Notícies més llegides




La Selva


Vidreres

Jordi Camps: ‘La nostra gran prioritat és estar al costat de la gent de Vidreres’

La Selva  -  08/04/2020  -  21:27

L’alcalde de Vidreres agraeix les accions solidàries dels veïns i critica amb fermesa els ciutadans que han arribat al poble aquests dies perquè hi tenen una segona residència


L’alcalde de Vidreres, Jordi Camps

L’alcalde de Vidreres, Jordi Camps



L’alcalde de Vidreres, Jordi Camps, es mostra clar: “De crisis n’hem tingut unes quantes des que soc a l’alcaldia, però sí que puc dir que aquesta és la pitjor. Es tracta d’una crisi sanitària i econòmica, però també és una crisi de la por”. En efecte, el nou coronavirus Covid-19 està generant moments d’incertesa i preocupació sense precedents, però també serveix per mostrar, en molts casos, el millor de les persones. Una tendència, aquesta, que es contempla amb fermesa al municipi selvatà, on la solidaritat i el treball col·laboratiu han esdevingut autèntics pals de paller.

Com s'està vivint aquesta crisi sanitària a Vidreres?

Jordi Camps. Ho podríem resumir amb dues paraules: por i preocupació. Crec que en aquests moments aquests dos conceptes són els que resumeixen més bé com s’està vivint aquesta situació al nostre municipi.

Ara mateix, quina és la radiografia del municipi amb relació a la pandèmia? 

J.C. Qui controla els casos acaba essent el Departament de Salut. A nosaltres al principi ens anaven informant i, en el moment en el qual va aparèixer un primer cas, a partir de llavors ja no ens van comunicar els casos que podien anar sortint, sinó que ens van emplaçar a mirar l’aplicació de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitària de Catalunya (AQuAS), on apareixen els nous casos. Fa una setmana teníem 25 testos i, d’aquests, hi havia vuit persones que havien donat positiu. Actualment, tenim onze persones que haurien donat positiu al poble, dins l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) que engloba Vidreres, Sils, Maçanet de la Selva i Riudarenes, una zona que ha registrat 36 casos confirmats. Ara bé, creiem que a Vidreres no només hi ha aquests onze casos, sinó que considerem que n’hi ha molts més, degut que no es poden fer les proves a tothom i això fa que hi hagi molta gent que hagi acabat passant el coronavirus a casa seva sense haver-los pogut fer el test. Però això no només passa aquí, sinó arreu del país.

Com definiria l'actitud dels veïns i veïnes durant aquests dies?

J.C. Podem dir que el noranta per cent de la població de Vidreres està plenament conscienciada de la situació que vivim i està respectant el confinament. Dic un noranta però podria dir un noranta-cinc, és a dir, la gran majoria de veïns i veïnes estan conscienciats d’aquest context actual. Ara bé, el problema és que també existeix un percentatge de gent molt i molt petit que posa potes enlaire la gran feina que està fent la majoria. Estem parlant de gent que no respecta el confinament de diverses maneres: alguns passegen, d’altres agafen la bicicleta i fan voltes, n’hi ha que tiren els seus guants al terra d’un parc, alguns se’n van a córrer amb total tranquil·litat i també hi ha qui, en comptes de sortir un cop a la setmana per fer la compra, surten cada dia. 

A part d’això, i també és molt important destacar-ho, trobem els casos de les persones amb segona residència que estan venint a Vidreres: gent del voltant de Barcelona, la gran majoria, que no han respectat el missatge que van demanar des de la Generalitat de Catalunya, que la gent es quedés a casa seva. Amb aquests casos ens hi estem trobant i haig de dir que els hem posat unes quantes multes: de les 85 que s’han posat aquestes últimes setmanes una vintena han anat dirigides a aquest col·lectiu. És molt trist veure com no respecten absolutament res, es pensen que estan per sobre del bé i del mal.

Més enllà d’aquests casos, les mostres de solidaritat són constants al poble? 

J.C. Des del primer moment es va crear un grup de voluntaris per poder repartir menjar a la gent que està en una situació social més complicada o a les persones que des d’un punt de vista de salut no han de sortir de casa seva. A través de la regidoria de Benestar estem coordinant tota aquesta colla de voluntaris i estem recollint totes les necessitats de les persones, que ens estan fent les peticions de medicaments i de menjar. D’altra banda, des de la regidoria d’Igualtat i Sanitat estan treballant amb l’elaboració de mascaretes, coordinant en aquest cas les voluntàries, que estan treballant moltíssim. Per tant, podem dir que a Vidreres hi ha molta solidaritat, la gent s’ha ofert per portar el menjar als col·lectius més vulnerables i per fer mascaretes, i des d’aquí reitero un cop més el meu agraïment cap a tots ells per la gran feina que estan fent. 

Des del punt de vista municipal es treballa també amb el Banc d’Aliments. Des del primer cap de setmana d’aquesta crisi sanitària vam preparar, juntament amb la regidoria de Benestar i els voluntaris, tot el menjar que s’hauria hagut de repartir durant un mes: es van preparar les caixes i es van portar a tots els usuaris a través de la brigada municipal. A més, també hem hagut de fer algunes actuacions a persones que mai havien anat al Banc dels Aliments, però que a causa de la situació econòmica que es viu ara mateix han hagut de sol·licitar aquesta ajuda.

Els comerços i les empreses del municipi també tenen un paper fonamental, aquests dies.

J.C. Sí, molt. Vull donar les gràcies als comerços, perquè estan oferint l’opció de portar la compra a casa dels clients i així s’evita que la gent surti al carrer, i també a diverses empreses, com ara la Merceria Llinàs o la Tapisseria Climent, que ens han fet arribar roba per fer les mascaretes de cotó. També a en Quim Pagès i la Berta Puig, que tenien una empresa de biquinis i han fet màscares pel geriàtric;  a Kave Home, una empresa de mobles que ens ha fet arribar mascaretes, o a altres empreses com Plásticos González, que ens han proporcionat caixes per poder posar el menjar del Banc dels Aliments. Pel que fa a la solidaritat, doncs, la gent de Vidreres es bolca i col·labora per fer possible que entre tots ens en podem ensortir.

Esclata la crisi. Quina era la prioritat per a l’Ajuntament de Vidreres?

J.C. La principal prioritat sempre ha estat i és ajudar a tota la gent, especialment a aquells que no han de sortir de casa aquests dies, és a dir, l’objectiu era poder-los subministrar els aliments i els medicaments que els fes falta. A part, la prioritat també és pensar en les possibles necessitats que hi poden haver ara, en el present, però també en les que hi poden haver en un futur. En definitiva,  la nostra prioritat és estar al costat de la gent del poble de Vidreres, sigui proporcionant menjar o medecines, oferint atenció psicològica o donant assessorament amb temes d’habitatge, com ja estem fent. Aquestes són les nostres preocupacions principals, sens dubte, com també ho és el contacte amb la gent gran: des de l’inici hem anat trucant a tots els avis i àvies del poble que viuen sols o que estan en una situació complicada per saber quin és el seu estat. I

Des de l'Ajuntament també es mantenen actius diversos programes socials, culturals i educatius, ara de manera telemàtica. 

J.C. Sí. Vam creure oportú, i en aquest aspecte vam ser dels primers a fer-ho, que tots aquells programes culturals i educatius que teníem en funcionament al Centre Cívic poguessin continuar. A partir d’aquí vam trobar la fórmula per fer les classes de forma telemàtica i donar l’oportunitat a les persones a poder continuar la seva formació, fos a través de l’Aula de Música o l’Escola d’Adults, però també participant amb activitats com el Dia de la Poesia o amb propostes com les que tenim pensades per la Diada de Sant Jordi. Tot això ho vam pensar com una via més perquè la gent confinada d’una banda tingués l’oportunitat de continuar amb la seva formació i, de l’altra, tingués una distracció afegida. En aquesta línia cal agrair també la feina dels nois de Can Banderes TV, que ofereixen una programació a través de Facebook, Instagram o Youtube on posen música o creen continguts molt diversos mitjançant el programa Covid-Reres TV.

Com és el treball diari a l'Ajuntament en aquests moments? 

J.C. Des dels primers dies vam enviar tota la gent que podia treballar telemàticament a casa seva, em refereixo especialment a les feines de despatx. Tot i que potser no hi ha la velocitat que hi podria haver amb comparació amb el treball a les oficines, l’Ajuntament no s’atura i continua tirant endavant. Treballem cada dia perquè els processos que tenim engegats no quedin encallats, i una de les tasques que es va encarregar a la part de Secretaria i Intervenció era la liquidació de totes les factures que teníem pendents amb els industrials de Vidreres. D’aquesta manera, i malgrat que tots aquests empresaris i autònoms han vist com els seus ingressos s’han vist minvats aquest març a causa de la crisi, almenys des de l’Ajuntament hem intentat anar molt ràpids per pagar-los les factures pendents i donar-los un cop de mà en aquest sentit.

D’altra banda, vull deixar ben clar que les reunions de les persones de l’equip de govern sempre es fan de forma telemàtica, mai de forma presencial. A més, alguns regidors i jo mateix ens desplacem pel poble per repartir mascaretes, per donar un cop de mà al Banc dels Aliments o per dur a terme qualsevol altra actuació que sigui necessària.

Des del punt de vista personal, aquesta és la pitjor crisi que ha hagut d'afrontar des que és alcalde?

J.C. De crisis n’hem tingut unes quantes des que soc a l’alcaldia, però sí que puc dir que aquesta és la pitjor. Es tracta d’una crisi sanitària i econòmica, però també és una crisi de la por. La situació és molt complicada i des de l’equip de govern diàriament mantenim reunions per posar al dia la situació al municipi i per planificar actuacions pensades no només per demà o per la setmana vinent, sinó també a partir del moment en el qual s’aixequi el confinament. 


Autor: Redacció


#vidreres #coronavirus


#vidreres #coronavirus





Comentaris (1)

christine hirschmann 2020-04-09 12:46:03

Colonia Felina Ca la Cristina Continua amb la Seva tasca de voluntuntariat per esterilitzar i alimentar els 110 gats



La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...