Govern contactarà amb les persones que formen part d’aquesta base de dades.

El Servei d’Atenció Domiciliària manté la seva activitat amb un seguiment especial dels usuaris

El ministre Portaveu ha explicat que el Servei d’Atenció Domiciliarà (SAD) es manté operatiu, tot i les mesures decretades d’alentiment de l’activitat, ja que es considera un servei bàsic i essencial per a les persones amb dependència, dificultats d’autonomia o que necessiten suport per fer activitats de la vida diària.

Precisament, Eric Jover ha assenyalat que molts dels usuaris del SAD són gent gran i que, per tant, pertanyen al col·lectiu de risc davant el coronavirus. Per aquest motiu, Jover ha destacat que en la continuïtat del servei es garanteix que els treballadors familiars segueixen estrictament les mesures de seguretat contra la COVID-19 amb equips de protecció individual, salvaguardant així la salut dels usuaris.

A més, el ministre Portaveu ha recordat que els centres de dia del país han tancat les seves portes per evitar el contagi de coronavirus, obligant les persones habitualment usuàries d’aquestes instal·lacions a romandre a casa. D’aquesta manera, el SAD fa extensible la seva atenció i cobreix les necessitats d’aquestes persones als seus domicilis. Eric Jover ha informat que, degut a l’anul·lació dels serveis d’acompanyament i d’activitats de socialització exterior del servei –a excepció d’aquelles que són indispensables–, el SAD pot cobrir aquesta nova demanda.

En paral·lel, el seguiment de les persones grans també inclou trucades diàries, en coordinació amb la Creu Roja, a tots els usuaris del SAD i de la Teleassistència Domiciliària. En aquest sentit, es destaca que Afers Socials compta amb una enquesta que es va fer a la població major de 80 anys del país. Un qüestionari que permet identificar la gent gran que podria necessitar ajuda, atès que, per exemple, viuen soles o en nuclis aïllats, i es procedirà a partir de demà a realitzar trucades diàries a aquestes persones per fer un seguiment de la seva situació.

A més, les persones confinades sense un entorn familiar o proper són derivades des del telèfon 188 a la Creu Roja per atendre les seves necessitats bàsiques, com ara anar a comprar aliments o medicaments.

Durant la compareixença també s’ha recordat la recomanació del Ministeri d’Exteriors a tots aquells ciutadans andorrans que a hores d’ara es troben fora del país, de reprogramar la seva tornada vistes les dificultats de mobilitat i les anul·lacions de vols sorgides en els darrers dies.

El Govern també ha informat que des de la Secretaria d’Estat d’economia i empresa han informat que s’estan fent inspeccions al llocs susceptibles d’acumulació de gent. En aquest sentit cal destacar que s’estan respectant les recomanacions preventives i que les empreses estan seguin les mesures preventives tant per als treballadors com per als clients i que la majoria de professionals dedicats a treballs de cara al públic ho fan amb l'equipament necessari. Només s’han hagut de fer advertiments a dos comerços per l’acumulació de cues a la porta.

El 188 acumula 3.862 trucades des de la seva posada en funcionament

El telèfon d’informació 188 ha rebut, entre les 20h d’ahir i les 8h d’avui 170 trucades i entre les 8h i les 12h, 708 trucades. Des de que es va posar en funcionament dissabte passat, s’han rebut més de 3.862. Les consultes de les últimes hores han fet referència a les noves mesures anunciades, l’afectació que té per als ciutadans, així com les restriccions en mobilitat imposades pels països veïns. També s’ha fet moltes consultes referides al seguiment de familiars que han tingut risc d’exposició.

Actualment a Andorra es comptabilitzen 16 casos d’afectats per la COVID-19

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet ha informat que Actualment a Andorra es comptabilitzen 16 casos d’afectats per la COVID-19, tres dels quals estan hospitalitzats i la resta es troben aïllats a les seves llars. Les autoritats sanitàries esperen el resultat diagnòstic de 43 casos, dels quals 4 estan ingressats a l’hospital i els altres estan en situació d’aïllament domiciliari. Els resultats també han indicat un cas negatiu.

Martínez Benazet ha recordat als ciutadans que si un ciutadà presenta símptomes respiratoris lleus o febrícula haurà de trucar al seu metge de capçalera referent. I que sota cap concepte s’han de desplaçar als centres sanitaris. Si els símptomes són de dificultat respiratòria amb o sense febre han de trucar al 116. A partir d’aquí, en els casos que es consideri necessari i sempre seguint criteris mèdics, professionals de la salut es dirigiran al seu domicili per fer-li les proves pertinents.

En el cas que surtin positius, els casos lleus, que no tinguin criteris d’ingrés, rebran atenció domiciliària i se’ls aïllarà a les seves llars fins que se’ls doni d’alta. Els ciutadans que presentin criteris clínics d’ingrés seran hospitalitzats fins que superin la malaltia.

El titular de Salut també ha recordat que les afectacions de la COVID-19 a infants i joves són, generalment, molt lleus, però que aquests són vectors de transmissió importants. Ha puntualitzat a les famílies que el seguiment que s’està fent als alumnes que han estat en contacte amb afectats de l’escola andorrana de Batxillerat són mesures destinades a aturar les cadenes de transmissió.


Autor: Redacció


#andorra #coronavirus


#andorra #coronavirus





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...